ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Mooncake kookt: Haïtiaans-Hollands met Therese

By Mooncake

In mijn Volkskrant zomerserie laat ik zien hoe de Nederlandse eetcultuur er vandaag (en morgen ook nog) uitziet. Bij Therese proefde ik Haïtiaanse koolsalade met een Hollandse twist, marinade (een hartige oliebol) en diri avek poua. De video en de recepten bekijk je hier:

Een mooi interview met Therese en haar man Udo door Nell Westerlaken lees je hier terug.

Marinade (hartige oliebol)

M’n nieuwe lievelingsoliebol.

4 à 5 personen

Benodigdheden
200 gram bloem
100 ml water
+- 2 eetlepels fijngeknipte peterselie
1 theelepel zout
½ theelepel witte peper
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel sodium bicarbonaat (te verkrijgen bij de drogist. Anders bakpoeder gebruiken)

Bereiding
Meng alle ingrediënten met een mixer of garde. Het deeg hoeft niet eerst te rijzen. Gebruik twee kleine lepels om het deeg in hete olie te frituren.

Diri avek poua (rijst met bonen)
4 à 5 personen

Benodigdheden
500 gram witte rijst
½ blik bruine bonen à 840 gram
½ ui
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel zout (of naar behoefte)
1 liter water
2 eetlepels olie

Bereiding
Fruit de ui in de olie en doe er daarna de uitgelekte bonen bij. Voeg knoflookpoeder en zout toe. Giet het water hierover en breng dit aan de kook. Voeg tenslotte de rijst toe en roer een beetje met een houten lepel. Kook de rijst verder tot er aan de oppervlakte geen water meer is. Roer een paar keer en doe daarna het vuur zachter. Laat het staan tot de rijst droog is.

Poul fri (gebakken kippenpootjes)

Deze kipjes kon ik blijven eten.

4 à 5 personen

Benodigdheden
1 kilo kleine kippenpootjes
Sap van een uitgeperste citroen
Peper en zout naar behoefte
Knoflookpoeder
Olie voor het bakken

Bereiding
Was eerst de kippenpootjes met warm water en azijn (of evt. citroensap). Doe ze in een kom en voeg het citroensap en de kruiden toe. Laat het ongeveer een kwartier staan. Laat het vervolgens uitlekken en bak vervolgens de pootjes in de hete olie tot ze lichtbruin van kleur zijn.

Salad chou (Haitiaanse koolsalade met een Hollandse twist)
4 à 5 personen

Benodigdheden
Salade
Halve witte kool
2 grote wortels
Paprika
Ui
Evt. Rozijnen, maïs uit blik, walnoten, appels

Sla saus
2 eetlepels mayonaise
3 eetlepels yohhurt
1 eetlepels (olijf)olie
½ eetlepels azijn of citroensap
Beetje suiker (naar behoefte)
Zout en peper (naar behoefte)

Bereiding
Snijd of rasp de witte kool en de wortels fijn. Snijd de paprika en ui in kleine stukjes. Voeg alles bij elkaar en voeg naar smaak rozijnen, maïs uit blik, walnoten en/of appels toe naar behoefte.

Meng alle ingrediënten van de sla saus samen en roer het net zolang tot er geen klontjes meer in zitten. Gooi de sla saus over de koolsalade en meng alles door elkaar.

Pikliz (Haïtiaanse sambal) 

Voor wie wel wat pit kan gebruiken.

Benodigdheden
½ witte kool
6 sjalotjes
2 grote wortels
6 madame jeanette (of naar behoefte)

Dressing
Azijn
(Olijf)olie
Knoflookpoeder
Suiker
Zout
Citroensap

Bereiding
Snijd of rasp de witte kool en de wortels fijn. Snijd de sjalot en madame jeanette in kleine stukjes. Voeg alles bij elkaar.

Meng alle ingrediënten van de dressing samen en roer het net zolang tot er geen klontjes meer in zitten. Gooi de dressing over de groente en meng alles door elkaar. Bewaar de pikliz in glazen potjes. Je kunt deze in de koelkast tot enkele maanden bewaren.

Berejen (vegetarische aubergine stoofpotje)

Lekkere stoofpot en monkey proof.

4 à 5 personen

Benodigdheden
4 aubergine
2 grote wortels
500 gram sperziebonen
1 grote ui
4 tomaten
½ witte kool
Evt. paprika, courgette
1 klein blikje tomatenpuree
Zout (naar smaak)
Peper (naar smaak)
Knoflookpoeder (naar smaak)
Olie om te bakken

Bereiding
Snijd alle groenten in grove stukken. Gooi alle groenten en tomatenpuree in de hete olie en laat dit een tijdje stoven met een deksel bovenop de pan. Voeg een beetje water toe en de kruiden toe naar smaak en roer het om. Laat dit alles nog even pruttelen en serveer het met witte rijst of rijst met bonen (diri avek poua).

 width=

Foto: Rinkie Bartels

Ingrediënten

Marinade (hartige oliebol) 4 à 5 personen

  • 200 gram bloem
  • 100 ml water
  • +- 2 eetlepels fijngeknipte peterselie
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel witte peper
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel sodium bicarbonaat (te verkrijgen bij de drogist. Anders bakpoeder gebruiken)
Diri avek poua (rijst met bonen) 4 à 5 personen
  • 500 gram witte rijst
  • ½ blik bruine bonen à 840 gram
  • ½ ui
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel zout (of naar behoefte)
  • 1 liter water
  • 2 eetlepels olie
Poul fri (gebakken kippenpootjes) 4 à 5 personen 1 kilo kleine kippenpootjes Sap van een uitgeperste citroen Peper en zout naar behoefte Knoflookpoeder Olie voor het bakken Salad chou (Haitiaanse koolsalade met een Hollandse twist) 4 à 5 personen Salade: Halve witte kool 2 grote wortels Paprika Ui Evt. Rozijnen, maïs uit blik, walnoten, appels Sla saus: 2 eetlepels mayonaise 3 eetlepels yohhurt 1 eetlepels (olijf)olie ½ eetlepels azijn of citroensap Beetje suiker (naar behoefte) Zout en peper (naar behoefte) Pikliz (Haïtiaanse sambal)  ½ witte kool 6 sjalotjes 2 grote wortels 6 madame jeanette (of naar behoefte) Dressing: Azijn (Olijf)olie Knoflookpoeder Suiker Zout Citroensap Berejen (vegetarische aubergine stoofpotje) 4 à 5 personen 4 aubergine 2 grote wortels 500 gram sperziebonen 1 grote ui 4 tomaten ½ witte kool Evt. paprika, courgette 1 klein blikje tomatenpuree Zout (naar smaak) Peper (naar smaak) Knoflookpoeder (naar smaak) Olie om te bakken

Overige informatie

Halal: Ja
Kosjer: Ja
Vegetarisch: Ja
Vegan: Ja