Recepten
Mooncake kookt: halwa poori met Shazia
In deze Volkskrant video kook ik het Pakistaanse ontbijt halwa poori bij Shazia en haar leuke familie. Een ontbijtbuffet waar je de hele dag op door kan...
In afl. 4 van mijn Volkskrant zomerserie over Neerland’s culinaire landschap waag ik me aan een Pakistaans ontbijtbuffet waar je op kan blijven gaan. Bij Shazia en haar leuke lieve familie. De video (gemaakt door Rinkie Bartels) en het recept bekijk je hier:
https://www.facebook.com/volkskrant/videos/707137116300648/?hc_ref=ARRKkw2_2y0nl4i6qEepJUXjxXNzh5ZQhJ3yuswJJsSg5nkv0mLe9XxZyyiNCiSkJdk
Halwa poori – zo maak je het:
De poori:
Meng het zelfrijzend bakmeel met ajwain, genoeg water, zout en de yoghurt. Voeg het water voorzichtig toe en zorg dat het deeg niet te nat wordt. Kneed tot het soepel wordt en laat 2 uur rijzen. Maak bolletjes met de hand, sla ze goed plat en bak ze in de olie op medium temperatuur.
De halwa:
Verwarm de ghee in een koekenpan en bak het griesmeel bruin en geurig samen met het kardemomzaad. Voeg de suiker en het water toe tot alles dik wordt. Laat een kwartier sudderen op een laag pitje. Garneer met gehakte pistaches, cashews en kokossnippers.
De chanay:
Frituur de ui in de olie en voeg de kurkuma, garam masala, het chilipoeder, komijnzaad, korianderzaad, kaneel en zout en peper toe. Roer zo nu en dan totdat je de specerijen gaat ruiken. Voeg een scheutje yoghurt toe en kook een paar minuten. Kikkererwten mee laten warmen en klaar ben je. Serveer met de halwa en poori’s.
Ingrediënten
Voor de poori:
- 500 gram zelfrijzend bakmeel
- 1tl ajwain
- 3 el yoghurt
- lauwwarm water
- 2 tl zout
- 250 gram kikkererwten uit blik
- 1/2 tl kurkuma
- 1tl garam masala
- 1tl komijnzaad
- 1tl korianderzaad
- 1tl chilipoeder
- 1 gedroogde chilipeper
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 2 zwarte kardemompeulen
- 1 ui
- scheutje yoghurt
- zout & peper
- plantaardige olie
- een klontje desi ghee (desi betekent dierlijk, niet plantaardig)
- 250 gram griesmeel
- 1tl kardemomzaadjes
- 400 gram suiker
- 700 ml water
- Om te garneren: pistaches, cashewnoten en kokossnippers
Bereidingstijd
45 minuten + 2 uur rijstijd
Overige informatie
Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Nee