Eten Recepten

Egyptisch ontbijt: foul medames

10 december 2016
Share

Hier volgt een lekker ontbijt.

foul_medames_mooncake

Ik ben dol op shakshuka. Echter maakte ik het pas een paar keer zelf omdat het best bewerkelijk is om dat te doen en in de ochtend kan ik dat niet altijd aan – dat langdurige en bewerkelijke. Desalniettemin houd ik wel van een stevig ontbijt waar ik lang op kan voortborduren. Als ik ’s morgens een croissant voorgeschoteld krijg, eet ik liever niets omdat ik weet dat ik dan na een uur sta te trillen op m’n benen. Giet er nog een dubbele espresso in bij mij en voer me een (smoothie van) roze koek en ik ga gegarandeerd out.

Erg blij ben ik met de Egyptische (ontbijt)uitvinding  foul medames. Favabonen met lekkere kruiden en groentes en dingen, daar kan ik wat mee! Het nationale gerecht van het land van de Nijl maar inmiddels wijdverbreid door het hele Midden-Oosten. Gedroogde bonen zijn het lekkerst. Die kan je de avond vooraf vast in het water zet om te weken maar de kruiden maken ’t gerecht zo lekker dat een blikje opentrekken ook prima kan!

Komt ie:

Dit heb je nodig voor 2 personen: 

 • 1 blik foul medames oftewel favabonen of 100 à 150 gram gedroogde bonen
 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 1 puntpaprika en/of 1 tomaat in stukjes gesneden
 • het sap en de rasp van 1 citroen
 • 1 tl gemalen komijn
 • 1 eetlepel tomatenpuree
 • verse peterselie
 • lekker brood voor erbij, ’t liefst warm en vers natuurlijk
 • additioneel: beetje kaneel, beetje piment, fijngesneden ui, tomaatjes, hardgekookt ei, een paar kikkererwten, feta of geitenkaas en zelfs tahina

En dit doe je ermee: 

Kook de bonen gaar (dit kan even duren) of verwarm ze als ze uit blik zijn.

Bak in een koekenpan in 10 à 15 minuten zachtjes de knoflook en de ui glazig. Voeg de paprika en/of tomaat toe en bak 5 min mee. Voeg de verwarmde/gekookte bonen toe met een deel van het vocht. Voeg een eetlepel tomatenpuree toe, samen met de gemalen komijn, het citroensap en de citroenrasp.

Even stilstaan bij de citroenrasp – die vind ik erg belangrijk in dit geheel. Een verfrissende tegenhanger in deze machtige bonenschotel. Dat deze kleine frummelstukjes voor zoveel plezier kunnen zorgen:

foul_medames_mooncake

We zijn nog niet klaar! Bijna wel hoor. Hak de peterselie vast.

Je hebt nu een goede basis. Nu is het tijd om wat van jezelf in het gerecht te leggen. Proef even. Voeg wat zout toe als dat nodig is. Misschien een snufje kaneel? Of wat chili? Gekookt eitje erbij is ook niet gek. Of verkruimel er wat feta overheen. Geitenkaas. Verse tomaatjes ernaast en wat rauwe ui. Werp er nonchalant wat kikkererwten bij. Tahina toevoegen is ook een leuke.

Strooi de peterselie eroverheen en besprenkel met een goeie olijfolie. Ik had acute honger en verorberde direct. Wat je ook kan doen is wat bonen apart houden en de rest van je mengsel met een staafmixer tot puree maken. En dan die apart gehouden bonen er weer bij.

En wat ik ook eens deed, was twee kuiltjes maken in het bonenmengsel dat nog in de pan op het vuur staat. En daar dan per kuiltje een (rauw) ei in gooien. Even op een zacht vuur laten staan, deksel erop of folie erover en wachten tot het wit gestold is – het eigeel moet alleen van de buitenkant stollen maar van binnen nog lekker zacht zijn.

Eet smakelijk en geniet van de energie die je vandaag te over hebt. Sprintjes trekken voor de bus, fietsen van Heerlen naar Den Helder, kilo’s boodschappen én kinderwagen én kind verslepen naar 3 hoog. Niets zal jou te gek zijn; vandaag krijg je alles met gemak voor elkaar.

Tags
RELATED POSTS
3 Reacties
 1. Beantwoorden

  G

  19 april 2017

  Dit klinkt heerlijk. Waar kan je de favabonen kopen?

  • Beantwoorden

   jonnekedezeeuw

   19 april 2017

   Hey Gauri,

   Ja, dat is het ook! 🙂 Je vindt ze bij de meeste Turkse of Marokkaanse supermarkten…Woon je in Amsterdam? In de Javastraat in Oost zijn ze bijv. makkelijk te vinden.

   Groet!
   Jonneke

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en lanceert 14 okt haar eerst boek! Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.