Boodschappen

Boodschappen bij de leukste toko van Amsterdam-Oost

Open informatie

Boodschappen doen vind ik doorgaans leuk en fijn. Ik heb het dan niet over even snel een doos eieren halen, een flesje kookroom en een pak crackers omdat het echt niet anders kan maar ik heb het over die momenten dat je ruim de tijd neemt om je voorraadkastjes bij te vullen met ludieke producten die je lievelings zijn of die je nooit eerder at. Als ik weken beleef waarin ik veel (onder)weg ben en weinig thuis, dan is een partijtje goed boodschappen doen de perfecte remedie tegen die ontheemdheid. Ik woon in een fantastische buurt wat dat betreft. Ik denk zelfs dat die buurt in de top 3 van leukste boodschappenbuurten van Nederland valt. Wow! Maak ik even een statement.

Winter preppings

Boodschappen is een manier om te aarden. Om je hol in te richten en klaar te maken voor bijv. de winter zodat je, als je dat zou willen, nooit meer naar buiten hoeft. Vroeger nam mijn vader mij op zaterdagen mee naar een supergrote Albert Heijn om boodschappen te doen. Hij had dan altijd een geel briefje met plakrand bij zich dat ie met grote zorgvuldigheid op dat kastje waar de munt in gaat, plakte. Op zijn dooie gemak liep hij door de straten en stegen van de supermarkt heen en systematisch streepte hij alle boodschappen af.

Zijn er nog mensen die een vaste boodschappendag hebben? Ik doe ze te pas en te onpas en het liefst in winkels waar je nog dingen tegen kan komen die je niet kende.

Toko Surima

De Dappermarkt in Amsterdam-Oost is een leuke, onvervalste markt. Achter de kraampjes op het Dapperplein vind je Toko Surima:

toko_surima_mooncake

Je vindt er verse spullen zoals sopropo, kouseband (daar kan je iemand venijnig mee zwepen, mocht je dat nodig achten), zoete aardappels, cassave, sereh…

toko_surima_mooncake

en bergen adjoema’s:

toko_surima_mooncake

En een handige poster aan de muur:

toko_surima_mooncake

Chutneys & samballen

En toen ik een keer naar binnen ging was ik onder de indruk van de vele chutneys en samballen die je daar kan halen. Dit zijn inmiddels mijn favorieten:

toko_surima_mooncake

En dan vooral die mango piccalilly kan weinig fout doen bij mij.

Deze verschillende soorten ketjappen (en sambal) zijn ook leuk. Doei Conimex:

toko_surima_mooncake

Ze verkopen er ook starterspakketten om je eigen saoto-soep te maken. En bouillon in een fles:

toko_surima_mooncake

Of een beslagmix voor gebakken banaan:

toko_surima_mooncake

De beroemde Surinaamse pindakaas:

toko_surima_mooncake

En ook…ja, ja…de enige, echte roti-makers:

toko_surima_mooncake

De flesjes daarnaast zijn gevuld met florida water. Goed voor je aura heb ik me laten vertellen. Kocht er een tijdje terug één in een heksenwinkel in NY maar had toen geen idee wat ik in huis haalde. Hij verkoopt ook kruiden om een bad mee te nemen en jezelf geestelijk te verfrissen.

Traditioneel snacken kan hier mee:

toko_surima_mooncake

Gedroogd fruit zoals kaka stong bijvoorbeeld. Dat is gedroogde pruim. Beetje zout, zuur en zoet. En goed voor hart en bloedvaten zegt men :-).

Ingemaakte dingen:

toko_surima_mooncake

Zoals kersen, mopé (gele mombinpruim), enz. Of dit bekertje:

toko_surima_mooncake

Gewoon alles proberen, proeven, eten en vragen daar als je het niet weet.

Lekkere drankjes. Move over Coca-Cola:

toko_surima_mooncake

Patron Henk

De patron Henk tussen de dozen maggiblokjes en flessen tamarindestroop. Die meng je bijv. met water voor een limonade. Die stroop dan, niet die man. En die blokjes al helemaal niet.

toko_surima_mooncake

Hele grote biertjes:

toko_surima_mooncake

Kasiri – cassavebier verkopen ze ook. En de flesjes naast de Parbo hierboven op de foto zijn essences (vloeibaar extract met bijv. vanille- of amandelsmaak), voor in de limonde, gebak enz.

Oh en deze vis heet warme ader. Ik dacht eerst ware aarde. De vetste naam ooit voor een vis.

toko_surima_mooncake

Superfoods

En als je (toch nog steeds) superfoods wil, koop je sopropo- of zuurzakthee. Hieronder, op de foto, lees je waar dat allemaal goed voor is:

toko_surima_mooncake

Dat is nogal wat als je ‘t mij vraagt.

Henk heeft echt van alles. Mensen komen uit alle windstreken om hier hun heil te halen. Soms verkoopt ie ook sult. Als je wil weten wat dat is klik je hier. Of karko, dat zijn zeeslakken. Een receptje vind je hier.

Dit is toch leuk om vandaag te gaan doen? Rondje Dappermarkt en dan flink inslaan bij Surima. Zoek naar de bananen op de foto onderaan. Kijk dan naar links en dan ben je er. Of check het adres hieronder als je even geen kracht hebt voor speurtochten en al blij bent dat je uit bed gekomen bent vandaag.

DSCN1003