Gaan eten Hollands Marokkaans Rotterdam Streetfood

Vis eten in een verborgen Moors mini-Paleis in Rotterdam

7 maart 2017
Share

 

Eerder schreef ik een ode aan het vissersdorpje Essaouira en aan de leuke vishandel bij mij in de buurt. Maar nu ben ik de afgelopen tijd veel in Rotterdam geweest voor eet-gerelateerde zaken. Zo deed ik laatst bijv. deze geweldige ontdekking. Zijn jullie daar inmiddels al een keer geweest?

In deze blogpost gaan we verder met een Rotterdamse viswinkel met een geheim…

Als je vis wil eten zoals vis bedoeld is, ga je naar Andaluce. En dan hoef je niet naar Zuid-Spanje te vliegen om daar het Alhambra te bezoeken. Mag wel natuurlijk, kijk hoe mooi:

Maar dat hoeft dus niet meer. Vanaf nu kan je ook gewoon naar de 1e Middellandstraat in Rotterdam gaan. Daar zit nl. deze vishandel:

andaluz_rotterdam_mooncake

Als je er voorbij loopt, denk je: ok, een vishandel.

Als je naar binnenstapt, denk je: ok. dit is een vishandel met een totale overvloed aan alles wat er uit de zee komt. Leuk zeg.

Mooie rode mullen:

andaluz_rotterdam_mooncake

Gemarineerde zalm, inktvisringen en nog veel meer:

andaluz_rotterdam_mooncake

Garnaaltjes, sardines, tong:

andaluz_rotterdam_mooncake

Mooie visjes:

Gebakken vis:

andaluz_rotterdam_mooncake

Dikke vette octopus in de vrieskou:

andaluz_rotterdam_mooncake

Even in de oven met heel veel knoflook en je vraagt jezelf niks meer af. Alles is gewoon goed.

Gemarineerde ansjovissen, gerookte zalm, makreel, paling, Noorse en jumbo garnalen. You name it, they’ve got it:

andaluz_rotterdam_mooncake

Maar er is meer. Namelijk. De vissalades. Alle vissalades die er bestaan op aarde zijn vertegenwoordigd in de vitrine van Andaluce. Wie het tegendeel denkt te kunnen bewijzen mag zich melden bij mij en wint een blikje sardientjes.

andaluz_rotterdam_mooncake

En achterin de zaak zie je dat ze ook empanadas verkopen met vis, gehaktballetjes (normaal of pittig), viskoekjes, pasta met zalm enz. Alles homemade. Maar je hebt dan nog steeds niet in de gaten wat hier nog meer te halen valt.

andaluz_rotterdam_mooncake

Helemaal achterin zit namelijk een trap naar boven, mét mooie houten leuning. Die trap leidt naar een Moors mini-paleis waar je overheerlijke visgerechten kan eten. Alles met veel zorg en liefde gemaakt.

Nu kun je verschillende dingen doen. Je doet jezelf een beetje tekort en bestelt enkel een lekkerbek of haring en vertrekt weer. Je kan ook wat vis kopen en thuis iets koken en wat van je dag maken. Maar wat het allerleukste zou zijn, is als jij nou eens gewoon de boel de boel laat, alles uit je handen laat vallen en boven in dat verborgen restaurant gaat eten als een Moorse Koning of Koningin.

Dus loop die trap op. Hup! Daar ga je…

En stap binnen in dit prachtige vertrek:

andaluz_rotterdam_mooncake

De muren zijn met de hand zo mooi gemaakt:

andaluz_rotterdam_mooncake

Prachtig houten plafond en lampen uit Marokko. Als je omhoog kijkt, zie je dit:

andaluz_rotterdam_mooncake

Je hoofd in je nek leggen was nog nooit zo aangenaam.

Neem plaats en bestel een Marokkaanse muntthee:

andaluz_rotterdam_mooncake

En beslis wat je gaat eten. Je kan van de menukaart bestellen maar je kan ook naar beneden gaan, een nummertje trekken en de vis aanwijzen die je wil, die wordt dan voor je gebakken en boven in het restaurant geserveerd. Zo bijvoorbeeld:

andaluz_rotterdam_mooncake

Dit wil je toch?

Of je gaat compleet aan de dagelijkse realiteit voorbij en gaat nog een stap verder en bestelt dit, met kreeft en al:

andaluz_rotterdam_mooncake

Of je vraagt om een schaaltje met wat vissalade en dan krijg je dit:

andaluz_rotterdam_mooncake

Haha. The Moroccan way.

Ik proefde de vissoep en die was ontzettend lekker. Deze soep wordt elke ochtend vers gemaakt en er zitten geen gekke toevoegingen in, alles is puur natuur:

andaluz_rotterdam_mooncake

Deze zalmlasagne wil en kan ik maar niet vergeten. Mijn god wat een smaaksensatie. En zo’n apparaat kost €4,50. Daar krijg je in andere tenten net een glas verse jus voor!

andaluz_rotterdam_mooncake

En deze empanada had alles wat ie zou moeten hebben. Een smeuïge, smaakvolle inhoud met tonijn, paprika en tomaat en met kaas bestrooid die in de oven gesmolten was:

andaluz_rotterdam_mooncake

HAP:

andaluz_rotterdam_mooncake

Nee, dan de visb’stilla. Nog nooit in mijn leven at ik visb’stilla die beter gevuld was dan deze. Alle schatten uit de zee leken er in terug te komen. Met een pure vissmaak. Dus niet een mini-hoeveelheid  vis en verder vooral veel kruiden maar juist andersom. Wat een feest om dit pakket te mogen eten. Met een toefje zeewier en een complete garnaal:

andaluz_rotterdam_mooncake

Ze maken ook loempia’s met dezelfde vulling als die van de b’stilla:

andaluz_rotterdam_mooncake

De paella…tja…wat kan ik nog zeggen. Het ging maar door. Echt alles was ontzettend vers én echt heel erg lekker.

De calamares waren mooi zacht evenals de gebakken tong:

andaluz_rotterdam_mooncake

Over gebakken tong gesproken. Toen ik klein was had ik een Jip & Janneke-vriendjesboek. Eén van de vragen was ‘Wat is je lievelingsdier?’. Mijn vader vulde in: ‘tong in boter gebakken’. Kan echt niet natuurlijk. In het vriendjesboek van een kind van 5. #trauma

Oh nog even dit:

Die saus links op de foto. Die wil ik even uitlichten. Charmilla is dat. Marokkaanse tomatensaus die veel bij vis gegeten wordt en zooo lekker. Je proeft heel veel tomaat en dan met ui, knoflook, koriander. Goddelijk.

Laten we het nog even hebben over deze tortilla:

andaluz_rotterdam_mooncake

Goed gevuld met lieve kleine roze garnaaltjes. Je proeft vooral kruiden en vis i.p.v. alleen maar stukken aardappel. Wat een verademing!

andaluz_rotterdam_mooncake

Oh en wat ook nog leuk is om te weten: ze gaan de boel binnenkort verbouwen zodat die Paleissfeer ook wat meer naar beneden gehaald wordt. En dat betekent ook een nieuwe menukaart met nog meer lekkere gerechten! En vrijdag wordt couscousdag, Can’t wait!!

Ga, ga, gaaaaa daarheen!!!

Andaluce 

  • 1e Middellandstraat 21B
  • 3014 BB Rotterdam
  • Telefoon: 010-4147778 | Reserveren: 06-15534570
  • Openingstijden: ma t/m za van 09:00u – 19:00u, zo van 12:00 – 19:00u
  • E-mail: info@andaluce.nl
  • Andaluce op Facebook
Tags
RELATED POSTS
3 Reacties
  1. Beantwoorden

    Anouk

    21 maart 2018

    Jaaaaa!! Die bstilla vulling loempia kende ik niet, dankje voor weer een reden er heen te gaan…

    • Beantwoorden

      jonnekedezeeuw

      21 maart 2018

      Ja, wat een idee he! 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en lanceert 14 okt haar eerst boek! Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.