ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Maancake & Jasmijn: cakerol met mango en groene thee

By Mooncake

Het recept voor een luchtige Chinese cakerol met mango en groene thee vind je hier. Dit recept komt van Amanda Yiu die ooit een drukbezochte kapsalon...

Dit kookboek is één van de beste dingen die je boekenplank kan overkomen dit jaar:

 width=

Maancake & Jasmijn is het type kookboek dat je ook prima in bed kan lezen onder een stapel dekens met een kan thee en een kommetje kokospudding of plakje mangocake. Naast de 100 geheime familierecepten vind je er ontroerende verhalen over moeders die van alles en nog wat achter lieten om een nieuw leven op te bouwen in Nederland. Tanden op elkaar en doorpakken, ook als je je man net kwijt geraakt bent en zwanger bent van je eerste kind in een land waar je alles opnieuw moet uitvinden (wanneer ontvangen deze moeders hun lintjes?!). Over wontonsoep op zondagochtend en opgroeien in een restaurant met een slaapplekje onder de toonbank. Maar ook over de nieuwe generatie en hun levens en, vaak indrukwekkende carrières. En dat Chinese moeders hun liefde laten blijken door te vragen of je al gegeten hebt en je daarna van alles en nog wat voor te schotelen. Ik wil ook een Chinese moeder!! Maar totdat ik die vind, heb ik dit briljante kookboek in mijn keuken liggen.

Maancake & Jasmijn is een ode aan al die moeders die zich met man en macht hebben ingezet om een goed leven op te bouwen in Nederland voor zichzelf en hun families. Dit boek brengt een stukje culinair erfgoed van Nederland in kaart van een gemeenschap waar we doorgaans weinig over horen. Een prachtig document dat een plekje op die plank van je verdient.

Het is bijna kerst en ik weet dat sommigen bezwijken onder kookstress. Niet ik overigens en ook niet de mensen die helemaal geen kerst vieren. Maar voor eenieder heb ik goed nieuws en dat is dat ik je een recept uit Maancake & Jasmijn cadeau mag doen! Nog meer goed nieuws is, dat ik koos voor een luchtige cakerol met mango en groene thee. Een pure chocoladetaart met ganache lijkt geweldig als dessert maar als zoiets ter tafel komt na 38 gangen staat het huilen je nader dan het lachen, wees eerlijk.

Dit recept komt van moeder Amanda Yiu die ooit een drukbezochte kapsalon runde waar de thee zo lekker smaakte dat de kapsalon een theesalon werd. Inmiddels is Amanda Europese ambassadeur van Pu Erh-thee. De cakerol hieronder is de favoriet van haar VIP-klanten:

 width=

Komt ie!

Zo doe je het:

Verwarm de oven voor op 120 graden.

Breek 4 eieren boven een kom, klop ze los met een garde en voeg 100 gram kristalsuiker, het bakpoeder en zout toe en roer goed door elkaar. Zeef de bloem boven de kom en klop het erdoor. Doe de slaolie erbij en blijf doorkloppen. Voeg als laatste de sencha toe en klop alles tot een glad beslag.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Giet het beslag op de bakplaat en verdeel het gelijkmatig over de hele oppervlakte, zodat je een dunne beslagbodem krijgt. Bak de bodem 15 minuten in de voorverwarmde oven.

Breek de 4 overgebleven eieren en spits het eigeel van het eiwit (het eiwit heb je voor dit recept niet nodig).

Klop het eigeel op in een pannetje en voeg daar het sap van de citroen de overige suiker en de boter aan toe. Zet het pannetje op laag vuur en laat al roerend de boter smelten. De custard hoeft niet te koken. Blijf roeren en zet het vuur uit als de custard de dikte heeft van Griekse yoghurt. Laat de custard afkoelen op kamertemperatuur.

Haal de bakplaat uit de oven. Leg de cake met het bakpapier op een droge theedoek. Rol de cake over de lange kant met het bakpapier en de theedoek op en laat het 10 minuten opgerold rusten.

Schil ondertussen de mango en snijd in reepjes.

Rol de cake terug en haal ‘m voorzichtig los van het bakpapier. Laat de cake los op het bakpapier liggen en bestrijk met 3/4 van de custard. Bestrooi vervolgens met een deel van het kokosschaafsel en verdeel op 1/3 van de cake en de mangoreepjes in een horizontale strook. Rol de cake voorzichtig op, vanaf de kant met de mangoreepjes, met behulp van de theedoek.

Bestrijk de buitenkant van de cake met de overgebleven custard en bestrooi de hele cake met kokosschaafsel. Verdeel de cake in gelijke stukken en serveer met jasmijnthee.

Ingrediënten

Dit heb je nodig: 

 • 8 eieren, op kamertemperatuur
 • 110 g kristalsuiker
 • 8 gram bakpoeder
 • 1/2 tl zout
 • 180 gr zelfrijzende bloem
 • 225 ml slaolie
 • 2 tl losse sencha (Japanse groene thee)
 • 1 citroen
 • 1 1/2 tl ongezouten boter
 • 1/3 verse mango
 • 55 g kokosschaafsel

Bereidingstijd

40 minuten

Benodigde keukengerei

Garde, zeef, bakpapier en jasmijnthee voor erbij

Beste winkels

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Nee