Eten Recepten

Portugese broodsoep | Açorda à Alentejana

8 juni 2016
Share

Zoals beloofd in mijn vorige post over Lissabon, nog even een receptje voor een simpele broodsoep uit Portugal: Açorda à Alentejana. Een smaakvolle, best voedzame soep, bovendien goed voor de ziel en je huid (nee hoor, dat weet ik helemaal niet (van die huid dan hè)) en één die je makkelijk kan maken met een bosje knoflook, een haffeltje koriander, wat oud brood, water, goeie olijfolie en een ei.

Dit is ‘m:

soep

Komt ie:

Açorda à Alentejana | 2 personen

 • 250 gram oud/geroosterd brood in blokjes van 1,5cm*
 • 3 tenen knoflook
 • een halve bos koriander (houd een paar blaadjes apart voor de garnering)
 • een beetje zout
 • 750 ml water
 • 2 eieren
 • 2 el olijfolie
 • peper

*LET OP: je kan het beste stevig brood met een harde korst nemen, een boerenbrood of ciabatta bijv. Een tijgertje wit valt meteen uiteen in een ondefinieerbare brij en dat kan nooit de bedoeling zijn geweest van de Moren die deze soep ooit bedachten nadat ze heel lang geleden Portugal binnenvielen. Dit gebeurde omstreeks 711 en nog steeds wordt dit recept doorgegeven. Nu is het jouw beurt:

 1. Stamp de knoflook, koriander en het zout fijn in een vijzel of maak er een pasta van in de keukenmachine.
 2. Verdeel de pasta over twee soepkommen.
 3. Breng een pan met water aan de kook.
 4. Pocheer twee eieren 3,5 minuut. Trek je dat niet? Check dan dit filmpje, het kan nl. heel simpel.
 5. Leg de eieren even op een bordje en zet ze opzij.
 6. Giet kokend water over de twee soepkommen en roer. Doe er wat olijfolie bij en maak op smaak met zout.
 7. Voeg de stukken brood toe en laat een paar minuten staan.
 8. Proef en voeg naar smaak nog wat extra zout en/of peper toe of meer water.
 9. Leg het gepocheerde ei en met wat fijngehakte koriander bovenop en serveer direct.
 10. Je foodfissa kan beginnen!

Oh in Alfama, Lissabon bestelde ik één soep en ik ontving bijna een soort van emmer waar wij een champagnefles in zouden zetten (een soepterrine dus) met een enorme soeplepel waar alleen mama mia’s uit Italië raad mee weten, helemaal voor mij alleen. Enig vond ik het! Kijk, hieronder:

DSC02479

Enjoy!!!

Tags
RELATED POSTS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en lanceert 14 okt haar eerst boek! Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.