Recept

Noomi basra: een soort Irakese whiskey zonder alcohol

Open informatie

Noomi Basra klinkt als een mooie naam van een Irakese prinses en ik overweeg de hond die ik nog niet heb zo te noemen maar het is een drankje dat nog maar weinig gedronken wordt in dit land. En daar mag wat mij betreft wel verandering in komen. De smaak van noomi basra doet me ergens denken aan whiskey maar dan zonder alcohol dus. Irakese whiskey it is.

Fooddiva’s

Ik dronk het voor het eerst aan de eettafel van Karima, dat kun je hier meemaken en het recept kreeg ik van haar dochter & fooddiva Sara.

 width=

Als je genoeg geduld hebt, smaakt noomi basra een beetje zuur en verfrissend maar het heeft ook iets zwaars. Ik kan het weer proeven nu ik dit typ.

 width=

Zo maak je het:

Plet de gedroogde limoenen en verwijder de pitjes. Doe ze in een kom. Giet er 1 liter kokend water overheen, voeg 3 el bruine suiker toe en laat minimaal een uur staan. Des te minder tijd je neemt, des te bitterder de drank wordt dus beter wacht je even.

(Echte fijnproevers prikken gaatjes in de limoenen en laten ze dan 2 dagen staan in water. Ze geven dan heel langzaam smaak af en dan wordt ‘t eerder een limonade, dit recept is meer een ice tea.)

Hoe langer je de limoenen weekt, hoe meer smaak ze afgeven. Het water moet caramelkleurig worden. Voeg 3 el rozenwater toe. Je hebt nu een soort extract gemaakt dat je kan verdunnen. Proef eerst een beetje en voeg naar smaak nog wat suiker en/of water toe. Schenk in een whiskey glas met wat ijsklontjes en ga lekker verfijnd zitten genieten in je luie stoel.

Van de zwarte pulp van gedroogde limoenen kun je ook thee zetten trouwens. Kook de pulp in een pannetje water, voeg wat saffraandraadjes en suiker toe. Kook een minuut of 10 en giet af met een zeef. Klaar bende.

En: gedroogde limoenen zijn ook lekker in stoofpotjes trouwens…

Kusjes!  width=