Editorial
Mooncake Musthave | Deze Indonesische kruidendrank boost je weerstand
Op een grauwe, grijze en ijskoude winterdag dronk ik voor het eerst Jamu - een traditionele Indonesische kruidendrank. Dit gebeurde bij Koeah
Op een grauwe, grijze en ijskoude winterdag dronk ik voor het eerst Jamu – een traditionele Indonesische kruidendrank met een kick. Dit gebeurde bij Koeah, een verrukkelijke Indonesische soephub vlakbij de Dam in Amsterdam. Het flesje dat ik dronk was van Amsterdamse makelij en is op steeds meer plekken verkrijgbaar.
Een remedie voor allerlei kwalen
Jamu combineert ingrediënten zoals kurkuma, gember, citroengras, limoen, temulawak (Javaanse kurkuma), bladeren en tamarinde en wordt al eeuwenlang gedronken als remedie voor allerlei kwalen. En om de weerstand op peil te houden.
Jamu ontstond rond de 8e eeuw en ontstond onder de invloed van de Indiase Ayurveda, Chinese geneeskunde en lokale Indonesische tradities. De hele cultuur rondom Jamu is sinds 2023 opgenomen in Unesco’s Werelderfgoedlijst voor Immaterieel Erfgoed en daar werd deze mooie video over gemaakt:
Traditioneel gezien wordt Jamu verkocht door vrouwen die met een gendong (mand) op hun rug op pad gaan met verschillende kruidendranken. Sommige verkopers hebben stalletjes en verkoop vanuit een fiets of scooter gebeurt eigenlijk steeds vaker. De drank wordt vaak thuis gemaakt en vooral op Java maken families nog steeds hun eigen Jamu met geheime recepten die van oudsher mondeling werden doorgegeven.
Verschillende soorten jamu
Er bestaan verschillende soorten jamu, hieronder heb ik een paar voorbeelden op een rij gezet:
- Jamu Kunyit Asam: met kurkuma en tamarinde.
- Jamu Beras Kencur: zoet en verfrissend met rijst en gember, populair bij kinderen.
- Jamu Cabe Puyang: met Javaanse chili, o.a. tegen tandpijn en vermoeidheid
Hieronder zie je hoe Jamu kunyit asam gemaakt wordt, misschien wel de meest populaire jamu:
Jamu anno nu
Jamu wordt vandaag de dag niet alleen lokaal geproduceerd maar ook op grotere schaal en geëxporteerd naar andere landen. Verder speelt Jamu een grote rol in wellness-behandelingen in luxe resorts en spa’s. Zo komt het voor in massageolies en kruidenbaden. En in grote steden zoals Jakarta en Bali mixen cafes en barretjes jamu door smoothies of mocktails.
En, universiteiten en farmaceutische bedrijven in Indonesië hebben de gezondheidsclaims van Jamu verder onderzocht. Ingrediënten zoals temulawak worden nu erkend vanwege hun geneeskracht.
Waar in Nederland drink je Indonesische jamu?
De verfrissende jamu die ik bij Koeah dronk was van Amsterdamse makelij. Het merk heet Djamu Djamu.

Je drinkt djamu djamu op dit moment bij:
- Tante Lien in Utrecht
- Warung Barokah in Amsterdam
- Koeah in Amsterdam
- Sterk Amsterdam
- Paon Bali Amsterdam
- Toko Kalimantan in Zaandam
- Meramanis in Keulen, Duitsland
- Toko Makassar in Amsterdam
- Jiwa Jawa in Amersfoort
- Trio Eethuis in Den Haag
- Online: C&C Asian Market
Daarnaast zijn er ook andere jamu merken op de markt in Nederland maar die heb ik nog niet geproefd. Good jamu bijvoorbeeld (ook online te bestellen).