Breda Cambodjaans

Hier vind je het enige Cambodjaanse restaurant van Nederland

20 maart 2019
Share

Het weer is zo grijs als de lok in mijn haar al heeft die natuurlijk veel meer shine & glitter dan de wolkendeken die we de hele week al tussen de kale bomen door zien hangen. Ik had veel opnames de afgelopen dagen en als ik dan geföhnd en gestyled de deur uitga en de takken zwiepen tegen mijn wangen en de regen slaat het volume uit mijn haar dan moet ik soms de neiging onderdrukken hard en schel te gaan gillen en om mij heen te slaan. Gelukkig lukt dat meestal.

Wat ook helpt is Cafarnaúm kijken. Wat een verhaal, mijn gunst. En wij maar lullen over het weer. Hartverscheurende film en de hoofdrolspeler Zain al Rafeea is een fenomeen. Ik at er een mix van Maltesers, M&M’s en Smarties bij (#foodkech #nospon) en kan dat iedereen aanraden.

En wat nog meer helpt, überhaupt in een mensenleven, is naar het enige, relatief nieuwe, Cambodjaanse restaurant van Nederland gaan. Dat deed ik vrijdag en ik maakt er meteen een video over die binnenkort online komt.

De superlieve leuke eigenaren Mariny Chhen en Sophan Lim serveren er het beste dat Cambodja te bieden heeft. Mariny kookt en soms helpt oma mee, met name om nom pka (bloemkoeken) te maken. En die zien er zo uit:

Ze brachten de vorm in het midden mee vanuit Cambodja:

De koek wordt heel kort goudbruin gebakken in de olie en met een eetstokje een paar keer omgedraaid en vervolgens op deze zilverfoliebolletjes gelegd om uit te lekken:

Het beslag wordt gemaakt van kokosmelk, rijstmeel, ei, suiker, zout en zwart sesamzaad…

:

Na het bakken moeten de bloemkoeken even rusten zodat ze tantoe krokant worden:

Pracht + praal.

Breekbaar als porselein, zo bleek toen we dit zakje mee naar huis mochten nemen en de cameraman, Rinkie, er een paraplu op gooide. De koeken in duizenden stukken maar eetbaar bleven ze.

Let op: de bloemkoeken zijn lang niet altijd verkrijgbaar bij Soksabbay omdat oma de enige is die ze maakt. Dus als je daar bent en je ziet ze liggen, grijp dan je kans en neem een voorraadje mee.

De Cambodjaanse keuken ofwel de Khmer keuken is voor veel mensen in dit vlakke land onbekend terrein. In Nederland wonen ca. 2.000 Cambodjanen en de grootste gemeenschappen vind je in Oss, Breda en Rozendaal. Je zou kunnen zeggen dat de Khmer keuken met name beïnvloed is door Thailand, Vietnam en andere omliggende landen maar je kan het ook omdraaien. Tot ca. 1350 bestond er nl. een enorm Khmer-rijk dat een groot deel van Zuidoost-Azië besloeg waaronder delen van Vietnam en Myanmar, Laos, Thailand. Later viel dit rijk uit elkaar maar de hoofdstad lag in het huidige Ankor. Dus misschien heeft dat Khmer-rijk grotendeels al die omliggende keukens beïnvloed. Hoe het precies in elkaar zit mag Joost weten.

Waarom ik zo blij werd van Soksabbay? Ze doen grote moeite om zo authentiek mogelijk Cambodjaans te koken, doen dat met heel veel gevoel voor verfijning en balans én maken bijgevolg vrijwel alles zelf. Van de sambal, die zoet, zuur en pittig is en waar ze van mij potten van gaan mogen verkopen:

…tot de prahok. Prahok is een heel belangrijk ingrediënt in Cambodja en nu dus ook in Brabant. Gefermenteerde vis die ontzettend zout is en waar je maar een heel klein beetje van nodig hebt om een gerecht een kick te geven. Soms wordt het ook zo vanuit een bananenblad gegeten.

De geur van prahok is heel doordringend, niemand ontkomt er aan. You can’t run, you can’t hide. Kapi wordt ook gebruikt bij Soksabbay; dat is gefermenteerde garnalenpasta.

De Cambodjaanse keuken is elegant als wat. Minder in your face dan de Thaise maar met veel frisse, verfijnde smaken en verse dingen. Er wordt veel vis gegeten want er stromen nogal wat rivieren door het land + je hebt er het enorme Tonlé sapmeer (a.k.a. zoetwaterrivier). Bij Soksabbay staat dan ook amok trey op de kaart: in bananenblad gestoomde viscurry met citroengras, citroenblad, Chinese gember (vingerwortel die wat sterker en frisser is dan gewone gember), paprikapoeder, galangawortel (laos), ui en knoflook. Dat wordt tot een gladde pasta gevijzeld:

En vervolgens gemengd met visfilet en klaargestoomd in dit uiterst gezellige kommetje van bananenblad:

Dit is kdam soep met krab, krabcakes, kip, koriander en zwarte peper en die heeft 3-4 uur gekookt op het vuur en dat proef je want de smaak is zo rijk als Kylie Jenner:

Voor een ieder die wel wat extra liefde en troost kan gebruiken en wie kan dat nou niet in deze uiterst verwarrende wereld?!

Grappige wetenswaardigheid: baguettes met la vache qui rit en pâté zijn ook goed verkrijgbaar in Cambodja. Een Franse invloed. En zelfs escargots zijn in sommige restaurants te vinden.

En dan vraag ik nu jullie aandacht voor het volgende: De Ananascurry.

Tot ik bij Soksabbay at had ik bij warme, hartige gerechten met ananas vervelende associaties. Denk: Pizza Hawaï. Of zo’n Knorr wereldgerechten pak met Kip Madras of ging daar appel bij? (Trouwens. Gisteren in de AH gespot: hummus met banaan en chocolade. Het is wachten op de dag dat er hummus Hawaï in de supermarkt komt te liggen. Ik verlaat dan het land, mijn vluchttas staat al klaar, wie mee wil kan zich aanmelden.)

Soit. Vanaf nu denk ik bij ananas in hartige gerechten aan….:

 de kari mnas (ananascurry) van Soksabbay 

Geeft een hele andere lading aan ananas in hartige gerechten. O, joy! Het varkensvlees was superzacht en op de achtergrond proefde ik citroenblad. En de ananas was vers, niet uit blik en had een lekkere bite. Het hele zoetige was er wel van af. Een typisch Cambodjaans gerecht waar ik goed op ging.

Traditioneel Cambodjaans tafereeltje:

Het bescheiden maar o zo bijzondere zaakje:

Met Soksabbay is Nederland’s prachtportfolio van Aziatische restaurants nog verder uitgebreid. Echt een aanwinst.

En niet vergeten hè, de bloemkoeken. Als ze er zijn.

Soksabbay

  • Boschstraat 45, 4811 GC Breda
  • Openingstijden: di t/m zo van 15:00-20:30u, op do tot 21:00u. Maandag gesloten.
  • Telefoonnummer: 06-17250955
  • Het vlees is halal

p.s.: Wat Sok sabbay  precies betekent weet geen mens maar het wordt o.a. gebruikt als gelukswens of als formele groet.

 

Tags
RELATED POSTS
2 Reacties
  1. Beantwoorden

    Désirée

    21 maart 2019

    Zeer smakelijk vertelt. Moet ik gauw gaan ontdekken.

    • Beantwoorden

      jonneke

      24 maart 2019

      Dankjewel Désirée!! Ja, Soksabbay is echt een aanrader! De bloemkoek heb je al geproefd toch? 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en heeft onlangs haar eerste boek gelanceerd. Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.