Ingrediënten
Mooncake musthave: de mok + ’t keramische fortune cookie van kunstenaar Benjamin Li
Kunstenaar Benjamin Li fotografeerde honderden gerechten van Chinees-Indische restaurants en maakt daar o.a. mokken en puzzels van..
De Mooncake musthave van deze week is niet eetbaar maar evengoed heel erg leuk. In aanloop naar de publicatie van mijn boek “All inclusive aan de keukentafel” (dat in de bestseller top 10 op 3 binnen kwam dankzij jullie enthousiasme :)) hostte ik een Clubhouse sessie over Chine(e)s(e)-(Indische) restaurants in Nederland en waarom er toch nog steeds zo vaak lacherig gedaan wordt over “de Chinees”. In mijn boek ga ik verder in op dit topic en laat ik zien waar het helemaal mis gaat maar ook: waar het goed gaat.
Kunstenaar Benjamin Li
En kunstenaar Benjamin Li komt ook voorbij als tip/voorbeeld. Benjamin heeft Nederlands-Chinese roots en in zijn werk onderzoekt hij onder andere de Chinees-Indische restaurantcultuur. Zo fotografeerde hij inmiddels honderden gerechten in Chinees-Indische restaurants door heel Nederland. Zijn zoektocht begon met de stereotyperende “grap” van Gordon (“nr. 39 op de kaart” tijdens Holland’s got talent) en aanvankelijk fotografeerde hij alleen de gerechten achter de nr. 39 op menukaarten. Maar omdat hem dat beperkte breidde hij al gauw uit naar andere gerechten.
Met die beelden maakt hij onder andere gruwelijke puzzels:
Deze garnalen met broccoli zijn onderdeel van de collectie van het LAM Museum. Zou dit heel graag aan mijn muur willen. Ook verkrijgbaar: de nr. 39 met rijst puzzel:
Met mok! In en op de doos zitten allerlei extra’s die de puzzel (met 500 stukjes) een ware beleving maken. Deze speciale editie kwam tot stand in samenwerking met LAM Museum in Lisse en MAMA Rotterdam. Je bestelt ‘m hier.
Onlangs kocht ik een kipblokjes met pikante saus-mok bij hem:
En ik word elke keer weer blij als ik daar thee uit drink. Ik bestelde ook een keramische fortune cookie:
In het koekje zit ook een fortune (een wens). Benjamin maakt ook grotere varianten, die functioneren als spaar- en wenspotten:
Inmiddels heeft Benjamin een heel archief aangelegd met verhalen, gerechten en objecten (zoals menukaarten en wortelrozen) rondom mensen die bijdragen aan de Chinees-Indische restaurantcultuur. Check ook zijn leuke website.
En bekijk hier een rustgevende video waarin een wortelroos gesneden wordt.