Boodschappen
Indian Delights in Nederland – Diwali festival & Authentic India
Thank God voor de Indiase expatcommunity die groeit en bloeit in ons miniland. Wat ben ik daar blij mee.
Eind oktober bezocht ik het Diwali Festival in Amstelveen. In het centrum van Amstelveen was een grote witte (best ongezellige) tent opgezet waar een hele hoop mensen samenkwamen om het Diwali-feest in te luiden – Diwali is er om het licht te verwelkomen, het licht boven de duisternis, de overwinning van het goede over het kwade. De tent werd gesponsord door bedrijven die veel profijt hebben van de Indiase expats die vooral werkzaam zijn in de IT. Wat mij vooral is bijgebleven is dat het volstrekt irrelevant is een gezellige tent in te richten als je het fantastische eten serveert dat ze daar serveerden gecombineerd met Indiase dansoptredens. Hier een korte fotoimpressie:
Samosa’s en pakora’s:
Deze dame maakt hier mijn eerste bhalla papdi ooit:
Dit was heel leuk en lekker. Leuk? Ja. Gewoon leuk om te eten. Dumplings van linzen in een yoghurtsaus met heel veel kruiden en chutneys, dat is toch hartstikke leuk eten?!
Toetjes zoals gulab jamun:
Jalebi, een soort zoete, gefrituurde pretzels:
Ik ben erg dankbaar voor deze expat-gemeenschap; die geeft een boost aan de bestaande Indiase cultuur in ons land. Zo kan je in Amsterdam sinds een tijdje Zuid-Indiaas eten bij Saravana Bhavan en ik zag dat er in mijn buurt vlakbij de Dappermarkt een Indiase supermarkt zit met de naam Authentic India.
Kijk, dit is de winkel:
Ik werd naar binnen gelokt door deze borden:
En ook doordat ik door het raam naar binnen keek en zag dat je er huisgemaakte Indiase streetfoodsnacks kan halen:
En zo geschiedde:
Een samosa met koriander- en muntchutney, alles homemade. Errug lekker. Ze verkopen ook nog andere goeie snacks zoals aloo tikki – een aardappelkoek.
En achter de kassa hingen de papieren hieronder.
Ze verkopen dus ook verse huisgemaakte paneer waar je bijvoorbeeld Saag Paneer mee kan maken – een gerecht met deze kaas en spinazie en kruiden. Verder heerlijke mango lassi, Indiase zoetigheden van het huis en interessant voor deze koude dagen: masala chai! En dan niet die meuk die ze bij de Starbucks verkopen maar een goed gekruide versie, zoals een masala chai eigenlijk hoort te zijn. Ik dronk ooit een Pumpkin spice latte van de Starbucks en ben daar de rest van de dag ziek van geweest. Wat een walgelijke beker gif was dat zeg. Misschien staat de manier waarop ik met die drank vergiftigd werd wel symbool voor de manier waarop zij onze economie vervuilen door het niet fatsoenlijk betalen van belasting. Als je wil lees je hier meer. Goed, ik wijk af.
Kijk, de Indian sweets:
We gaan even wat dieper de winkel in. Want boodschappen doen bij Authentic India is echt een feest! Rijen met zaden, kruiden, bonen, noten, peulvruchten, jij noemt het, zij hebben het.
Alleen de verpakkingen al:
Dat hierboven is trouwens kikkererwtenmeel waar je hele lekkere dingen mee kan maken. Kom ik nog een keer op terug.
Good old Ghee:
Niet het allerbeste merk zei de ontzettende aardige eigenaar Chiranjeev. Ze hebben nog een ander merk dat beter is. Hij legde me van alles uit en nam ruim de tijd om een leek als ik van alles bij te brengen.
Adrak lehsun oftewel gemberpasta met of zonder knoflook. Wordt vaak gebruikt in Indiase curry’s:
Ingemaakte mango, limoen en chili:
En zie hier een pittige korianderchutney:
Het stikt daar echt van de potjes met allerlei geweldige chutneys en ingemaakte etenswaren. Lekker om van alles en nog wat mee op smaak te maken. Koriander chutney in je broodje falafel bijvoorbeeld. Of voor over je linzenburger. Ingemaakte dingen fijngesneden door je salade. Noem maar wat. Rode bietenraita maken ze daar trouwens ook.
Gedroogde fenegriek blaadjes, ook voor in de curry:
Pani puri maken met dit leuke starterspakket:
Sweet cottage cheese dumplings met rozenwatersiroop uit een blik. Nog nooit van gehoord. Kom er maar eens op.
En gulab jamun bestaat ook uit blik. Het is nu wachten op baklava uit blik. Of tulumba uit blik.
En helemaal achter in de winkel vond ik dit:
In die bakjes kun je dan allerlei verschillende Indiase gerechtjes doen en dat is leuk!
En kijk nou hoe geweldig! Dit ding hieronder, een dabba, is India’s antwoord op de broodtrommel. Drukke Indiërs krijgen zo hun warme lunch bezorgd door een dabbawala (“hij die de doos draagt”) of nemen ‘m zelf mee. Het zijn allemaal op elkaar gestapelde schaaltjes met verschillende gerechten erin.
Hieronder zie je kaarsjes die gekocht worden voor het Diwalifestival dat dit jaar op 30 oktober plaatsvond. De wax is gemaakt van ghee, de geklaarde boter die je al eerder op de foto zag.
Oh en kijk deze toverpan. Het schijnt dat als je daar mee kookt er mineralen vrij komen die goed voor je zijn:
En verder waren er ook kardemomkoekjes:
Het bekendste koekje uit India geloof ik:
En pistache-ijsjes:
Oh en while we’re at it…achter de kassa staat ook een uitgebreide voorraad cosmetica. Veelal natuurlijke producten waar mensen zoals jij en ik wel raad mee weten:
Authentic India zit vlakbij de Amsterdamse Dappermarkt.
Ze geven ook kookworkshops trouwens en catering voor kleine groepen. Ga daar langs en trakteer jezelf op een samosa met die hemelse chutney terwijl je boodschappen doet voor een Indiaas eetfestijn!
Overige informatie
Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja