ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Noomi basra: een soort Irakese whiskey zonder alcohol

By Mooncake

Deze Irakese whiskey zonder alcohol is heerlijk op een hete dag. Hoe langer je het goedje laat staan, hoe lekkerder de drank wordt...

Noomi Basra klinkt als een mooie naam van een Irakese prinses en ik overweeg de hond die ik nog niet heb zo te noemen maar het is een drankje dat nog maar weinig gedronken wordt in dit land. En daar mag wat mij betreft wel verandering in komen. De smaak van noomi basra doet me ergens denken aan whiskey maar dan zonder alcohol dus. Irakese whiskey it is.

Fooddiva’s

Ik dronk het voor het eerst aan de eettafel van Karima, dat kun je hier meemaken en het recept kreeg ik van haar dochter & fooddiva Sara. Sara is inmiddels begonnen met het verkopen van haar eigen noomi basra, je checkt hier haar insta.

 width=

Als je genoeg geduld hebt, smaakt noomi basra een beetje zuur en verfrissend maar het heeft ook iets zwaars. Ik kan het weer proeven nu ik dit typ.

 width=

Zo maak je het:

Voorheen stond hier het recept van Sara en Karima maar omdat Sara druk bezig is met het opzetten van haar eigen noomi basra lijn om de hele wereld van haar noomi basra te laten proeven volgt hier een andere, vereenvoudigde versie van het recept. En, als je die van hun wil proeven, houd Sara’s insta dan in de gaten.

Giet kokend water over de gedroogde limoenen (liefst zonder pitjes want die smaken bitter) in een kom. Voeg suiker naar smaak toe en kardemompeulen en laat lekker lang staan. Proef en voeg naar smaak nog wat water of suiker toe. Drink in een whiskeyglas met ijs :).

Van de zwarte pulp van gedroogde limoenen kun je ook thee zetten trouwens. Kook de pulp in een pannetje water, voeg wat saffraandraadjes en suiker toe. Kook een minuut of 10 en giet af met een zeef. Klaar bende.

En: gedroogde limoenen zijn ook lekker in stoofpotjes trouwens…

 width=