Amsterdam Surinaams Surinaams-Creools

Van poptji patu op ’t erf naar serieus koken – dit eethuis mag je niet overslaan!

27 september 2017
Share

Eethuis – een huis waar je eet maar hier voelt ’t als een thuis waar je eet. Een plek met een dikke vette ziel. Dit tentje is alom bekend onder velen maar er zijn nog steeds mensen die hier al vaak langs kwamen maar nog nooit naar binnen gegaan zijn om het culinaire erfgoed wat je hier vindt, te proeven. Schande best wel. Gaan.

Ricardo, de meester achter het eethuis, is al sinds ’78 actief in Amsterdamse keukens. Ooit begon hij als 8-jarig kind in Su met poptji patu – hij stookte een vuurtje en kookte in oude beschuitblikken de groenten die hij op het erf vond. En hij is, thank God, nooit meer gestopt. In zijn eethuis Ricardo’s worden authentieke Surinaamse gerechten geserveerd. Het gaat hier verder dan een bara of broodje kip kerrie. Je vindt er veel creoolse gerechten en dus veel West-Afrikaanse invloeden maar op donderdagen kun je er ook good old roti bestellen en dat is dan weer de Indiase (Hindoestaanse) invloed op de Surinaamse keuken.

De Surinaamse keuken blijf ik een leuke vinden en erg gezellig bovendien! Invloeden van all over maar toch eenheid. Javaans, Chinees, Surinaams, West-Afrikaans, Joods, Nederlands, alles. En die invloeden vormen samen een hemelse fusie die ik neva nooit de rug toe zal keren!

Ricardo’s serveert elke dag een paar vaste gerechten zoals de bami en nasi met kip (de kippen zijn niet aan te slepen daar want mensen stoppen niet met bestellen), maispap en bangbang (visgerecht) en daarnaast staan er elke dag bepaalde specialiteiten op het menu. Zo maakt hij verschillende moksi alesi’s. Moksi morion (met kousenband, sopropo, kip en zoutvlees – mensen rijden er voor om) , masoes moksi alesi (gele rijst door de masoes en met spitskool en zoutvlees), djarpesi moksi alesi (met smakelijke bonen en kip) , zalm moksi alesi (die is lekkerrrrr), bitawirie moksi alesi, enz. enz. Moksi alesi is een creools gerecht bij uitstek. Eenpans en het werd in Suriname door de slaven uit West-Afrika bereid met de restjes die over waren.

Kijk hem gaan, de beste man:

De meester aan het werk:

Zin!!!! Ik wil dit nu wel eigenlijk. Welke dag is het?! Kousenband met kabeljauw en zalmkraagjes (van het maandag menu):

Hieronder zie je bitawirie (bitterblad) moksi alesi (met kokosmelk) in de making:

Het ruikt daar zooo lekker in die keuken. Dat Rituals daar maar geurstokken van gaat maken. En het is er ook heel gezellig bovendien. Overal zit of staat wel iemand die iets met eten doet. Ik wil eigenlijk stiekem een eigen werkplek inrichten bij Ricardo’s. Dichtbij de keuken en dan vanuit daar blogs schrijven, mailen enz. en dan bami eten, zalm, kip, zuurgoed erbij, tamarindesappie…Who needs an office?

Oh, uhm: ik ben er een beetje vanuit gegaan  dat iedereen (uit de stad dan) inmiddels wel weet (want: 2017) wat moksi alesi betekent of op z’n minst is…:-) Gemixte rijst.

Soms ben ik verbaasd hoe diep mensen in hun hamburger/ceviche/pasta/pizza-rol zitten. Kijk om je heen. Open die ogen. Dit is ons culinaire erfgoed en daar mogen we dankbaar voor zijn zolang het nog duurt. Want eerlijk: wordt het stokje overgenomen of verdwijnen mooie eethuisjes als deze over een paar decennia?

Verder maakt Ricardo soepen die van mij prijzen zouden mogen krijgen. Zo heeft zijn cassavesoep een plekje op mijn culinaire harde schijf weten te veroveren. Maakt hij op vrijdagen. Hartige soep, zachte stukjes cassave hier en daar en gewoon liefde en lekker en een gezellige soep ook. De griti bana soep en oker soep moet ik nog proberen, zin in!  En zijn heri heri. Mijn ‘to eat’-lijst wordt met de dag langer. Wat een leven.

Preppings in de keuken:

Overal waar ik keek was eten:

Bergen bami en nasi:

Kijk, zuurgoed:

Maken ze zelf daar en is waarschijnlijk ooit overgenomen uit de Nederlandse keuken of misschien komt het van de Indonesische acar.

Kijk even naar deze kippetjes:

Ze worden gegrild op zo’n BBQ monster.

Marinerings:

Dit wil jij!!!! En je weet het.

Deze man hakte ze wreed in stukken zonder ook maar één keer te knipperen met zijn ogen:

Altijd leuk. Mannen en vlees en vuur en BBQ’s.

Op zaterdag bestel je er BBQ kip van de houtskool met een smeuïge aardappelsalade en hun bijzonder BBQ saus en een maiskolf.

Maar er is zoveel meer. Ga maar vast een planning maken van wat je gaat eten en wanneer want er is werk aan de winkel. Come on people!!! Let’s do this!!!

Zoetzure redsnapper op zaterdag:

Offff….met gehakt gevulde sopropo:

Sopropo (of bittermeloen) is een soort reuzekomkommer maar dan met een bittere smaak. Je moet ‘m goed zouten en wassen voor je ‘m gaat bereiden anders blijft ie te bitter. Of je gaat gewoon bij Ricardo’s; daar is ie heerlijk. Goed op smaak en lekker gestoofd met allerlei specerijen.

Sopropo schijnt heel goed voor je te zijn. Je wil superfood? Laat dat vogelzaad en die overpricete bessen uit verre valleien links liggen en eet sopropo. Er bestaat ook sopropothee trouwens.

Oh en kijk, deze balletjes. Tomtom heten ze – balletjes van cassave en groene banaan voor in de pindasoep.

Is een Javaanse invloed zou je denken die pindasoep? Nee, is dus kei creools.

Nog even over de verschillende soorten pap. Bij Ricardo’s eet je maispap, bloempap en quaker oats pap. Gemaakt op een manier die veel mensen terugbrengt naar hun jeugd. Men komt voorraden halen of eet ze daar als toetje. En de koeken en cakes mag je ook niet overslaan. Kom op tijd want het gaat snel zoals je hieronder ziet.

Smeuïge bojo (cake met cassave en kokos):

Tenslotte, mijn buurtgenoot Marnix van Jaffa jaffa maakte een leuke video over Ricardo, dan kun je de meester in actie zien:

En Ricardo’s was te horen in mijn BNR Nieuwsradio rubriek. Terugluisteren doe je hier.

Ricardo strooit zoveel liefde in zijn tent en zijn eten. Ga genieten!!!!

Eethuis Ricardo’s

  • Javastraat 47H
  • 1094HA Amsterdam
  • Telefoonnummer: 020-7791255
  • Openingstijden: zo en ma: van 12-21u | di t/m za van 11-22u. Kom of rond 13uur dan zijn de meeste dingen wel klaar of probeer een beetje vroeg in de avond te komen want dingen gaan snel op daar.

Tags
RELATED POSTS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en heeft onlangs haar eerste boek gelanceerd. Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.

ConvertKit Form