Recepten

Recept | Azerbeidzjaanse sumak sherbeti

By Mooncake

Hier vind je een recept om Azerbeidzjaanse sumak limonade mee te maken. Een ultraverfrissende, lichtzurige en mooi rode limonade...

Sinds een aantal jaar weten steeds meer mensen in Nederland wat sumak is: een zurig besje van de sumakboom. De meeste mensen hier kennen het vooral als fijngemalen poeder dat door salades gestrooid wordt (deze bijvoorbeeld) of over de kebab. In sommige restaurants staat naast het peper en zout ook een strooibus sumak. Maar sumak is ook als hele besjes verkrijgbaar (bij Tigris en Eufraat bijv. of hier online) en dan maak je er bijvoorbeeld thee mee. Of deze verfrissende lichtzure Azerbeidzjaanse limonade.

Foto: Isabela Kronemberger on Unsplash

Zo maak je het:

  1. Maal de sumakbessen grof in een vijzel, koffiemolen of food processor.
  2. Breng het water en de suiker zachtjes aan de kook om siroopwater te maken. Roer goed.
  3. Giet het suikerwater over de sumak en zet 3-4 uur opzij om te laten trekken.
  4. Zeef het mengsel in een kan en zet het in de ijskast om lekker koud te laten worden.
  5. Serveer met ijsblokjes.

Ingrediënten

100 g sumakbessen

1,5 liter water

500 g fijne basterdsuiker

IJsblokjes

Bereidingstijd

25 minuten

Benodigde keukengerei

Steelpan, een kan + een koffiemolen, vijzel of food processor

Complexiteit

Niet moeilijk

Bijzonderheden

Een Azerbeidjaanse limonade!

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja