ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Boodschappen

Ayaka’s: hét kerstpakket voor foodies

By Mooncake

Het is bijna Kerst en daarna Nieuwjaar en dat betekent in VenezuelaColombia, maar ook op Trinidadde Antillen en dus ook in Nederland dat er weer bergen ayaka’s / pastelles / hallacas gemaakt zullen worden.

Ayaka’s zijn dé kerstpakketjes voor foodies. Het zijn bananenbladeren gevuld met maismeel, kip, rozijnen (cashew)noten, pruimen, paprika, chili en soms ook olijven. De inhoud verschilt per maker. Sommigen huishoudens maken honderden ayaka’s en elk familielid heeft dan een eigen taak. Uiteindelijk worden de pretpakketten uitgewisseld met andere families.Hier een video met recept uit Venezuela:

Het maken van ayaka’s is best bewerkelijk. Mocht je hier geen kracht voor hebben: bij Slagerij Schell in Rotterdam kun je ze ook bestellen. Daar worden ze gemaakt door twee vrouwen met roots in Curaçao. Sowieso een bijzondere slagerij die er is voor alle Rotterdammers. Hun motto Meat the world” zegt genoeg 🙂 , in mijn boek licht ik ze ook uit.

Je kan ook terecht bij Raily & Farridah van Banda Bou. Voor ayaka’s maar ook voor allerlei andere Antilliaanse Kerst essentials zoals salmou di bari (ingemaakte zalm met pika (=peper)), sult (varkensoortjes in zuur en pika) en pan di hamon (hartig Antilliaans kerstbrood). En als je dan toch aan het bestellen bent, gooi dan meteen de Caribische cake combo in je winkelmand (met o.a. bolo di cashew en bolo di pistache). Ze bezorgen door heel Nederland, je checkt het hier. 

Sowieso moet je hun kraam een keer bezoeken, ze reizen het hele land door met allerlei lekkers (hun pastechi met tonijn is mijn favoriet!).