Editorial

10 x Marokkaanse restaurants, winkels en patisserieën die je niet mag missen

Open informatie

Marokko is voor mij een tweede thuis geworden. Het voelt vertrouwd omdat de mensen daar ook hier zijn, het brood daar ook bij mijn bakker hier om de hoek in Amsterdam verkocht wordt, net als de koekjes trouwens. En ook de taal is me niet helemaal vreemd meer.

De witte riads in de hete zon, een avocadoshake onder een parasol met stukjes walnoot erdoor en tajine met gekarameliseerde peer en kip die van het bot valt…Goden wat ben ik blij dat dat nu ook hier bestaat. Moet er niet aan denken dat ik hier nu nog gezeten had met kapotgekookte bloemkool en een paar aardappelen.

In dit artikel vind je mijn favoriete Marokkaanse adressen in Nederland op een rij en een beetje België. Nog lang niet compleet maar een eerste aanzet. Als je nog plekken hebt die niet mogen ontbreken, laat het me weten. Dan gaan die op mijn ‘to visit’-lijst en misschien komen ze in dit lijstje te staan.

Daar gaan we!

De bastilla & koekjes van Al-Yassamin

Patisserie_Al-Yassamin_Amsterdam_mooncake.nl

De kipbastilla van dit tentje deed een Marokkaanse mama die ik ken stoppen met zelf bastilla maken. Na decennia zelf warkadeeg te hebben gevouwen om deze pasteien mee te maken, had ze eindelijk een exemplaar in Nederland gevonden dat kon tippen aan de hare. En ja wat is de bastilla van Al-Yassamin goed! Knisperend knapperig, goedgevuld met kip, ui, amandel en bestrooid met kaneel en poedersuiker. Vooraf bellen kan geen kwaad want vaak is dit prachtgerecht uitverkocht. Als dat het geval is, is de briouat met kip een goede vervanging.

En, als je er dan toch bent vergeet dan de koekjes niet. Soms verkopen ze ook zelfgemaakte smen en kamelenmelk. Bovendien maken ze volkoren msemen (vrij uniek) en kun je er ontbijten met duizendgatenflensjes en muntthee. En sellou (een delicatesse van een soort kruimeldeeg) is het hele jaar verkrijgbaar. Deze mensen weten wat goed eten is.

Klik hier voor het artikel + het adres van Al-Yassamin in Amsterdam.

El Mauri in de Amsterdamse Pijp

el_mauri_amsterdam_mooncake.nl

En, nu we het toch over ontbijt hebben: wie het er echt flink van wil nemen gaat naar El Mauri in de Amsterdamse Pijp. Daar kun je echt he-le-maal los. Met eitjes met olijfolie, komijn en la vache qui rit, tortilla, sfenj (een Maghrebi donut), panini met lamsvlees, harira met chebakia (soep met honingkoekjes en ja, daar ontbijt ik mee), en de avocadoshake. De befaamde watermeloenshake en huisgemaakte taartjes zijn ook aan te raden. Bij El Mauri blijf je bestellen en als je al wegkomt gebeurt dat meestal rollend. Het zaakje wordt gerund door een leuke, lieve familie.

Klik hier voor het artikel + het adres van El Mauri in Amsterdam.

El Pescado – een mini-paleis in Rotterdam

https://mooncake.nl/restaurants/vis-eten-in-een-verborgen-moors-mini-paleis-in-rotterdam/

Van buiten lijkt dit een doodgewone viszaak maar schijn bedriegt. Wie doorloopt naar achteren ziet niet alleen de overdadige vitrine van Andaluce met zo ongeveer alle schatten uit de zee maar komt ook bij een trap die leidt naar de eerste verdieping waar je geweldig vis kan eten onder houtbewerkte plafonds en kroonluchters die ze zelf importeerden uit Fès. Je eet er fantastische empanada met tonijn, zalmlasagne, tortilla met garnaal en zeekraal, vissoep en visbastilla. Of je kiest beneden zelf je vis uit en laat die klaarmaken om boven op te eten. Vergeet de charmilla (tomatensausje) niet!

Klik hier voor het artikel + het adres van Andaluce in Rotterdam.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Restaurant Chomicha in Eindhoven

    Restaurant_chomicha_eindhoven_mooncake.nl

    Voor een avond vol dampende tajines met rundvlees, pruimen, amandel en sesam (of een vegetarische variant) ga je naar Chomicha in Eindhoven. Ik moet nog steeds een keer terug voor de bastilla waar ik hele goeie verhalen over gehoord heb.

    Restaurant Chomicha | Celciusplein 28, 5621 BN in Eindhoven. Tel.: 040-2460402

    De lekkerste Marokkaanse patisserie

    Marokkaanse koekjes: ik kan er geen genoeg van krijgen! Met oranjebloesemwater, amandelspijs, versieringen hier en daar. Zo verfijnd en net uit de oven het allerlekkerst. Daarom wil je naar een patisserie waar de omloop hoog ligt, dan is de kans op verse koeken groter. Bij Afrah Fes is de rij vaak lang maar de beloning groot. Er zijn vestigingen in Amsterdam-Oost én -West. Tijdens feestdagen (bijv. Ramadan) is er een speciale hoek met extra veel lekkers.

    Klik hier voor het artikel + het adres van Afrah Fes.

    De leukste Marokkaanse keukenspullen

    Zelf aan de slag? Voor tajines, versierde dienbladen, theepotten, couscouspannen en tools om Marokkaanse koekjes mee te versieren ga je naar Nour shop in Amsterdam.

    Nour Shop / Javastraat 701 in Amsterdam

    Alle boodschappen in één in Beverwijk

    OBA_Kruiden_Bazaar_Beverwijk_mooncake.nl

    Wie alles in één wil en een heleboel meer, gaat naar de Bazaar in Beverwijk. Als je Marokkaans wil koken kun je daar uitgebreid boodschappen doen. Je vindt er zo ongeveer alle specerijen van de regenboog, verse vis, keukenspullen en nog veel meer. Kom vooral met een bestelbus of huur een vrachtwagen als je zeker wil zijn dat je al je boodschappen mee naar huis krijgt. En, extra leuk: je kan er nog zoveel meer krijgen dan Marokkaans alleen. Lees hier maar.

    Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

      We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

      Marokkaans streetfood in hartje Antwerpen

      Marokkaanse_kraam_zaterdagmarkt_Antwerpen_mooncake.nl

      Meterslang en niet te missen: elk stukje van deze kraam op de Antwerpse zaterdagmarkt is gevuld met iets eetbaars. Olijven, ingemaakte citroenen, kapperappeltjes, oranjebloesemwater, bergen munt, stapels pastilla’s in alle soorten en en maten en nog veel meer. Maar waar ik altijd voor kwam toen ik nog in Antwerpen woonde was de gevulde msemen met witte kaas, honing, olijven, zoete ui en artisjok. Je leest hier alles wat je moet (w)eten.

      Slagerij Kaddour: een culinair instituut

      De_beste_halal_slagerij_van_amsterdam_Mooncake.nl_2

      Deze familieslagerij heeft inmiddels meerdere locaties. De oprichter, Ahmed, is groot geworden met het maken van zijn eigen halal worsten en hammen omdat zijn kinderen die van hun klasgenootjes en de HEMA niet konden eten. Inmiddels is Slagerij Kaddour een culinair instituut en het hoort bij je culinaire opvoeding om een broodje grillworst te gaan proeven. Maar sla de merguez en kebab ook zeker niet over. En als je er bent kijk dan meteen even in de dry aging kast en koop de door henzelf meegenomen olijfolie uit Beni Touzzine. Met allerlei opties voor vegetariërs en een eigen webshop.

      Klik hier voor het artikel + het adres van Slagerij Kaddour.

      Bahya food to share: tajine to go

      Dit zaakje wordt gerund door een paar lieve zussen die alles zelf maken. Perfect voor de lunch of om aan het begin van de avond een tajine take away te doen. Met lamsvlees en pruimen bijvoorbeeld. En dan een stukje dadeltaart toe.

      Bahya food to share | Roelof Hartstraat 66 in Amsterdam | +31(0)20 3547757

      En tenslotte…

      …In mijn boek Mooncake – Het bakboek. (over wat nou echt héél Holland bakt) vind je recepten zoals Marokkaanse appeltaart, chebakia cheesecake en eierkoekkokosgebak met oranjebloesemwater. Je leest hier meer.

      Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

        We won't send you spam. Unsubscribe at any time.