ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

Slagerij Kaddour: een culinair instituut met beroemde broodjes grillworst (+vega opties!)

By Mooncake

Dit Amsterdamse instituut werd beroemd met het halal broodje grillworst! Maar ook de kebab, halal kroketten, halal bitterballen & vega opties zijn de moeite

De plek van deze week is een zaak die al een tijd tot mijn topfavorieten behoort. Alles klopt. Het verhaal, de mensen en de producten. De hele vibe is on point en ik merk ook altijd dat de medewerkers trots zijn hier te werken. De familie achter dit bedrijf wordt dan ook op handen gedragen door velen. Het mag een wonder heten dat er nog nooit een groot artikel in bijvoorbeeld het Parool verschenen is over deze ondernemersfamilie en hun verhaal.

De perfecte zondag

De beste zondagen beleef ik tegenwoordig door met een auto naar Osdorp te rijden en daar flink boodschappen te doen. In Osdorp koop ik dan deze Syrische patisserie en kom ik op krachten met een knapperige briouat met bessara en een avocadoshake. Waar je die lekker eet onthul ik binnenkort. Daarna nog even de AH XL in om gekke producten te spotten (Radler kwarktaartmix bijvoorbeeld, ja, ja) en op de weg naar huis maak ik nog even een stop bij deze warung voor nasi rawon, bakso soep en maiskoekjes. Thuis eet ik dan alles al seriekijkend op.

Ik vind Osdorp een verademing en vind het wonderbaarlijk dat de meeste Amsterdammers er nagenoeg niet komen. Eerder schreef ik een artikel over mijn favorieten daar en over Nederlands’ nieuwe culinaire landschap dat in Nieuw-West volop tot bloei komt dankzij de millenialgeneratie.

De worstmakers van Amsterdam

En tegenwoordig maak ik dus ook steeds vaker een stop bij de plek van deze week: Slagerij Kaddour. Niet dat ik nou zo’n enorme vleeseter ben; eigenlijk koop ik nooit vlees. Maar als ik dan toch iets speciaals wil maken, koop ik ‘t ‘t allerliefst bij een slager die weet waar z’n vlees vandaan komt en liefde heeft voor z’n product en dan ben je bij Kaddour aan het goede adres.

Kaddour is beroemd om z’n boordjes grillworst maar ook de kebab, merguez en gemarineerde kippenvleugels mag je niet missen. Alles uit eigen keuken. Ook de halal bitterballen en kroketten. Maar er is meer, ook voor wie vega wil…

Ze hebben inmiddels drie locaties in Amsterdam: je kan in Noord, Osdorp en op Ijburg terecht. En in Noord is ook nog een productiekeuken en eigen worstmakerij.

El patrón Ahmed Kaddour

Slagerij Kaddour is in 1982 begonnen in Amsterdam-Noord door el patrón Ahmed Kaddour, een culinaire held, en inmiddels is het een instituut.

Slagerij_Kaddour_Ahmed_Kaddour_Mooncake.nl

Ahmed woonde met zijn gezin in een dorp boven Amsterdam en terwijl zijn 90’s-kids opgroeiden, zagen ze hun klasgenootjes broodjes ham eten. Ook liep het water hen in de mond als ze de rookworst van de HEMA roken. Maar proeven kon niet want: niet halal. En dus besloot vader Ahmed zelf halal worst en ham te gaan maken voor zijn kids. Dat is een schot in de roos gebleken: inmiddels is een hele generatie kinderen in Nederland groot geworden met de broodjes halal grillworst van Kaddour. En ook de gehaktballen en kalfs-, lams- en runderhammen genieten in de wijde omtrek faam.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  Culinair halal erfgoed

  Als je Amsterdammer bent moet je sowieso een keer een broodje grillworst van Kaddour hebben gegeten. Dat hoort bij je culinaire opvoeding hallo. De winkel in Osdorp heeft zelfs een speciale broodjeshoek met aparte nummertjes-trek-apparaat en tijdens de lunch staat het er standaard rijen dik. Ook voor corona al.

  Slagerij_Kaddour_Broodje_grillworst_mooncake.nl

  Er zijn drie soorten grillworst: naturel, madame jeanette (lekkerrrr) en een variant met gesmolten stukjes kaas.

  De nieuwe generatie Kaddour

  Inmiddels is Ahmed’s zoon, Rachid, in zijn vaders voetsporen getreden. Het grootste deel van zijn leven was Rachid vegetariër. Zijn moeder maakte vroeger paddenstoelenshawarma voor hem, haar tijd ver vooruit. Tegenwoordig ontkomt hij er niet aan om ook bijzondere stukken vlees te proeven. Maar de vegetarische invloed is nog steeds terug te zien in het aanbod: zo kun je bij gourmet- en BBQ-pakketten een vegetarische variant bestellen en zijn er in de webshop vegaburgers, snacks en andere gerechten verkrijgbaar. En: wie ‘s morgens bestelt via de webshop krijgt het dezelfde dag nog bezorgd.

  Slagerij_kaddour_amsterdam_3.

  Wat ik fantastisch vind om te zien is dat Kaddour er voor iedereen is. De klantenkring is zo divers als Amsterdam zelf. Rond de kerst zijn de gourmetschalen niet aan te slepen en tijdens Eid al Adha (Offerfeest) is er een actie om wat te doen voor de minder bedeelden.

  Halal & al

  Al het vlees van Kaddour is halal. En halal vlees betekent onder andere dat er goed voor de dieren gezorgd is. En dat neemt Rachid heel serieus.

  Al het vlees komt van kleine, Nederlandse, particuliere bedrijven en Rachid gaat overal langs om te kijken of er goed voor de dieren gezorgd wordt. Dat betekent dat ze genoeg ruimte hebben, niet aan een ketting liggen, geen antibiotica krijgen, in schone stallen leven en olierijke voeding van goede kwaliteit krijgen. Dat zorgt voor meer marmering in het vlees (streepjes vet in het vlees die zorgen voor meer smaak).

  Daarnaast kun je bij Kaddour ook terecht voor een exclusieve lijn met stukken Hereford-, Black Angus- of Wagyuvlees.

  De_beste_slagerij_van_amsterdam_Mooncake.nl_2

  Zie je hoe goed dit vlees eruit ziet? Zo is het met de hele vitrine van Kaddour. Alles spic en span: altijd superschoon en strak.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   De specialisten

   Bij Kaddour werken verschillende slagers en koks met elk hun specialiteit die soms al tientallen jaren in dienst zijn. Zo is Essam (hier links op de foto met rechts Rachid) de kebab- en merguezspecialist én de backbone van Kaddour.

   De_beste_halal_slagerij_van_amsterdam_mooncake.nl_

   Hij is eigenlijk een beetje familie geworden. En ook Moussa, de kok, is een bekend gezicht en weet wat ie doet.

   Naast de shawarma, merguez en grillworst van Kaddour kan ik de gemarineerde kippenvleugels ook heel erg aanraden…

   De_beste_merguez_van_amsterdam_mooncake.nl

   En verder…

   Naast die exclusieve lijn Zuid-Amerikaans vlees is er ook een dry aging kast bij Kaddour met himalyazoutblokken op de grond. Die trekken het water uit het vlees dat in de kast hangt. In de kast blijft de temperatuur en luchtvochtigheid gelijk. Een stuk vlees hangt er zo’n 28 dagen en klanten kunnen hun deel reserveren. Bij het boodschappen doen checken ze dan steeds de status van hun stuk.

   Halal kroketten, bitterballen en vega snacks

   Oh en, als je bij Kaddour bent, vergeet dan zeker niet de vriesafdeling. Daar vind je hun huisgemaakte halal kroketten en bitterballen, kip- en visbriouat en ook vegetarische snacks.

   Slagerij_Kaddour_Mooncake.nl

   Die ook weer in de omliggende horecazaken in Osdorp te vinden zijn.

   Slagerij_Kaddour_Mooncake.nl.

   En, handig; tegenwoordig hebben ze deze superhandige koeltas die ik nu gebruik als it-bag:

   Slagerij_Kaddour_koeltas_mooncake.nl

   Olijfolie uit Beni Touzzine

   En als je daar toch bent: neem ook zeker een fles olijfolie mee! De verkoop van olijfolie begon meer als een hobby. Rachid nam wat mee als hij vanuit Marokko door Spanje terug naar Nederland reed. Eerst was het alleen de Marokkaanse Beni Touzzine ( toen nog in AA-flesjes en nog steeds een bestseller). Inmiddels is Kaddour’s olijfoliegame uit de hand gelopen en vind je er ondermeer flessen uit Córdoba, Tarragona en Lesbos.

   Slagerij_kaddour_olijfolie_Mooncake.nl

   Oranjebloesemwater & pepergelei

   Leuk ook: producten van nog wat kleine, eigengereide ondernemers. Deze hete pepergelei bijvoorbeeld:

   Slagerij_Kaddour_Mooncake.nl_1

   Halal kindermaaltijden voor “growing taste adventurers”:

   Slagerij_Kaddour_Mooncake.nl._

   Echte saffraan:

   Slagerij_Kaddour_Amsterdam_Mooncake.nl_

   En links suikerbrood, geen Fries maar Marokkaans dus dat betekent een enorme suikerkegel om muntthee mee te zetten:

   Slagerij_Kaddour_delicatessen_Mooncake.nl

   Een gouden plek om je it-bag te vullen. Met de merguezworstjes van Kaddour maakte ik al eens een geweldig ontbijt. Het recept deel ik binnenkort.

   Slagerij_Kaddour_Mooncake.nl__

   Ben je (culinair) journalist, blogger of mede-foodie en word je enthousiast van mijn content? Leuk! Wanneer je mijn ontdekkingen wil gebruiken voor een recensie of artikel in de krant, een magazine, website of waar dan ook, dan zou het cool zijn als ik daar ergens de credits van terugzie. Ik reis nl. stad en land af om deze bijzondere plekken te vinden en dat kost veel tijd en moeite. Bovendien vraag ik, om onafhankelijk te blijven, geen geld aan de restauranthouders/ondernemers voor mijn publicaties. Je mag me ook benaderen zodat ik een bijdrage kan leveren aan de content die je gaat maken. 

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    De_beste_halal_slagerij_van_amsterdam_mooncake.nl.

    Overige informatie

    Halal: Ja
    Kosjer: Nee
    Vegetarisch: Ja
    Vegan: Ja