Amsterdam Amsterdam Boodschappen Irakees Streetfood Syrisch

Homemade falafel & more: batata chap met avocadodadelamandelshake ♡

7 september 2017
Share

Eind 2015, toen het allemaal begon, mijn wilde foodblogavontuur, schreef ik een artikel over Tigris en Eufraat en dat ding is aan vervanging toe.

Komt ie:

Tigris en Eufraat is een geweldige supermarkt in de Amsterdamse Javastraat waar ik mijn hart na een tijd in The Middle-East gewoond te hebben, gigantisch kon ophalen. En toen ontstond daar ook nog een falafelbar. En een hele verdienstelijke bovendien!

Dit schreef ik toen:

Tigris & Eufraat is al een tijdje één van mijn favoriete supermarkten in de Amsterdamse Javastraat. De winkel is voor mij een trip down memory lane: ik vind er allerlei producten die me herinneren aan de tijd dat ik in het Midden-Oosten woonde. Zo vind je er naast bergen groentes & fruit Sahlab in poedervorm – een pudding uit het Midden-Oosten, zeep uit Aleppo, allerlei soorten olijven, gepickelede groentes enz. Ik heb me laten vertellen dat de chefs van dé Arabische restaurants in Amsterdam daar hun inkopen doen. Daarover later meer. We beginnen even met het take-away eten dat ze hier sinds een tijdje verkopen. De dagen zijn inmiddels zo kort dat het van belang is te weten waar we naartoe kunnen rennen als we totaal geen energie hebben om te koken maar ook geen dagbudget van €20,- hebben om te spenderen aan een maaltijd van de groentejuwelier/traiteur maar ook misselijk worden bij de gedachte aan een slecht broodje shoarma of een diepvriespizza met nepkaas.

Anyway, we zijn inmiddels bijna 2 jaar verder (wtf?? je knippert tegenwoordig één keer met je ogen en het is 2080, mensen in je omgeving hebben witte haren gekregen, zich voortgeplant, zijn alweer 6 keer gescheiden en de permafrost is verdwenen) en de snackbar is onlangs compleet gerenoveerd. Oum Kalthoum komt uit de speakers, Fairuz hangt aan de muur, je kan er chillen op barkrukken en naast lekkere snacks en streetfood hebben ze ook een sapbar. De avocadoshake is helemaal mijn ding. Die maken ze lekkerrrr daar!!! Met amandel en dadel, jammie mammie. Kijk dan toch wat een pracht en praal:

De shake in vol ornaat.

Dit is sinds deze zomer één van de dingen die ik een paar keer per week crave. Lekker. En dan ff naar het Flevopark lopen, bomen kijken, slokken nemen, oortjes in met dit liedje bijv. of dit liedje en dan strutten door de straten van de wereld en blikken geven alsof je in een videoclip zit. En dat er dan ineens een duif op je hoofd poept of dat zo’n veegwagen het vuil van de straat in je gezicht blaast. Weg flow, weg flaneren, weg stoerdoenerij. Hallo realiteit. Meestal het moment dat ik maar weer aan het werk ga.

Mijn lievelingssnack bij uitstek op dit moment  is de BATATA CHAP. Mijn Gunst wat een lekkere aardappelkoeken met lamsvlees!!!! Kijk:

Krokante buitenkant en zacht en lief aan de binnenkant. Dat is hoe ik een snack het liefst zie.

Extra geheime tip: deze koeken liggen doorgaans ook in de vriezer. Fantastisch. Even in je oven, zo gepiept en de indruk die je achterlaat bij je mee-eters is onuitwisbaar.

Falafelmix:

Je hebt er naast de falafelsandwich ook een sandwich met halloumi en gegrilde groenten. Heb ik nog niet geprobeerd. Help mij dan toch!!! Ik kan het echt niet meer alleen proeven allemaal…

Ja en, als je er dan toch bent: doe dan meteen even een rondje boodschappen, genoeg leuks te krijgen daar. Zoals superlekkere dozen patisserie uit Damascus (wel geproefd) en check hun vriesafdeling – ze verkopen naast de batata chap ook Irakese koekjes, homemade kibbeh en goeie falafel uit de vriezer. Die laatste komt in doorzichtige en groene verpakking: die groene is mijn favoriet. En de falafelbar verkoopt ook verse mezzes: hummus, bietendip, tabouleh enzoverder enzovoort.

En ik koop er weleens een emmertje labnehballen. Ik heb meteen een recept voor je waar je ze in kwijt kan. Dat vind je hier.

En buiten liggen tegenwoordig ook diverse tomatensoorten in 50 tinten rood die me doen denken aan de culinaire hemel waar ik me een aantal jaren geleden in bevond. Dit was een tomatenwinkel in Jeruzalem:

Snap je.

En last but not least nog even dit:

Deze zomer maakte ik een tripje naar Krakau. Ik at mijn buikje rond daar, genoot van de overdadige hoeveelheid zon, bezocht Auschwitz (bij 37 graden boven nul: een nogal overweldigende trip naar de hel en weer terug) en zwom in een prachtig meer. En ik ontdekte Wawel chocolade. Ik doe graag boodschappen op vakantiebestemmingen en heb er een traditie van gemaakt kleine dingen mee te nemen naar huis als eetbaar en daarmee tijdelijk aandenken. Maar van die Wawel chocolade wilde ik meer…die herinnering moest permanent worden! En dus googlede ik me een slag in de rondte. Ik plande al een trip naar de Poolse supermarkt in Noord. Het gaat om de chocolaatjes onderaan deze foto:

Maar toen vond ik ze dus gewoon bij Tigris, tussen de koekjes uit Damascus en deze Arabische snoepjes:

Het is echt een feest om boodschappen te doen bij deze mannen!

Yalla, allen naar daar!

Tigris & Eufraat

  • Javastraat 20-22, Amsterdam
  • Open: de supermarkt: ma t/m za 09:00 – 20:00 uur | zo 10:00 – 19:00 uur, de falafelbar gaat open om 11u.

 

Tags
RELATED POSTS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en heeft onlangs haar eerste boek gelanceerd. Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.