ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Ingrediënten

Mooncake musthave: Palestinian black seed paste a.k.a. Qizha of zwarte tahina

By Mooncake

Lees hier alles over Palestijnse Black Seed paste - een inktzwarte pasta van nigellazaadjes die ook wel zwarte tahina wordt genoemd.

Misschien wel het meest bijzondere ingrediënt uit mijn voorraadkastje: Palestijnse black seed paste. Zie hieronder de pot in kwestie:

wat_is_black_seed_paste_mooncake

Vorig jaar mei was ik in de gastronomische hoofdstad van Palestina: Nablus. Het schijnt dat deze zwarte pasta daar ontstaan is. Het is er in ieder geval een specialiteit. De pot op de foto kocht ik overigens gewoon hier in Nederland. Bij Lale Kasabi – Javastraat 101.

Wat is black seed paste a.k.a. qizha?

Qizha is een inktzwarte pasta van nigellazaadjes die ook wel zwarte tahina genoemd wordt. De tahina wordt gemaakt van geroosterde en gemalen nigellazaadjes en meestal voegt men ook sesamzaad toe voor een smeuïgere consistentie. De pasta heeft een bittere, intense smaak (met ver weg iets zoetigs en een hint van mint:)) en doet het dan ook goed met wat honing in desserts zoals cakes of in combinatie met dadelsiroop.

Nigellazaad, zwarte komijn en zwarte sesam

Er is nogal wat verwarring te vinden op Het Internet over wat nou het verschil is tussen zwarte komijn, zwarte sesam en nigellazaad. Men noemt die laatste vaak onterecht zwarte komijn. En om de verwarring compleet te maken heet nigellazaad in het Engels black cumin.

Het zit zo: er bestaan witte, beige en zwarte sesamzaden. Dat zijn gewoon sesamzaadjes die qua vorm en smaak behoorlijk identiek zijn elkaar. Dan bestaat er naast de ‘gewone’ geurige komijn ook zwarte komijn die onverhit wat muf ruikt. De vorm van zwarte komijn lijkt op die van gewone komijn alleen is zwarte komijn wat meer gebogen/gekruld. Zoals een losse korrel gekookte basmatirijst.

Volg je het nog?

Om de verwarring compleet te maken kan het ook voorkomen dat nigellazaad verkocht wordt als zwarte komijn in je buurtsuper. Je kan nigellazaad herkennen doordat het een specifieke vorm heeft, zie hier:

black_seed_paste_mooncake

Een soort mini zonnepitjes lijken het.

Wat kun je met Palestijnse black seed paste?

Men noemt nigellazaadjes ook wel hubbat al-baraka, oftewel “zaden van zegen” en volgens de Profeet Mohammed zijn nigellazaadjes “goed te gebruiken tegen alle ziekten, behalve de dood.” Steek die maar in je zak. Als gevolg heeft men black seed paste ook vrij hoog zitten. Sommige ouderen eten elke dag een lepel om de weerstand te verhogen en anderen nemen een theelepel per dag tegen hooikoorts. Neem niet teveel want dat schijnt weer helemaal niet goed te zijn.

De keuken in met black seed paste

Zwarte tahina wordt gebruikt in halwa en ook in de bitterzoete semolinacake siniyyat al-qizha. De cake wordt in diamantvormige stukjes gesneden met per stukje een gepelde amandel in het midden. Net zoals bij kibbeh of basbousa, kijk zo dus maar dan inktzwart:

siniyyat al-qizha_mooncake

Maar ook aan een ander basic cakebeslag kun je black seed paste toevoegen.

Of je maakt er een spread van (move over Nutella) door het te mixen met honing of dadelsiroop. En het wordt ook gedronken trouwens: voeg wat black seed paste (niet teveel want de smaak is intens) toe aan kokend water en laat even (een paar minuten) borrelen. Schenk in een beker en voeg wat honing toe.

Waar koop je Palestijnse black seed paste?

Bij Lale Kasabi in Amsterdam is het soms verkrijgbaar. Daar verkopen ze het merk Yaffa. Of in Nablus :). En bij de Palestijnse webshop Al’ard. Als je de kans krijgt, schaf er dan meteen één aan want black seed paste is lang niet altijd op voorraad.

hier-koop-je-qizha-palestijnse-black-seed-paste-mooncake.nl

Hoe maak je het?

Je kan zelf qizha maken door nigellazaad te weken in water. Dan te roosteren in de oven en te drogen (in de zon of oven). Mix er ook wat geroosterd sesamzaad doorheen voor wat extra olie. Vervolgens maal je alle zaadjes fijn waardoor een pasta ontstaat. Lekker om te mixen met honing of dadelsiroop. Een tijdrovende klus waar ik mezelf nog niet aan gewaagd heb.

Recept black seed paste cake: siniyyat al-qizha

De semolinacake siniyyat al-qizha maak je door 250 gram bloem te roosteren in een pan en af te laten koelen. Daarna mengen met 100 gram suiker, 100 gram olijfolie en 100 gram black seed paste. Goed kneden en tijdens het kneden voeg je ca. 150ml water toe. Keep kneding. Totdat je een zwarte smeuïge bal deeg hebt. Maak plat in een ovenschaal en decoreer evt. met gepelde amandelen. Als je echt de blits wil maken, snijd je ‘m in diamantvormige stukjes zoals op de foto eerder in dit artikel. aBak 15-20 minuten in een voorverwarmde oven (180 graden C). Daarna overgieten met wat suikersiroop als je van zoet houdt.