ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Recept: Marokkaanse appeltaart van Ellouisa

By Mooncake

Bekijk hier het recept voor onweerstaanbare Marokkaanse appeltaart met dadels uit Mooncake - Het bakboek en bestel een exemplaar.

Dit recept verscheen eerder in Mooncake – Het bakboek.

De Koekjeskoningin: een blondine uit de Betuwe

Elisabeth aka Ellouisa cooking is de ongekroonde (Marokkaanse) koekjeskoningin van Nederland. In Mooncake – Het bakboek lees je haar verhaal. In dit artikel deel ik haar recept voor Marokkaanse appeltaart uit mijn boek met jullie.

mooncake_het_bakboek_recept_marokkaanse_appeltaart__ellouisa_mooncake.nl

Marokkaanse appeltaart

De ouders en broers van Elisabeth vragen altijd om appeltaart, en op een gegeven moment ging dat haar vervelen. En dus wisselde ze een keer af met appelvlaai en appelkruimeltaart, en later kwam er een versie met dadels. 

Zo werd Elisabeths Marokkaanse appeltaart geboren, die goed in de smaak viel. Maar deze taart ís dan ook wel echt erg lekker. Een kwaliteitskorst, chewy stukken dadel erdoorheen, frisse appel, een nootje hier en daar.

mooncake_het_bakboek_recept_marokkaanse_appeltaart_mooncake.nl

Zo maak je het:

(Zie rechts voor de ingrediënten of klik vanaf je mobiel op “open informatie”.)

Verwarm de oven voor tot 175 °C. Vet de springvorm in met boter.

Snijd de boter in blokjes. Doe het zelfrijzend bakmeel met het zout in een kom en voeg de boterblokjes, suiker en de helft van de kaneel toe. Klop in een aparte kom het ei los en voeg de helft toe aan het meel. Zet de andere helft apart.

Kneed het mengsel met je handen of een mixer tot er een samenhangend deeg ontstaat. Dek de kom af met vershoudfolie en laat een halfuur rusten in de koelkast.

Schil ondertussen de appels en snijd in blokjes van 2 à 3 centimeter. Snijd de dadels in kleine stukjes en meng met de appels, het sinaasappelsap en de rest van de kaneel tot een vulling.

Rol het deeg na het rusten met een deegroller uit tot een cirkel die net iets groter is dan je springvorm. Rol het deeg om je deegroller en rol uit in de springvorm. Druk de bodem en randen goed aan. Verdeel de vulling over het deeg en bestrooi met amandelschaafsel. Bestrijk de randen met de rest van het losgeklopte ei en bak de taart 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Laat de taart na het bakken 10 minuten afkoelen in de vorm voordat je hem eruit haalt. Laat daarna op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur en serveer.

Ingrediënten

Dit heb je nodig:

  • 125 g ongezouten roomboter + extra om in te vetten
  • 200 g zelfrijzend bakmeel (of 200 g bloem + 1 tl bakpoeder)
  • snufje zout
  • 100 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 tl kaneel
  • 1 ei, op kamertemperatuur
  • 4 à 5 appels
  • 125 g dadels
  • 2 el vers sinaasappelsap
  • 50 g amandelschaafsel
Extra nodig
  • Springvorm, Ø 26 cm
  • Mixer (optioneel)
  • Vershoudfolie
  • Deegroller
     

Bereidingstijd

1,5 uur

Benodigde keukengerei

8-10 personen

Complexiteit

Niet moeilijk

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Nee