ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Recept | Perkedel jagung (maiskoekjes) van Dian uit: Het kookboek van Mama’s Koelkast

By Mooncake

Mama’s koelkast is een eetzaak en cateringbedrijf dat mama’s de kans geeft om iets professioneels te gaan doen met hun kookkunsten. Ze verzorgen catering, kookworkshops, hebben een eigen eetzaak in de Amsterdamse Jordaan en er is een Mama’s Koelkast academy. Je leest er hier alles over. Of bekijk hier de video die ik eerder maakte over Mama’s Koelkast.

Om het 10-jarige bestaan te vieren is er nu ook een kookboek: Het kookboek van Mama’s Koelkast waarin tien mama’s hun levensverhalen en dierbaarste recepten delen.

MamasKoelkastKookboek-Cover

Mama Dian van Paon Bali

Eén van de mama’s in dat boek is Dian, de fantastische chef van Paon Bali – een Balinese oase in Amsterdam waar je echt gegeten móet hebben. Nooit at ik daar gemiddeld of ‘wel lekker’. Ik at er altijd eten dat zo goed was dat ik het alleen in superlatieven kan omschrijven.

Dian-MarietMonsxDianDef-2

En dus ben ik erg blij dat ik het recept van de maiskoekjes van Dian uit Het kookboek van Mama’s Koelkast met jou mag delen. Ik proefde ze namelijk tijdens de boeklancering en ze staan nu in mijn maïskoeken-top 3.

Perkedel met Chinese gember

Dian over haar geliefde perkedel: “Maiskoekjes zijn op Bali ongelofelijk populair. Er bestaat geen feest zonder perkedel. De meeste grote ceremoniën duren namelijk enkele dagen en in het begin eten we dan ook nog wel vleesgerechten, zoals babi guling (geroosterd speenvarken). In de dagen daarna zijn er meer vegetarische feesthapjes en dan zijn de maiskoekjes echt onmisbaar. Maar ook thuis zijn ze geliefd, want ze zijn makkelijk te maken en niet duur. Bij ons op Bali werden in elk huis wel één keer per week maiskoekjes gebakken en ieder heeft er een eigen recept voor.

Je bestelt Het Kookboek van Mama’s Koelkast hier

Ik maakte ze vroeger altijd naar het recept van mijn moeder. Die zijn vrij basic, maar ik vond ze heel lekker. Ik kon toen ook nog niet koken en vond alles lekker. In 2017 was ik even terug op Bali en zag ik bij een familiefeest hoe mijn nicht de perkedel maakt, en zij doet er temoe koentjie door. Dat is Chinese gember, die samen met de kentjoer een heel fijne smaak geeft. Sindsdien maak ik mijn maiskoekjes ook met temoe koentjie. In de winkel zijn mijn klanten er gek op. Ik bak ze altijd op zaterdag, zo’n 200 stuks en meestal zijn die aan het eind van de dag allemaal op. Als er dan nog wat over is, deel ik ze uit of ik neem ze lekker mee naar huis.”

Recept voor perkedel jagung (maiskoekjes) van Dian

maiskoekjes_MarietMonsxMKFOOD5-78

Zo maak je het:

10-15 stuks

 1. Doe de maiskorrels in een vergiet, spoel ze af met koud water en laat ze uitlekken. Indien u verse maiskolven gebruikt: snijd de korrels van de spil van de kolf en vang ze op in een vergiet. Behandel ze verder als mais uit blik. Vijzel de maiskorrels, of hak ze grof in een keukenmachine.
 2. Maak de boemboe: wrijf sjalotjes, knoflook, rode peper, kentjoer en temoe koentjie fijn in de vijzel, of maal ze fijn in een keukenmachine. Als het mengsel te droog is, doe er dan een scheutje olie bij.
 3. Hak de selderij en lente-ui fijn en voeg ze bij de mais. Roer de boemboe, eieren, bloem en zout door het mengsel. Meng goed.
 4. Verhit een laagje olie (1-2 cm.) in een koekepan op medium vuur. Doe 1 eetl. van het maismengsel in de olie zodra die heet genoeg is (de olie begint dan te bruisen als u er een stukje ui of een maiskorrel in doet). Laat het maiskoekje 1 à 2 minuten bakken tot het goudbruin is, draai het om en bak de andere kant ook goudbruin. U kunt porties van 3-4 maiskoekjes tegelijk bakken.
 5. Haal de maiskoekjes met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak zo alle maiskoekjes. Eet ze meteen.

Je bestelt Het Kookboek van Mama’s Koelkast hier

De mooie foto’s zijn gemaakt door Mariët Mons.

Ingrediënten

 • 285 g mais (uit blik, uitgelekt), of 2 verse maiskolven
 • 3 sjalotjes, in stukjes
 • 2 teentjes knoflook, in stukjes
 • 1 rode peper, in stukjes (minder scherp: verwijder zaadjes en zaadlijsten)
 • stukje kentjoer van 3 cm, geschild, in stukjes
 • 1 takje temoe koentjie (Chinese gember), in stukjes (optioneel)
 • 2 takjes selderij
 • 2 lente-uitjes
 • 2 eieren
 • 60 g bloem snufje zout zonnebloemolie

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Nee