ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Moti’s soep op maandag

By Mooncake

Deze soep is echt heel fijn in de winter of druilerige dagen in het algemeen, zeker op een maandag zoals deze en perfect als je ziek bent!

soep_mooncake

Appelbollen en matbucha

Ik heb me voor dit recept laten inspireren door een soep van Moti, een Koerdisch-Irakese vriend van mij die in een klein, betegeld flatje vlakbij de Gazastrook woonde. Moti hield van bloemen, planten, zwemmen en zijn televisie maar vooral van eten. Hij had een praktisch ingericht keukentje dat fel belicht wordt door tl-buizen. Op zijn kleine keukentafeltje lag een dik, plastic kleed. Aan die tafel bereidde hij sappige kebabi en hummus, vulde hij koolbladeren en uien met Perzische rijst en maakte hij matbucha – een Marokkaanse tomatensalade. Bij speciale gelegenheden ging hij voor de appelbollen van filodeeg bestreken met gesmolten boter en suiker. Wanneer hij mensen zijn eten serveerde, waarschuwde hij ze steevast dat ze vooral niet hun vingers moeten opeten.

Luchtalarm

Soms ging er een luchtalarm af omdat er een raket vanuit Gaza zijn kant op kwam. Het was dan de bedoeling dat hij ergens gaat schuilen, bijv. in het trappenhuis of in een safe room maar Moti rende dan liever naar zijn balkon om te kijken hoe de raket uit de lucht geschoten wordt. Vroeger, in zijn jonge jaren, werkte Moti veel samen met Palestijnen. Hij sprak zijn hele leven best behoorlijk Arabisch. Maar de openluchtgevangenis die Gaza heet, zorgt ervoor dat dat niet meer mogelijk is.

Moti’s soep

Moti maakte altijd een soep met stukjes rundvlees en verder heel veel kruiden en groenten. Nu ben ik niet supervlezig. Op zich eet ik het wel af en toe, maar een stukje vlees kopen doe ik eigenlijk nauwelijks. En dus heb ik mijn eigen vegetarische draai gegeven aan zijn soep.

Het leukste blik van het jaar, gevuld met paprikapoeder:

soep_mooncake

This is how we do it

Fruit de ui en de knoflook zachtjes in olijfolie. Voeg de 2 bosuien, de rode peper en het paprikapoeder toe. Bak 5 minuten. Voeg de paprika, courgette en zoete aardappel toe en bak 10 minuten mee om middelhoog vuur. Schep af en toe om. Voeg de tomatenblokjes en het bouillonblokje toe. Roer. Voeg zoveel water toe dat alle ingrediënten net onder water staan. De laurierblaadjes doe je er nu ook bij. En als je gedroogde bonen/kikkererwten gebruikt, voeg je die ook toe. Gebruik je jongens uit blik, dan voeg je ze aan het einde pas toe en verwarm je even kort. Net als de doperwtjes uit de vriezer als je die hebt.

Laat de soep minimaal een half uur (maar liever drie kwartier) zachtjes pruttelen. Als je ‘m hard laat koken, gaan alle smaken eraan en dan had je net zo goed zo’n zak soep open kunnen trekken. Stel toch voor. Dat wol je niet! Roer regelmatig. Check of de bonen en erwten al zacht zijn. Als dit het geval is, zet het vuur dan uit, wacht even geduldig en voeg het overgrote deel van de dille en peterselie toe en roer. Strooi de bosui-ringetjes en de overgebleven kruiden over de soep heen:

soep_mooncake

Broodje erbij uit de oven dat ik bestreek met Palestijnse olijfolie (how very toepasselijk), chilivlokken en kruiden:

soep_mooncake

Oh en als je ‘m een dag laat staan wordt ie zowaar nóg lekkerder! Invriezen is slim om te doen want je hebt een behoorlijke pan gemaakt waar een heel flatgebouw een midweek van zou kunnen eten.

soep_mooncake

Smakelijk eten soepkippen van me! xxx

Ingrediënten

Dit heb je nodig:

 • 1 ui - fijngesneden
 • 3 bosuitjes - 1 voor decoratie
 • 3 teentjes knoflook - fijgesneden
 • een halve rode peper - fijngesneden en zonder zaadjes
 • 1 puntpaprika in stukjes
 • 1 courgette - in stukjes
 • 1 zoete aardappel - in stukjes
 • een flinke hand doperwtjes uit de vriezer is er lekker bij dus als je die toevallig hebt liggen...
 • 2 laurierbladen
 • 1 tl paprikapoeder
 • verse dille en peterselie - twee goeie handjes fijngesneden
 • 50 gram gedroogde en geweekte kikkererwten - uit blik kan ook maar is minder lekker
 • 50 gram gedroogde geweekte grote witte bonen - uit blik kan ook maar is minder lekker
 • tomatenblokjes uit blik
 • 1 groentebouillonblokje
 • heet water
 • een grote soeppan

Bereidingstijd

45 minuten + een nachtje weektijd voor de peulvruchten

Benodigde keukengerei

wat dacht je van een pan

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja