Recept

Mooncake kookt: Jeongol met EunJee

Open informatie

In de laatste aflevering van de Volkskrant zomerserie over de Nederlandse eetcultuur kookte ik samen met EunJee het Koreaanse gerecht jeongol met tofu en paddestoelen. Vegan en al. De video en het recept bekijk je hier:

Foodvlog: na deze hotpot snap je waarom Koreanen drie keer per dag warm eten

Een veganistische Koreaanse hotpot met kleefrijst, kimchi en krokant zeewier. Mooncake NL schoof aan bij EunJee die een feestmaal op haar traditionele Koreaanse tafel toverde.

Geplaatst door de Volkskrant op Woensdag 22 augustus 2018

Jeongol met tofu en paddestoelen

Zo maak je het:

Week de gedroogde shiitake 30 min. in 500ml koud water en doe hetzelfde met het zeewier, in een aparte bak of kom. Voeg de rettich, winterpeen, ui en het witte deel van de prei toe aan een pan met 500ml water. Voeg de geweekte shiitake en het geweekte zeewier, met het weekwater, toe aan de pan. In totaal heb je dus 1,5L water in de pan. Kook 30 minuten op middelhoog vuur of als je tijd hebt, een uur lang op een klein vuurtje

Voor de jeongol  snijd je de paddestoelen, rode peper, wortel, tofu en en lente-ui in lange, dunne reepjes. Sorteer ze in een cirkel in een brede, platte pan. Wanneer de bouillon klaar is, giet je alleen de bouillon (dus zonder de stukken groenten, de shiitake en het zeewier) over de jeongol. Voeg ook de saus toe en kook nog eens 5-10 minuten.

Serveer, met de kleefrijst, kimchi en het krokante zeewier het liefst op een traditionele lage Koreaanse tafel zoals hieronder: