Editorial

Mooncake’s ultieme foodfilms- en series op een rij

By Mooncake

Iest heel lekkers eten op de bank terwijl ik een foodfilm of serie kijk: één van mijn grootste hobbies. Je vindt hier een rijtje culinaire kijktips...

Eén van de grootste geneugten in mijn leven: iets heel lekkers eten op de bank terwijl ik kijk naar een film of serie waar ook iets heel lekkers te zien is.

Hier een willekeurig rijtje kijktips. Jij nog favorieten die er niet tussen staan? Laat het me weten!

Watertandend

Eat Drink Man Woman – een hele smakelijke Taiwanese culi-komedie maar ook een drama eigenlijk uit 1994 al weer.

Tampopo – een sensueel meestwerk over de perfecte ramen (Japanse noodlesoep). De film komt uit 1985 maar is een paar jaar terug opnieuw uitgebracht.

Mooncake.nl culinaire filmtips

Big Night – verrukkelijke en vermakelijke film over twee Italiaanse broers die als migranten een restaurant openen in New Jersey.

Lekker cocoonen

Chocolat – perfect voor als je even helemaal klaar bent met alles en in een cocon wil kruipen. La Binoche speelt Vianne die met haar dochtertje een chocoladewinkel opent in een ingeslapen dorpje. Drink er warme chocolademelk met chili bij!

Chef – fijne film over een restauranteigenaar die, na de grond in te zijn geboord met een vernietigende recensie, taco’s gaat verkopen vanuit een eigen foodtruck.

The Hundred-Foot Journey – de familie Kadam uit Bombay komt in een klein dorpje in Zuid-Frankrijk terecht en begint daar een Indiaas restaurant, pal tegenover de Michelinsterrenzaak van een Franse snob.

Mooncake foodfilm tips

An – Japanse film over een man die in zijn kleine bakkerswinkeltje dorayaki verkoopt; pannenkoekjes gevuld met ‘an’ – rodebonenpasta. Een oude vrouw, Tokue, maakt al 50 jaar dorayaki volgens haar geheime recept en wil hem helpen.

Met een vleugje romantiek

Like water for chocolate – Mexicaans romantisch drama over Titia en Pedro die tot over hun oren verliefd zijn op elkaar maar door traditie niet kunnen trouwen. Titia kookt wat af en verwerkt al haar emoties in haar gerechten.

The Lunchbox – In India bestaat een ingenieus systeem van dabbawala’s (“hij die de doos draagt”) – mannen die gevulde lunchboxen (dabba’s) ophalen bij (van oudsher) de vrouw van een man die aan het werk is. In deze charmante film gebeurt er een hele hoop nadat een dabba verkeerd bezorgd wordt aan het bureau van een weduwnaar.

Om met je mini’s te kijken

Charlie and the Chocolate Factory – fantastisch vormgegeven film waarin Johnny Depp Michael Jackson gebruikte als inspiratiebron voor zijn personage Willy Wonka.

Ratatouille – als iemand mij vroeger zou vragen: “heb je zin om een tekenfilm te kijken over een rat die goed kan koken?” dan was ik waarschijnlijk direct afgehaakt. Maar sinds ik Ratatouille keek, weet ik beter.

Een paar series

Somebody feed Phil – sympathieke serie. Ik heb nog niet alle seizoenen gezien maar heb wel genoten en gelachen met Phil.

Salt fat acid heat – schaamteloos lekker. Samin Nosrat onderzoekt in deze serie de vijf basisbeginselen van het koken.

Street Food – YESSS, deze serie is perfect om te kijken terwijl je zelf een verrukkelijk bord met voedsel naar binnen werkt. Dubbel geluk!

Cooked – prachtige serie over de geschieden van het koken. Hoe heeft koken ons eten en de wereld veranderd?

Culinaire docu’s

City of gold – docu over de Amerikaanse culinair recensent Jonathan Gold (LA Weekly, Los Angeles Times) over de kunst van het ontdekken van bijzondere plekken.

Jiro Dreams of Sushi – in hartje Tokio runt Jiro een piepklein driesterrenrestaurant. Een docu over de kunst van het sushi maken.

Mooncake.nl culinaire filmtips