Recepten
Recept | Azerbeidzjaanse sumak sherbeti
Hier vind je een recept om Azerbeidzjaanse sumak limonade mee te maken. Een ultraverfrissende, lichtzurige en mooi rode limonade...
Sinds een aantal jaar weten steeds meer mensen in Nederland wat sumak is: een zurig besje van de sumakboom. De meeste mensen hier kennen het vooral als fijngemalen poeder dat door salades gestrooid wordt (deze bijvoorbeeld) of over de kebab. In sommige restaurants staat naast het peper en zout ook een strooibus sumak. Maar sumak is ook als hele besjes verkrijgbaar (bij Tigris en Eufraat bijv. of hier online) en dan maak je er bijvoorbeeld thee mee. Of deze verfrissende lichtzure Azerbeidzjaanse limonade.
Zo maak je het:
- Maal de sumakbessen grof in een vijzel, koffiemolen of food processor.
- Breng het water en de suiker zachtjes aan de kook om siroopwater te maken. Roer goed.
- Giet het suikerwater over de sumak en zet 3-4 uur opzij om te laten trekken.
- Zeef het mengsel in een kan en zet het in de ijskast om lekker koud te laten worden.
- Serveer met ijsblokjes.
Ingrediënten
100 g sumakbessen
1,5 liter water
500 g fijne basterdsuiker
IJsblokjes
Bereidingstijd
25 minuten
Benodigde keukengerei
Steelpan, een kan + een koffiemolen, vijzel of food processor
Complexiteit
Niet moeilijk
Bijzonderheden
Een Azerbeidjaanse limonade!
Overige informatie
Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja