ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

Vis à la marocaine – El Pescado in de Javastraat

By Mooncake

Deze post is een ode aan het schitterende vissersdorp Essaouira in Marokko en de vishandel El Pescado in mijn buurt.

Alweer een te lang tijdje terug was ik een week in Essaouira, een vissersdorp in het Westen van Marokko. Fantastische week was het, Essouira is gelukkig bij lange na niet zo toeristisch als bijvoorbeeld Marrakech en dat wil o.a. zeggen dat de mensen heel relaxed en vreselijk gastvrij zijn. Sommige reizen raken je diep en veranderen de manier waarop je tegen dingen aankijkt en dit was daar één van. Iedereen was zooo lief en leuk en de mensen daar handelden veel meer vanuit hun hart dan vanuit berekeningen, efficiëntie, productiviteit en meer van die dingen waar wij Westerlingen vaak mee vergiftigd zijn.  We werden bij mensen thuis uitgenodigd die op een kookpitje met gasfles een heerlijke tagine voor ons kookte. Dit ultraschattige kind at ook mee:

essaouira_mooncake

Verzengende hitte

Ik ontmoette Toeareg, een woestijnvolk uit de Sahara, die de zomer in het winderige Essaouira doorbrachten vanwege de verzengende hitte in de woestijn. Saïd, die je hieronder ziet, vertelde me dat hij een tijdje in Italië was gaan wonen om te werken met verstandelijk gehandicapte kinderen maar dat dat hem echt zwaar viel omdat het volgens hem in Europa alleen maar om geld draait. Hij is toen weer teruggegaan naar waar hij vandaan kwam en vermaakt zich kostelijk:

essaouira_mooncake

Andere mensen die we ontmoetten, begrepen niet zo goed wat wij moesten met een telefoon met navigatie? De sterren vertelden hun waar ze zich bevonden, ze hadden echt geen apparaat nodig. Tja, wat wil je, als je onderdeel uit maakt van een volk dat al eeuwenlang op kamelen door de woestijn trekt. Dan weet je wel van wanten natuurlijk.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Scheidingsfeest

  Heel even over die Toeareg. Zoals je hierboven ziet, dragen die mannen meestal een tulband en gezichtssluier in één. Vrouwen bedekken zich niet. En ik heb begrepen dat na een scheiding de vrouwen alle bezittingen houden. Een scheiding is geen schande. Er wordt juist een groot feest georganiseerd zodat iedereen weet dat de vrouw weer vrij is! Fantastisch idee. Bovendien mogen vrouwen er meerdere sekspartners op na houden. Niet heel erg eerlijk naar de mannen natuurlijk maar ach, laat ons maar even. Wij vrouwen hebben nog wel een inhaalslag te maken wat mij betreft. De levensstijl van de Toeareg wordt op het moment wel bedreigd door Boko haram en IS heb ik begrepen. Erg treurig…

  Vissen in Essaouira

  Mijn vakantie in Essaouira heeft mede mijn verlangen aangewakkerd om een tijd in het buitenland te wonen en niet heel lang daarna, gebeurde dat ook.

  Kijk dit is de vissershaven in Essaouira:

  marokkaanse_vis_mooncake

  De vis is zo vers als kan zijn:

  el_pescado_mooncake

  Bootje:

  marokkaanse_vis_mooncake

  En dit ben ik. Zoals je ziet, voelde ik me daar als een vis in het water:

  jonneke_mooncake

  We bestelden allerlei visjes door elkaar en aten we als ware het ons laatste avondmaal:

  marokkaanse_vis_mooncake

  El Pescado in Amsterdam

  Wat een verademing, die Marokkaanse vis. Bakken en een beetje citroen en peterselie erbij en klaar zijn we. Gelukkig zitten er in mijn buurt meerdere Marokkaanse vishandels. El Pescado  in de Javastraat is tot nu toe mijn grote favoriet – dit tentje is een schat aan vis in mijn buurt :-):

  el_pescado_mooncake

  Je hebt daar echt hele mooie, goeie, verse, vette vissen:

  el_pescado_mooncake

  En schrik niet als je geen vissen kan fileren! De leuke vissersmannen daar doen dat met alle liefde voor je.

  el_pescado_mooncake     el_pescado_mooncake

  Garnalen:

  el_pescado_mooncake

  Tongen:

  el_pescado_mooncake

  Enzoverder, enzovoort:

  el_pescado_mooncake el_pescado_mooncake

  Rungis in Frankrijk

  Ze halen hun vis bij Rungis, een versmarkt met fantastische producten heb ik mij laten vertellen, vlak onder Parijs. Je haalt er zowel zout- als zoetwatervis afkomstig uit alle windstreken.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   En dan nu wat El Pescado, naast de goeie, verse vis, nog fantastischer maakt! Ten eerste kan je er naast alle vissoorten die je kan bedenken ook tortilla, in knoflook gemarineerde ansjovis, visburgers, paella en heerlijke vissoep krijgen:

   el_pescado_mooncake

   De Visschotel

   En wat ik helemaal fantastisch vind, zijn de Marokkaanse visschotels die je daar per persoon kan bestellen. Een ‘gewone’ schaal heb je vanaf €7,50 p.p. maar je kan ook doen alsof er geen morgen is en helemaal losgaan met St. Jacobsschelpen, coquilles, slibtongen en garnalen en dan betaal je €25,- per persoon.

   Dit is zo’n geweldige schaal, citroentjes, pepertjes, kruidenolie hier en daar:

   elpescado_mooncake elpescado_mooncake

   Heftig hè deze :-):

   elpescado_mooncake

   Heerlijk toch om op te peuzelen tijdens een lange, luie, zondagmiddag? Met een salade erbij of zonder maar met een wijntje of biertje of theetje. Schaaltje olijven, beetje brood en een soepje en genieten…Dat is precies wat ik nu, as we speak, ga doen.

   Ga daar gauw heen!

   Bel ze vooraf om je schotels e.d. te bestellen. Dinsdag is een goeie dag om te gaan want dan komen de meeste verschillende soorten vis binnen.

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Overige informatie

    Halal: Ja
    Kosjer: Ja
    Vegetarisch: Nee
    Vegan: Nee