ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Palestijns-Bengaalse tong

By Mooncake

In deze post deel ik een recept met jullie van zachte vis met koriander, kurkuma, Palestijnse black seed paste en aardappelen...

Voor de Foodblogger van het jaar Verkiezing heb ik een pakket ontvangen met allerlei producten. Het is de bedoeling dat ik daar de komende weken, tot aan de uitreiking op 10 november, de meeste creatieve en originele gerechten mee maak en daarover blog.

Verse vis

Het eerste ingrediënt dat ik gebruikte, was de vis van de maand van het Nederlands Visbureau, want die was vers en moest op. Ik brak mijn hoofd over wat ik in Godesnaam voor origineels kon doen met deze tong. Of überhaupt nog met vis of welk ingrediënt dan ook. Soms lijkt het net of alles al een keer gedaan is op deze geglobaliseerde planeet. Elke keer als ik op een idee kwam, bleek er al wijdverbreid over geblogt en gevlogt te zijn. Ik strompelde naar mijn koelkast om mijn lichte frustratie  te onderdrukken met een stuk chocolade.

Palestijnse black seed paste

Mijn oog viel op een potje Palestijnse black seed paste bovenop mijn koelkast, dat ik een tijdje terug in een Arabische winkel in de Javastraat kocht. Op de verpakking was te lezen dat deze pasta vooral gebruikt werd in combinatie met honing of andere zoete gerechten. Ik maakte het potje open en proefde. Deze pasta is gemaakt van gemalen nigella- en sesamzaadjes en het deed me denken aan tahina dat ook in zoete nagerechten gebruikt wordt maar ook in hartig eten. Hier moest ik toch iets mee kunnen doen…ik ging op onderzoek uit en in mijn collectie recepten kwam ik op een Bengaalse toepassing van black seed. Uiteindelijk kwam dit eruit:

mooncake_streetfood

Zoom in:

mooncake

Superlekker. Een tong gebakken in Indiase mosterdolie in een curry van black seed paste en groene chili’s. Mosterdolie voegt een pittig aroma toe aan gerechten (en die chili’s natuurlijk ook :-)) en alhoewel tong een vis is met een subtiele smaak die je, volgens velen, moet behouden door ‘m simpelweg alleen te bakken en te besprenkelen met citroen kun je er ook mee uitpakken en de vlaggen uithangen en soms wordt het dan een beetje beter. Je kan er goed uitzien en dan naakt de straat op gaan en er zullen dan best mensen zijn die hun nek 180 graden voor je draaien maar als je een mooie jurk aantrekt of een vette hoed op doet (plus nog wat kleding) dan weet men al helemaal niet waar men ‘t heeft. Datzelfde effect ervoer ik met deze tong.

Pracht en praal

Kijk toch hoe mooi als de stukjes vis zo makkelijk van de graat af te pakken zijn:

mooncake

Love it.

Zo maak je het:

Kook de witte rijst, giet af en zet opzij.

Kook de aardappels 10 minuten. Giet af en zet opzij en snijd later, als ze wat afgekoeld zijn, in reepjes.

Dep de vis droog met keukenpapier, bestrooi ‘m met wat zout en bestuif ‘m lichtjes met kurkuma en bloem. Ik gebruikte hier een klein zeefje voor.

Verhit een laagje mosterdolie in de pan op halfhoog vuur. Bak elke zijde van de tong 3 minuten. Zorg dat de tong blijft bewegen in de pan tijdens het bakken zodat ie niet aankoekt. Voeg aan het einde een klontje ghee of roomboter toe. Haal de tong uit de pan en zet even opzij. Laat het vuur aan.

Voeg zo nodig nog wat olie toe. Bak de aardappels en paprikareepjes zacht en leg ze op een bord.

Chili & nigella

Voeg weer een beetje olie toe en doe de halve theelepel nigellazaadjes en de helft van de reepjes groene chili in de pan en roer een minuutje op een goed vuurtje. Niet te zacht. Voeg dan de eetlepel black seed paste toe, zet het vuur wat lager (middelhoog).Voeg dan een eetlepel kurkuma en wat water toe en verwarm. Wacht 2-3 minuten en roer hier en daar. Voeg nog een glaasje water toe samen met de aardappelen, de paprika, zout en de helft van de chili’s die je nog over hebt (dus een kwart van het totaal). Breng aan de kook tot het mengsel wat indikt.

Zet het vuur uit en en leg de tong in de pan. Doe er een deksel op en laat 10 minuten staan.

Bestrooi met de gesneden koriander en leg wat plakjes citroen in de pan en dan het allerbelangrijkste: serveer alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En vergeet de rijst niet.