ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Editorial

Boek: Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen komt uit – met mijn bamischijf bijdrage

By Mooncake

De serie ‘Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen’ van de Volkskrant, waar ik aan mee schreef, verschijnt op 28 oktober in boekvorm bij uitgeverij Alfabet tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum.

De serie ‘Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen’ van de Volkskrant, waar ik aan mee schreef, verschijnt op 28 oktober in boekvorm bij uitgeverij Alfabet tijdens de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum. Het eerste exemplaar wordt uitgereikt aan demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Robbert Dijkgraaf.

Het boek is hier te bestellen

bestel-hier-ons-koloniale-verleden_mooncake.nl

Het ultieme voorbeeld van vernederlandsing van Aziatisch eten: de bamischijf

Het voorwerp dat ik koos was de bamischijf en in mijn bijdrage ga ik dieper in op het ontstaan van de snack, koloniale invloeden op ons eten en waarom Mark Rutte een volgende wereldleider een keer mee zou moeten nemen naar een Indonesisch restaurant in Den Haag in plaats van naar zijn Indische favoriet zoals hij met Macron deed.

het-ultieme-voorbeeld-van-vernederlandsing-van-aziatisch-eten-is-misschien-wel-de-bamischijf

Een bamischijf in Snackbar Constantijn in Amsterdam. Beeld: Pauline Niks

Over de serie

Lang is over ons koloniale verleden eenzijdig verteld. De laatste jaren hebben activisten, wetenschappers, musea en journalisten steeds vaker de schijnwerper gezet op verhalen en mensen die onderbelicht bleven.

Op de ingewikkelde vraag hoe het onrecht kan worden rechtgezet is ‘het vertellen van de verhalen’ altijd een deel van het antwoord. Nieuwsgierig naar die verhalen nodigde de Volkskrant elf experts uit om een lijst samen te stellen van vijftig voorwerpen die een verrassende blik werpen op onze koloniale geschiedenis. Deze vijftig verhalen worden geschreven door verschillende auteurs – van jonge historici tot bekende schrijvers en verscheen een jaar lang wekelijks in de krant en online. De serie Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen is hier terug te vinden.

Op 24 mei 2023 verscheen mijn artikel over de bamischijf. Lees het artikel hier.

Het boek “Ons koloniale verleden in vijftig voorwerpen” is hier te bestellen.

Bekijk hieronder ook de video die ik eerder maakte met de Volkskrant over de nasibal, het zusje van de bamischijf: