Eten Recepten

Polentafriet

21 juli 2016
Share

Deze frieten draag ik op aan alle mensen op deze aarde die onderschat worden. Ken je dat? Dat iemand in je omgeving ergens mee bezig is en dat jij je schouders daarvoor ophaalde maar dat diegene nu als een trein gaat en helemaal z’n ding gevonden heeft en een Oscar of Nobelprijs gewonnen heeft maar dat jij dat nooit voorzien had? En dat je dan op fb wel gewoon nog van alles liked alsof ’t de normaalste zaak van de wereld is maar diep van binnen ben je met stomheid geslagen. Of dat je een jongen of meisje tegenkomt van je basisschool die je toen nog net een blik waardig gunde (want pekkige haren en onzuivere huid en ja kinderen zijn nou eenmaal snoeihard) maar die nu uitgebloeid is tot een pracht van een verschijning, shows loopt van Milaan tot Tokyo en een belachelijk exorbitant leven leidt.

Nou zo voelde ik me ook toen deze frieten uit de oven kwamen. Toen ik die polenta aan het koken was, dacht ik stiekem: dit kan toch nooit wat worden, zo’n bleke pap? Kijk, zo gingen ze de oven in:

polentafriet

Toen ik die foto maakte, dacht ik, hoe krijg ik dit ooit verkocht aan mijn lezers?

Maar moet je nu toch kijken:

DSCN0601

Om mijn verhaal kracht bij te zetten heb ik ook een video gemaakt, zodat jullie kunnen horen hoe knapperig deze dingen waren en niet anders kunnen dan deze frieten vanavond nog maken:

Hier is het recept voor 4 personen:

 • olijfolie
 • 200 g polenta
 • de fijngehakte naaldjes van 2 takjes rozemarijn
 • 1 theelepel fijngehakte salie zou leuk zijn
 • 50 – 75 gram geraspte parmezaanse kaas
 • zout en peper

Breng 1L water samen met de polenta, kruiden en wat zout aan de kook en roer regelmatig. Kook de polenta op laag vuur in 15 – 20 minuten. Blijf roeren. Intussen rasp je de parmezaanse kaas. Zet het vuur uit en roer de kaas erdoorheen. Breng op smaak met zout en peper.

Bedek een bakplaat of snijplank met bakpapier en spreid het mengsel hier over uit met een hoogte van ca. 1cm. Laat ’t afkoelen en zet het 30 minuten in de koelkast zodat het stevig wordt. Hierna kun je de polenta in lange frieten snijden van 1 x 1 cm. Verwarm de oven voor op 200 graden en besprenkel de frieten met olijfolie. Bak ze af in ong. een half uur en strooi er nog wat zout en peper over voor de sier.

Tzatziki erbij is erg lekker of een lik mayonaise. En deze salade trouwens ook.

Enjoy!!!

 

Tags
RELATED POSTS
6 Reacties
 1. Beantwoorden

  Merle

  29 juli 2016

  Wow dat geluid dat het zo knapperig is! Dat had ik zo niet verwacht!

  • Beantwoorden

   jonnekedezeeuw

   29 juli 2016

   Ja, ik was ook met stomheid geslagen!

 2. Beantwoorden

  Evelin

  18 oktober 2016

  Ja… Polenta… Zoooo lekker en hier nergens te vinden, je moet het gewoon zelf maken.
  Dit is ook lekker bij een gesmoordkippetje op z’n italiaans. Of gewoon zo…
  In Brazilië, in een van mijn lievelingsrestaurants wordt filé a parmigiana geserveerd met polenta frietjes (deep fried, niet uit de oven) en mijn vriendinnen nemen er altijd de andijvie salade met bacon bij. Dat sla ik over, andijvie is niet mijn ding, maar de polenta… heerlijk!

  • Beantwoorden

   jonnekedezeeuw

   18 oktober 2016

   Ja, helemaal mee eens evelin! Polenta is echt ondergewaardeerd. Ik heb wel een zak polenta weten te vinden trouwens, hier in mijn buurt. Woon je in Amsterdam?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en lanceert 14 okt haar eerst boek! Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.