Editorial

Deze 10 patisserieën mag je niet missen

Open informatie

Luchtige sponscake met taro of pandan, brosse sesamkoekjes met pistache en ghee en niet te zoete en verrukkelijke Duitse taarten met fruit: goed gebak kan je dag maken. En daarom hier een verzamellijstje met dé adressen om je Syrische, Duitse, Turkse, Japanse, Marokkaanse, Indonesische, Thaise en Poolse koek & cake-cravings mee te stillen.

Japans-Franse patisserie bij Hungry Dinosaur pastry

Dinosaur_pastry_Japanse_cakes_Amsterdam_mooncake.nl

Matcha mille crêpe, fluffy Japanse cheesecake en mango short cake – dit is hét adres voor wie fluffy en kleurrijke Japanse-Franse cakes en taartjes wil. Met de smaak van subtiele matcha of puur fruit. Ook gezien: een vegetarische cakerol met lente-ui. En Hokkaido style baked cheese tart en Hojicha panna cotta roll.

Check hier een video waarin je een Japanse cheesecake ziet wiggelen en kijk dan ook meteen naar de Japanse souffle pancakes om vast in de mood te komen.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Pakistaanse en Indiase mithai

    Barfi-jalebi-Den-Haag_Mooncake.nl_

     Er is weinig troostrijker in deze wereld dan milky fudge-achtige barfi met kardemom en ‘t nootachtige van ghee op de achtergrond. En patisa a.k.a. soan papdi mag ook prijzen krijgen van mij. Een zanderige structuur vergelijkbaar met halva maar dan knisperend knapperig en op basis van besan (kikkererwtenmeel). Ik proefde ‘m met hazelnoten en chocola. Ook dadel, wortel, saffraan en kokos komen terug in Pakistaanse en Indiase zoetigheden.

    En, lucky us, In Den Haag staat misschien wel de oudste mithai shop van Nederland: Kashmir sweet house. Je kan hier terecht voor o.a. barfi in alle kleuren van de regenboog, laddoo, gulab jamun en jalebi. Amsterdammers kunnen de mithai van Kashmir Sweet House proeven bij Saeed. En Indiase en Surinaamse sweets kun je ook online bestellen bij Mithai Enschede.

    Zuid-Oost Turkse baklava

    In Rotterdam zit sinds een tijdje, verborgen achter een wand door gemeentelijke werkzaamheden, een hele leuke patisserie waar een stel broers en zussen hele mooie dingen uit de keuken tovert, zoals katmer, baklava en lahmacun.

    La_tadia_Rotterdam_turkse_patisserie_mooncake.nl

    Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

      We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

      Thaise cakerol met foy thong en rozemarijn

      Thaise_cake_pandan_kokos_amsterdam_mooncake.nl

      Mijn eerste stuk Thaise taart ooit was paars door de ube (taro) en lichtzoet door de kokos, knoflook en gekarameliseerde ui. Spectaculair. Heb daar intens van genoten. Daarna volgde een geweldige Thaise cakerol met pandan, foy thong en rozemarijn. Die gouden draadjes worden gemaakt door eidooier in sliertjes in suikersiroop met pandan te koken. Wie al dit goddelijks (en nog meer) maakt, lees je hier.

      De allerlekkerste Duitse koeken en taarten

      Deze Duitse biologische konditorei in de Amsterdamse Pijp verkoopt geweldig gebak. Een nostalgische zaak waar je terecht kan voor Käsekuchen, Zwetschgenkuchen, Hazelnootmocca, Lebkuchen en Sachertorte. Ook de koekjes in grote glazen potten zijn goud waard. En, Bettina bakt verkoopt ook Duitse zuurdesembroden, die komen op donderdag meestal binnen.

      Bekijk hier hoe ik op RTL4 praat over de verschillen tussen Poolse, Japanse, Duitse (van Bettina bakt) en Amerikaanse cheesecakes.

      Knafeh – bezorgd tot aan je voordeur

      waar_eet_je_knafeh_in_amsterdam_mooncake.nl

      Knafeh is een absolute must eat – maarrrrr, zorg dat je goeie eet! Als het goed gemaakt is, is het een zalige zoetigheid waar je helemaal in kan en wil verdwijnen. Knafeh is een dessert (of ontbijt :)) met gesmolten kaas. Het is zacht, zoet, zout, knisperend knapperig, bloemig, kazig, machtig. Je leest hier waar je hele lekkere bestelt.

      Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

        We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

        Indonesische dadar gulung, kue talam en klepon

        Bika ambon (honingraatcake), kue talam (gestoomde cake met kokos), wajik (kleefrijstsnack met gula djawa), dadar gulung (pandanflensjes) en ultraluchtige chiffon cake. Indonesische en Indische zoetigheden: je mag mijn slaap er ruw voor verstoren.

        Wie een overdaad aan zoete én hartige snacks wil, gaat (vooral op zaterdag) hier naartoe. Andere plekken met een goed zoet assortiment zijn Toko Bandung en Sari Citra. Of bestel je cravings bij de Indische bakery Toko Lo, zij bezorgt en verzendt namelijk!

        Barazek, ma’amoul en baklawa

        Alsham_delights_mooncake.nl

        Sinds een jaar of zes is Syrische patisserie een stuk beter vindbaar geworden in dit land. En dat is echt een groot geluk. Het verschil met bijvoorbeeld Marokkaanse patisserie is dat Syrische meestal met ghee gemaakt wordt en daardoor een diepe, nootachtige smaak krijgt. En dan die overdaad aan noten overal en nergens, kardemom, oranjebloesemwater hier en daar. Wat een pracht, wat een praal. Je hebt natuurlijk Alsham Delights in Amsterdam – zij verzenden (ook naar het buitenland) en in Den Haag kun je terecht bij het Syrisch-Palestijnse Zayn el Amier. En, op donderdagen krijgt deze delicatessenzaak altijd een verse lading patisserie en ze verkopen ook heel lekker Syrisch snoep met pistache en mastiek.

        Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

          We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

          Mooncakes, eiertaartjes en azuki cake rolls

          hier_eet_je_chinees_gebak_mooncake.nl

          Naast lekkere dim sum van eigen makelij en worstenbroodjes verkoopt deze Chinese bakkerij in Rotterdam ook allerlei gebak. Luchtige cakerolls (in de smaken matcha, vanille, taro en chocola) met bijvoorbeeld rode bonen en crème aan de binnenkant. Maar ook lo mai chi – een bal van kleefrijst gevuld met pinda of rode bonen en jian dui a.k.a. zi ma qiu ofwel ma tuan. Gefrituurde sesamballen met vulling van bonen- of lotuszaadpasta. Deze bakkerij heeft ook een theehuis in Den Haag: St. Anny Tea house.

          Voor Chinees gebak kun je in Amsterdam terecht bij Hoi Tin.

          Gazellehoorntjes, briouat en mlouza

          Van Marokkaanse patisserie zal ik waarschijnlijk nooit genoeg krijgen. Amandelspijs, vleugje oranjebloesemwater en het gebruik van specerijen zoals anijs en kaneel gaan mij nooit vervelen. De mama in deze familie croissanterie is verantwoordelijk voor alle koekjes en maakt daarnaast ook goeie brownietaart met noten en ander gebak. En, hier verkopen ze naast volkoren msemmen en sellou ook een hele reeks Marokkaanse koekjes zoals briouat, ghriba en ka3b el ghazal. Net als hier trouwens. En ga je naar of ben je in Brussel, mis dan deze zaak niet.

          Marokkaanse_patisserie_nederland_mooncake.nl

          Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

            We won't send you spam. Unsubscribe at any time.