ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Mooncake kookt: Jeongol met EunJee

By Mooncake

In deze video laat ik zien hoe fantastisch Nederland's culinaire landschap er inmiddels uitziet en kook ik Koreaanse jeongol met EunJee...

In de laatste aflevering van de Volkskrant zomerserie over de Nederlandse eetcultuur kookte ik samen met EunJee het Koreaanse gerecht jeongol met tofu en paddestoelen. Vegan en al. De video en het recept bekijk je hier:

https://www.facebook.com/volkskrant/videos/2150862321859481/?hc_ref=ARQqDYvgNHMIpOXlJJObq9IGW917itBJCTQN20sORTQ12aaMtnR68jxVHmia11buFYk&__xts__[0]=68.ARC-M9-P-cInASmo5kAXA8i82_nP0Ep_0_adpcO0SP4vBJ2YoxeGHFfly_GA5TPkonfRgprKomhyqz8-zHW7z3wiQkCO_0ePitgiVWySsZFMx08Ce5nSUBpgwg4thWlyujhIOKQtPLWx&__tn__=FC-R

Jeongol met tofu en paddestoelen

Zo maak je het:

Week de gedroogde shiitake 30 min. in 500ml koud water en doe hetzelfde met het zeewier, in een aparte bak of kom. Voeg de rettich, winterpeen, ui en het witte deel van de prei toe aan een pan met 500ml water. Voeg de geweekte shiitake en het geweekte zeewier, met het weekwater, toe aan de pan. In totaal heb je dus 1,5L water in de pan. Kook 30 minuten op middelhoog vuur of als je tijd hebt, een uur lang op een klein vuurtje

Voor de jeongol  snijd je de paddestoelen, rode peper, wortel, tofu en en lente-ui in lange, dunne reepjes. Sorteer ze in een cirkel in een brede, platte pan. Wanneer de bouillon klaar is, giet je alleen de bouillon (dus zonder de stukken groenten, de shiitake en het zeewier) over de jeongol. Voeg ook de saus toe en kook nog eens 5-10 minuten.

Serveer, met de kleefrijst, kimchi en het krokante zeewier het liefst op een traditionele lage Koreaanse tafel zoals hieronder:

Ingrediënten

Voor de groentebouillon:

  • een kwart rettich
  • een kwart winterpeen
  • 1 ui
  • een handje gedroogde shiitake
  • 3 gedroogde kelpbladeren (zeewier)
  • 5 cm van het witte deel van een prei
Voor de Jeongol:
  • 3 - 4 verschillende soorten paddenstoelen
  • 1 rode peper
  • een halve wortel
  • verse tofu (of medium stevige tofu)
  • een lente-ui
Voor de saus door de soep:
  • 6 el soyasaus (je hebt speciale soorten voor soep maar de 'normale' variant is ook goed)
  • 1,5 el fijngesneden knoflook (5-10 verse knoflooktenen)
Voor erbij:
  • gekookte kleefrijst
  • kimchi
  • geroosterd zeewier (gim-gui)
In plaats van dit sausje te maken kun je ook misopasta of tom yampasta gebruiken.

Bereidingstijd

45 minuten

Beste winkels

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja