ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Knapperige Qifqi

By Mooncake

Bij restaurant Odaja in Gjirokastër Albanië at ik knapperige qifqi die ik thuis heb nagemaakt. In deze blogpost deel ik het recept met jullie...

Voor de Foodblogger van het Jaar verkiezing ontving ik een stuk emmentaler kaas om mee te koken. Ik houd niet van emmentaler kaas en hier zie je wat ermee gebeurd is:

De verdwenen kaas

Omdat de kaas dus op mysterieuze wijze verdween en ik het bovendien moeilijk vond een recept te bedenken met iets wat ik niet zo lekker vind, besloot ik de rijst uit het pakket nog een keer te gebruiken.

Gjirokastër

Toen ik begin oktober in het zuiden van Albanië aan het strand lag, kreeg ik het onaangename vermoeden dat we de leukste dingen van het land wel gezien hadden. Ik bladerde wat door een reisgids en wist niet zo goed wat te doen. Uiteindelijk besloten we naar Gjirokastër te rijden, en dat was echt een verrassing want bleek een hele mooie oude Ottomaanse stad te zijn die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. We vonden een prachtig Ottomaans ingericht hotel.

Qifqi bij restaurant Odaja

Na het inchecken gingen we op zoek naar een lunch. Een oude Albanese dame raadde ons aan om naar restaurant Odaja te gaan. Ik was in de veronderstelling dat we het qua eten nu ook wel wisten. Stonden er ineens dingen als rijstballen (Qifqi) en tomatenbeignets (typisch voor deze regio) op de kaart. We bestelden van alles en nog wat en konden er de rest van de dag op door. In dit reisverslag lees je meer over deze fascinerende reis!

Dit zijn de ballen in kwestie:

thumb_dscn1734_1024

En guess what, ik heb een kijkje in Odaja’s keuken genomen, heb de qifqi thuis nagemaakt en dat is me aardig gelukt!  

Zo maak je het:

Kook de rijst droog. Als de korrel nog niet gaar is, voeg je nog wat water bij. De rijst mag niet meer nat zijn. Zet opzij en laat afkoelen. Voeg één voor één de eieren toe en mix. Kijk na elk ei hoe nat het mengsel is. Je moet er wel nog ballen van kunnen vormen, het moet niet zo nat zijn dat het uit elkaar valt. Het kan dus zijn dat je minder ei nodig hebt. Ik heb wat psylliumvezels toegevoegd om het mengsel wat droger en steviger te krijgen. Voeg een handje fijngesneden munt toe en zout en peper naar smaak.

De qifqi pan

Nu is het zo dat ze in Gjirokastër speciale pannen hebben waar je de ballen makkelijk in kan bakken. Een beetje zoals een poffertjespan maar dan met grotere rondjes. De meesten van ons zullen zo’n pan niet hebben en moeten de ballen dus bakken in een ordinaire koekenpan.

Laat de olijfolie warm worden in de pan en doe er een paar ballen in. Niet teveel ineens want dan koelt de olie weer af. Zorg ervoor dat ze eerst even goed aanbakken en schud de pan dan regelmatig op en neer om ervoor te zorgen dat het echt ballen blijven. Als dat lukt krijg je dit:

qifqi_mooncake

En als dat niet lukt krijg je een soort rijstburgertje, ook erg lekker:

qifqi_mooncake

Het lekkere aan deze ballen is dat de binnenkant een beetje zacht blijft en de buitenkant knapperig is. Serveer ze met een hoop andere hapjes en deze lekkere salade bijvoorbeeld.

Enjoy!

Ingrediënten

Dit heb je nodig voor twee personen: 

  • 100 gram rijst
  • 3 eieren
  • olijfolie
  • een handje verse, fijngesneden munt
  • peper en zout

Bereidingstijd

45 minuten om en nabij

Benodigde keukengerei

Qifqi pan of poffertjespan (optioneel, wel handig)

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja