ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

Hier vind je kokoreç in Nederland: Turkije’s populairste streetfood

By Mooncake

Kokoreç is populair streetfood in Turkije dat qua uiterlijk wel wat weg heeft van shawarma maar het is echt wat anders...

Kokoreç is populair streetfood in Turkije dat qua uiterlijk wel wat weg heeft van shawarma maar het is echt wat anders. Het wordt veel gegeten in Istanbul en dan vaak na het uitgaan, om een kater te voorkomen. Toen ik er onlangs over postte op Instagram liep m’n inbox vol met vragen waar ik kokoreç gevonden had in Nederland. En het antwoord op die prangende vraag vind je natuurlijk in dit artikel!

Wat is kokoreç?

Kokoreç is niet voor iedereen maar echt iets voor liefhebbers want het bestaat uit orgaanvlees. In Turkije is het lamszwezerik + vet dat aan een spies geregen wordt en daaromheen gaan dan meterslange darmslierten om de boel bij elkaar te houden. In Azerbeidzjan kun je het ook vinden en Griekenland en de Balkan hebben een eigen variant; kokoretsi in ‘t Grieks en kukurec op de Balkan. Daar worden, in tegenstelling tot de Turkse variant, organen als lever, hart, longen en nieren van lammeren gebruikt. In Griekenland was dat traditioneel gezien rondom orthodox Pasen.

Meestal wordt de kokoreç boven een houtskoolgrill bereid of gaar gekookt in een gat in de grond (een soort kokoreç-grot) waar dan meerdere spiesen in hangen.

kokorec_istanbul_mooncake.nl

Als het gaar is en krokant aan de buitenkant wordt het samen met gegrilde tomaat, ui en soms sla (fijngehakt) in een broodje gedaan. En afgetopt met een specerijenmix met bijvoorbeeld chilipoeder, komijn, oregano etc.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

  We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

  In restaurants kun je meestal kiezen: een ronde plak (zoals op de foto hierboven) of fijngehakte kokoreç. Het orgaanvlees wordt ook wel in kleine stukjes gehakt en dan met tomaat, rode peper en oregano gebakken op een bakplaat. In Turkije vind je het ook in de supermarkt, fijngesneden en wel. De kokoreç in een broodje vind je vooral bij straatverkopers in Istanbul: de kokoreçci. En hou je vast: de kokoreç pizza heb ik ook al zien opduiken.

  hier_koop_je_kokoreç_in_Nederland_mooncake.nl

  Een lekkere kokoreç heeft geen heftige orgaangeur, is krokant aan de buitenkant en ultrasappig van binnen. Je wil dat het dript!! Dit alles is sterk afhankelijk van hoe jong het beest was en hoe vers het orgaanvlees – daar valt of staat je hele kokoreç-ervaring mee.

  waar_koop_je_kokoreç_in_Nederland_mooncake.nl

  Verboden fruit in de EU

  In 1997 verbood de Europese commissie de Griekse kokoretsi i.v.m. gekke koeienziekte. Iets wat verhitte discussies opleverde omdat dit gerecht natuurlijk één en al cultuur is. De Grieken gaan nu naar Turkije om ‘t te eten of ze maken het toch stiekem zelf denk ik.

  Er werd toentertijd ook wel beweerd dat dit verbod de doorslag gaf dat Turkije geen lid zou willen worden van de EU; deze delicatesse opgeven ging echt een brug te ver.

  Hoe het komt dat ik ondanks dit verbod toch kokoreç heb weten te vinden, komt omdat ik Mooncake ben. En ik denk dat het verbod te maken heeft met runderen en kun je wel schapendarmen gebruiken bijvoorbeeld.

  Kokoreç voor China

  Kokoreç kan een aanzienlijk deel van de wereld overnemen. Schijnbaar is het ook heel populair onder expats in Turkije en dat heeft tot gevolg gehad dat de China Food Association naar Turkije kwam om te onderhandelen over de import van de delicatesse naar China. Het zou om 50 ton per maand gaan, best veel. Omdat Turkije de binnenlandse vraag net aankan hebben ze de Chinese aanvraag moeten afwijzen.

  Waar vind je kokoreç in Nederland?

  Kokoreç vond ik bij een Turkse slagerij in Amsterdam Nieuw-West: Etçi Göreme. Ze hadden daar een voorraad in de vriezer en je kan de kokoreç per schijf kopen. Hieronder ligt ie in de pan:

  hier_koop_je_kokorec_in_Nederland_mooncake.nl

  En in Hengelo kun je het vinden bij Güven Slagerij (Oude Postweg 186).

  Geen zin om zelf klaar te maken? In Den Haag kun je terecht bij Beyoğlu Kokoreç. Of je gaat naar Midyeci Tufan – een foodtruck in Amsterdam Osdorp die ook kokoreç verkopen.

  Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

   We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

   Hier eet je lekkere kokoreç in Istanbul

   In Istanbul stikt het van de kokoreçrestaurants en verkopers. Een aanrader is Ozzie’s. Bestaat sinds 1968. De eigenaar leerde het vak van zijn vader en wordt ook wel de kokoreçmeester genoemd. De beste man verkoopt ook hotdogs, voor de mensen die het idee van kokoreç niet helemaal aankunnen.

   Hoe maak je kokoreç?

   Zelf maken is niet aan te raden omdat het heel veel tijd kost en je ervoor moet zorgen dat het orgaanvlees echt goed schoon is. En dat betekent: heeeeel veel spoelen. De meeste mensen haken daar al af :).

   Je kan natuurlijk de kokoreç van Etçi Göreme kopen. Die komt uit de vriezer en wij kregen er een zakje specerijenmix bij.

   kokoreç_specerijen_mooncake.nl

   Zo maak je het:

   De kokoreç-schijf kan uit de vriezer direct de pan in, in z’n geheel, met wat olie. Bak de schijf krokant op aan beide kanten. Haal ‘m uit de pan en snijd de schijf in stukken. Terug in de pan met een likje boter. Roer en bak krokant. Doe de specerijen erdoorheen en voeg wat gehakte tomaat en ui toe. Het is het lekkerst als die laatste twee eerst gegrild zijn. En dat geldt ook voor de binnenkant van het broodje trouwens. Vul een wit Turks broodje (rond of langwerpig) met de kokoreç.

   hier_koop_je_kokoreç_in_Nederland_mooncake.nl

   Wil je indruk maken op iemand en ‘t toch from scratch maken? Check dan dit recept met mooie voiceover.

   Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Overige informatie

    Halal: Ja
    Kosjer: Ja
    Vegetarisch: Nee
    Vegan: Nee