ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Editorial

Voedsel van morgen: nanoshakes, metakoekjes en oerkweekvlees

By Mooncake

Toverballen van kweekvlees, metakoekjes en het geluid van umami. Of oerkweekvlees met diepe smaken van zwarte truffel tot eikenhout. In de expo...

Toverballen van kweekvlees

In 2050, dat is al bijna, zullen er, mits alles volgens plan verloopt, zo’n 10 miljard mensen op aarde zijn en  idealiter krijgen die allemaal wat te eten. Maar daar is meer voedsel voor nodig dan onze planeet op dit moment kan produceren. En dus moet er flink wat veranderen. In de expo ‘Voedsel van morgen’ komen de beste uitvindingen, ideeën en dromen voorbij en die gaan verder dan een hoopje insecten en rijst met zeewier en bonen. (Over insecten gesproken: ik at laatst sprinkhanen, gemarineerd en al, en dat is me niet tegengevallen. Klik hier als jij dat ook wil!).

Tot mijn bezoek afgelopen woensdag had ik een behoorlijke afkeer van kweekvlees. Steriel, kunstmatig, viezig. Nog steeds moet er wel wat gebeuren voor ik deze Nederlandse uitvinding omarm maar ik ben me er wel meer voor open gaan stellen. Eigenlijk is dat vooral een kwestie van marketing. We hebben nu eenmaal een afkeer van dingen die niet uit de natuur lijken te komen maar zet zoiets in de markt als een ambachtelijk product, laat generaties groot worden met toverballen van kweekvlees (gezien in de tentoonstelling, met spaghetti!) en wie weet wil men nooit meer anders. Een idee dat voorbij kwam tijdens de expo: oerkweekvlees dat maanden rustig heeft kunnen groeien, waardoor de cellen een zeer diep en complex smaakprofiel krijgen dat varieert van zwarte truffel tot eikenhout.

Dit alles is te beleven bij NEMO – De Studio op het marineterrein in Amsterdam. Een nieuwe locatie van NEMO Science Museum maar dan zonder gillende kinderen :-). Vanuit NEMO kun je met een bootje naar De Studio toe. En t/m oktober kun je daar naar die expo.

 width=

Food hacking

Het ging lang niet alleen over kweekvlees maar ook over food hacking met een soort VR-bril en meta-koekjes, ja, ja:

Food hacking is brain hacking: je manipuleert je zintuigen door het uiterlijk en de geur aan te passen en je proeft iets anders dan wat je eet. Bizar. Je eet dan dus een doodgewoon koekje, mariakaak stylo, maar dan met QR-code, zet die bril op en proeft door de geur een chocolade- of citroenkoekje. Heb meteen zo’n bril besteld*. Stel het is laat, alle winkels en restaurants in de wijde omtrek zijn dicht, je hebt niet de juiste boodschappen in huis maar wel veel zin in couscous met 7 groenten, kippendijen en gekaramelliseerde uien met rozijnen. No stress. Je stoomt dan je laatste restje couscous uit je voorraadkast gaar, voorziet die van een code, zet je bril op en genieten maar. Maar ook voor mijn foodvideo’s zie ik mogelijkheden. Stel jullie kijken een mooncake video en halen die bril in huis. Dan zorg ik ervoor dat de geur die ik ruik jullie kant op komt. Lekker!!!

*grapje dat kan nog niet

Het geluid van umami

Wist je trouwens dat chips krokanter en verser smaakt naarmate de kraak luider klinkt? Andere vette dingen die de revue passeerden: ontdekken hoe zoet, zuur, zout of umami klinkt en hoe zo’n smaak eruit ziet en voelt:

 width=

Je eigen tomaat creëren in het Future Food Formula lab:

 width=

En: zien hoe het is om een jaar lang op Nano poedershakes te leven. Lekker efficiënt wel. Maar wat doet zoiets met je gebit? Je speeksel en je organen? En sociaal gezien? Het leuke is dat de tentoonstelling daar ook op ingaat.

En als je daar toch bent, naast Nemo – De Studio zit Clubhouse waar je terecht kan voor koffie + eten en op het Marineterrein zit natuurlijk ook Pension Homeland, een heel bijzonder, one-of-a-kind hotel tot in detail in jaren ’60 stijl uitgewerkt met restaurant en bar en dan ook nog eens gerund door mensen die begrijpen wat fijne horeca is.

Wil je gaan? Hold your horses! Ik mag nl. 2 x 5 toegangskaartjes weggeven en 2x het boek Food Futures van Chloé Rutzerveld. Je leest hier hoe je kan winnen! 

Oh en, nog een tip: ga op woensdagavond, dan is er allerlei leuks geprogrammeerd. Proeverijen, kweekvlees demo’s en de vertoning van de docu “12 Liquid Months” van Matthijs Diederiks die een jaar lang op poedershakes leefde. Klik hier voor meer info.

NEMO Science Museum De Studio

  • Marineterrein, Gebouw 027A
  • Kattenburgerstraat 5, 1018 JA Amsterdam
  • Telefoonnummer: 020-5313233
  • Openingstijden: woe van 10:00-22:00u, do t/m zo 10:00 – 17.30u. Ma en di gesloten.
  • Op woensdagavond is er extra programmering.
  • Tickets: €7,50. Je koopt ze hier.

 width=