Recepten
Recept: vier de lente & Nowruz met kuku sabzi
Ondanks alles is het toch gewoon weer lente geworden.
Nowruz en het begin van de lente
Het is morgen officieel geen winter meer maar vandaag wordt in Iran (maar ook in landen zoals Afghanistan en Pakistan) , Nowruz (“nieuwe dag”) gevierd – het Perzische nieuwjaar en het begin van de lente. En dan eet men o.a. kuku sabzi. Een groene frittata die barst van de verse kruiden die de lente voorstellen. Ik at ‘m voor ‘t eerst in Tel Aviv toen de Koerdische vader van een vriend kuku sabzi maakte. Scroll verder voor het recept!
Zo maak je kuku sabzi
De ingrediënten staan rechts of als je vanaf je mobiel kijkt, onder “open informatie”.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Je kan ook een pan die niet sticky is gebruiken met veel olie. Wat jij wil. Ik ging voor het bakblik.
Snijd de ui zo fijn je kan. Snijd de prei ook zo fijn als het kan en was in een zeef. De keukenmachine zou ik skippen omdat de boel dan te mooshy wordt en daar heeft niemand iets aan. Een scherp mes is hierbij van belang.
Verhit 2 el olie in een pan en bak de prei en ui. Zorg dat ze niet van kleur veranderen. Bak op een medium vlam zo’n 10 minuten. Intussen begin je met het fijnhakken van de peterselie, koriander en dille. Hoe fijner hoe beter. Je wil geen dillestronk in je kuku tegenkomen. HAK HAK HAK GO FOR IT!!!
Dat lucht op.
Laat het prei-ui mengsel wat afkoelen. Klop de eieren los in een kom, voeg zout en peper naar smaak toe + alle specerijen die in je lijstje staan. Kurkuma, komijn, kaneel, kardemom, nootmuskaat. Als je iets niet in huis hebt of allergisch bent, skip maar gewoon want het wordt sowieso lekker. Doe het bakpoeder erbij en de verse kruiden.
Als het prei-ui mengsel afgekoeld is voeg je ook die toe aan de ei-mix. Roeren, roeren roeren. Als je uitgeroerd bent voeg dan de berberries en de gehakte walnoten toe. Roer nog wat.
Bekleed een klein maar fijn bakblik met bakpapier en giet daar het mengsel in. Zet in de oven en check na 10 minuten. Prik met een mes of vork in het midden om te zien of de eieren gestold zijn. Als ie gaar is haal ‘m uit de oven, snijd in stukken en deel uit aan iedereen die je lief is!
Ingrediënten
- 1 witte ui
- 1 prei
- een bos peterselie
- een bos koriander
- een bos dille
- 5 eieren
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijn
- 2tl kaneel
- een snuf kardemom
- een snuf nootmuskaat
- (optioneel: 2 tl gedroogde fenegriekblad (methi))
- zout en peper
- 1 tl bakpoeder
- een handje berberries / zure bessen / zereskh
- een handje walnoten
- olie
Bereidingstijd
20 min. bereiden + 15 min. bakken
Benodigde keukengerei
Bakblik met bakpapier of pan
Complexiteit
Kind kan de was doen
Bijzonderheden
Kuku sabzi wordt vaak gegeten tijdens Nowruz a.k.a. het Perzische nieuwjaar en de groene verse kruiden verwijzen naar het begin van de lente.
Beste winkels
Overige informatie
Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Nee