ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

De snack van de maand: Braziliaanse pão de queijo

By Mooncake

Een heilzame snack die ik onlangs ontdekte: Guto’s pão de queijo ofwel: Guto’s Braziliaanse kaasbroodje. Een goudbruin, krokant wolkje van zacht deeg van cassavemeel (en dus glutenvrij) met een gesmolten-kaas-binnenkant. Heel veel meer heb je niet nodig dit jaar.

Pão de queijo komt uit de Braziliaanse deelstaat Minas Gerais waar chef Guto Souza ook vandaan komt. Daar wordt ook een speciale, gerijpte kaas gebruikt: Queijo Meia Cura en bakt men met twee verschillende soorten cassavemeel, polvilho doce en polvilho azedo. De mix zorgt ervoor dat de bollen zacht worden van binnen en knapperig aan de buitenkant.

Dit soort kaasbolletjes is door heel Zuid-Amerika te vinden. In Argentinië heten ze chipá, in Bolivia cuñape en in Ecuador muchines de yuca. Soms worden de balletjes gemaakt met maismeel in plaats van cassavemeel.

De pães de queijo van Guto Souza (een Braziliaanse chef) zijn door heel Nederland verkrijgbaar, van Amersfoort tot aan Zwijndrecht, en komen uit de diepvries. Je legt ze even in de oven en klaar ben je. Fantastisch als borrelhapje, snack, voor bij de soep (zie soep recept verderop!), als ontbijt of bij de (zwarte) koffie.

En lekker met een chutney erbij. Je kan de pão de queijo ook vullen met chorizo, pulled pork, jam, boter, cream cheese of wat je maar wil.

Bekijk hier of deze kaasbroodjes ook in jouw buurt te krijgen zijn!

Liever zelf aan de slag? Bekijk dan deze receptvideo van Cooking with Dog. Sowieso een episch YouTube-kanaal dat je moet volgen met een Japanse chef die kookt met haar poedel Francis: