Bethlehem Palestijns

Dit mag je niet missen als je in Bethlehem bent…

10 juli 2019
Share

Een paar jaar terug was ik al eens in Bethlehem, ik sliep toen hier met uitzicht op de muur en een wachttoren naast mijn raam. Afgelopen Ramadan ging ik voor de tweede keer toen ik op doorreis was naar Nablus. Er was net een hittegolf gaande en dus werd het die dag 43 graden.

Voor wie wil gaan maar zich afvraagt hoe je daar komt: dat kan vrij eenvoudig. Als je Joodse Israëliërs vraagt hoe je er komt krijg je soms als antwoord dat ze niet weten waar Palestina is. Lijkt mij sterk maar soit. Vanuit Tel Aviv pak je of een sherut (taxibusje) voor 24NIS dus €6,- of een gewone bus (touringcar) voor €3,-. Duurt wel iets langer die laatste optie en die bus rijdt rechtstreeks naar het centrale busstation van Jeruzalem. De sherut die ik nam stopte ook vlakbij de Damascus Gate. Ik was zo’n 40 minuten onderweg. Als je uitstapt bij de Damascus gate, vertrekken daar bussen (touringcars dus) naar het checkpoint voor Bethlehem. Dat duurt ca. 10 minuten. Als je daar uitstapt ga je door allerlei hekken en gangen en een controle (dus neem je paspoort + visa mee) en krijg je even het idee dat je op bezoek gaat in een gevangenis wat voor sommigen ook zo is natuurlijk.

Betlehem heeft de nativity church en allerlei andere interessante bezienswaardigheden. En je kan er ook heerlijk eten. Tel Aviv is de laatste jaren behoorlijk gehypet en dus zowaar nog duurder geworden.  In Palestina heb je dat natuurlijk nog helemaal niet dus kun je veel goedkoper en even lekker eten.

Dit zijn de plekken die je niet mag missen wanneer je in Bethlehem bent:

Banksy’s Walled Off Hotel, museum & galerie

Als je het checkpoint eenmaal door bent, ben je vlakbij The Walled Off Hotel van Banksy (en ook delen van de muur die helemaal beschilderd/beschreven/ondergetekend zijn). Eén van de vetste hotels die ik tot nu toe zag in mijn leven, en ik heb best veel mooie, bijzondere hotels gezien, niet in de laatste plaats omdat ik graag naar de wc ga in hele mooie hotels wanneer ik onderweg ben. Het hotel hangt vol met kunst, gekke snuisterijen en statements.

Ik ging op de bank bij het raam zitten voor een thee met nana (munt mensen, dat betekent munt. knoop het in je oren want het is belangrijk te weten als je naar daar gaat) en een bordje hummus en uitzicht op de muur. Het is het hotel met het allerslechtste uitzicht ter wereld, aldus Banksy himself.

Ik zoom even in op dit kopje:

In het hotel zit ook een klein maar interessant museum dat je zou moeten bezoeken en boven zit een galerij. Ik vind het fantastisch dat deze man (of is Banksy een vrouw? Of geen van beiden?) zijn (of haar of het) geld heeft geïnvesteerd in een project als dit. Dat kun je dus ook doen i.p.v. 8 miljoen doneren aan de Notre Dame terwijl in de buitenwijken van Parijs 60% onder de armoedegrens leeft.

Palestijnse specialiteiten onder olijfbomen bij Shams Al-Aseel mét fantastisch uitzicht 

Doe jezelf een lolletje en pak de taxi naar Beit Jala (2km ten westen van Bethlehem; v.a. The Walled Off Hotel kost dat 30-35 NIS) en eet daar je buik rond op een kussen onder een olijfboom terwijl je geniet van het mooie uitzicht:

…en knabbelt aan deze heerlijk groengele olijfjes:

en deze mezzes met huisgemaakt brood:

De mezzes waren prima (als je supermarktmezzes gewend bent: geweldig!) maar niet de lekkerste die ik ooit at, de hoofdgerechten daarentegen waren echt fantastisch, guck mal:

Kan het weer proeven. Dit is maftoul, een soort Palestijnse couscous van een tarwesoort daarvandaan, maar dan veel smaakvoller. En dan met allerlei groenten die heel lang gesmoord hadden en de bloemkool was ook nog eens gefrituurd en die was echt niet te doen zo lekker. Ik had al teveel brood met mezzes op, desalniettemin bleef ik hier van eten, wat een genot:

En met een beker limonana erbij. Limonade met citroen en munt. De porties zijn dus megagroot, je kan makkelijk een hoofdgerecht met tweeën eten. Andere specialiteiten die de revue passeerden: musakhan (geroosterde kip met o.a. ui, sumac en saffraan *hulululululuuuu*), mansaf (met rijst, lamsvlees en gefermenteerde yoghurt), shish barak (yoghurtstoof met dumplings), mujadara (neem maar gewoon), okra en groene favabonen van eigen boerderij gekookt in een warme soep van yoghurt met rijst en zarb (langzaam gegaard stoofgerecht met bijv. lamsvlees). Wel vooraf bestellen die laatste. Oh en ook op de kaart: gevulde lamsnek.

De eigenaren hebben achter het restaurant een eigen stuk land waar ze groenten verbouwen en amandel- en olijfbomen hebben.

Leuk nieuwtje: ze zijn van plan binnenkort een Bed & Breakfast te maken met een treehouse e.a. huisjes om in te slapen. Dus like de FB-pagina maar vast.

Shams Al-Aseel

  • Adres: Al Makhrour road, in de Al Makhrour Valley (eerder was dit de locatie van Hosh al Yasmin)
  • Telefoonnummer: +970 59 461 6011 / 052-744-2003
  • Openingstijden: ma t/m do van 12:00 – 22:00u, vrij t/m zo van 10:00-22:00u
  • Ze serveren ook ontbijt en je kan er shisha roken.

De beste falafel en hummus in Bethlehem eet je bij Afteem

Voor misschien wel de allerbeste falafel en hummus in Bethlehem ga je naar Afteem. Een familierestaurantje met een geschiedenis in het hart van Bethlehem. Van buiten lijkt het restaurant heel simpel maar aan de binnenkant word je verrast door de typische witte Arabische stenen en vette architectuur. De mezzes zijn vers en verrukkelijk en de pita’s zacht en fluffy AF. Ook zeer geschikt om te ontbijten – na een sessie bij Afteem kun je er uren tegenaan.

Afteem

  • Adres: Manger Square in Bethlehem Palestine
  • Telefoonnummer: +970 2 274 7940
  • Openingstijden: ma t/m za van 08:00 – 22:30u (ook goed voor een ontbijt!)

Goeie koffie en dineren bij zonsondergang

Voor goeie koffie kun je terecht bij Bonjour. Naast koffiedrinken kun je er shisha’s roken en erg lekker eten. ’s Avonds check je vanaf het terras hoe de zon ondergaat.

Bonjour Restaurant & Cafe

  • Adres: John Paul the 2nd / naast de Universiteit van Bethlehem in Palestina
  • Telefoonnummer: +970 2 274 0406
  • Openingstijden: van ma t/m za, zondag gesloten van 12:00 – 00:00am

 

Ben je (culinair) journalist, blogger of mede-foodie en word je enthousiast van mijn content? Leuk! Wanneer je mijn ontdekkingen wil gebruiken voor een recensie of artikel in de krant, een magazine, website of waar dan ook, dan zou het leuk zijn als ik daar ergens de credits van terugzie. Je mag me ook benaderen via info [at] mooncake.nl zodat ik een bijdrage kan leveren aan de content die je gaat maken. 

Tags
RELATED POSTS
2 Reacties
  1. Beantwoorden

    Emmy

    10 juli 2019

    Helaas iets uit de route ,maar misschien wel voor mijn schoonzusje en zwager die regelmatig naar Tel Aviv reizen. ( familiebezoek)

    • Beantwoorden

      jonneke

      11 juli 2019

      Ja, redelijk uit de richting idd :-)! Maar wel een aanrader…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en heeft onlangs haar eerste boek gelanceerd. Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.