Marokkaans Streetfood

Hartverwarmend ontbijt bij Croissanterie Balance

6 december 2015
Share

Hold your horses! Ideale zaterdagochtenden of andere ochtenden, dus eigenlijk alle ochtenden beginnen wat mij betreft voortaan bij Croissanterie Balance. Ben je je havermoutprutje met overpricete bessen en zaden uit verre valleien even (of voor altijd) zat? Of komt de cracker met kaas en waterige tomaat je de neus uit? Verwen jezelf en stap binnen bij Croissanterie Balance voor een hartverwarmend ontbijt op een plek met een ziel die je even doet denken dat je op vakantie bent. Van buitenaf lijkt het een standaard bakkerij waar je niet voor zou omfietsen maar dat moet je zeker wel doen!

DSC01900.JPG

Balance is een Marokkaanse bakker op een manier die ik nog niet eerder ben tegengekomen in ons miniland. Het lijkt of je op vakantie bent maar waar weet ik eigenlijk niet. Niet in Marokko; maar in een nieuw ontwikkeld land dat een kruising tussen een land in de Maghreb en Nederland is. Ze hebben eigenlijk in dat kleine bakkertje een eigen microcultuur ontwikkeld (jaja, Wildersen van deze Wereld, dat kunnen wij allemaal zelf!:-)).

Genoeg over politiek.

Behalve brood halen kun je er ook eten. Pak er een (Volks)krantje of Telegraaf bij (die laatste liever niet) en bestel een muntthee met honing, een verse jus, koffie of beter nog: een romige avocadoshake (check hier mijn eigen (nu niet meer zo) geheime recept) met een beetje banaan, walnoot en honing. Ik was hier afgelopen week en bestelde een stuk tortilla, een knisperende b’stilla met kip waar ik wat honing overheen goot en zo’n shake. Ik kreeg er groene, pittige olijven en Syrische olijven (van die kleine, verfomfaaide zoute zwarte exemplaren) bij en het hield me de rest van de dag draaiende.

Onze ontbijttafel zag er zo uit:DSC01912

Balance is een buurtbakker waar iedereen zich thuisvoelt. Je ziet mannen met mooie, donkere stoppelbaarden aan tafel zitten die driftig stukken warm brood door een roerei met kaas en olijven vegen en daar muntthee bij drinken. Er komen schoolkinderen langs om tussendoor even wat te halen, rasechte Amsterdammers die al tientallen jaren in de buurt wonen drinken er hun kopje ochtendkoffie en ik heb zelfs hipsters binnen zien komen. Ze wisten precies wat ze moesten bestellen; alsof ze in een Marqt stonden.

DSC01899

Verse tortilla uit de oven en al!

Ik werd compleet in de watten gelegd door Tarik (de zoon van de eigenaar) en kreeg als toetje een overheerlijk slagroomtruffel; in de vitrine ligt een hele berg. De volgende keer neem ik msemen (pannenkoek gevuld met in dit geval gekruide stukjes kip) en probeer ik de b’stilla met vis uit.

DSC01903

Tarik op de foto met zijn broer en twee buurtbewoners

Als je erheen gaat, vraag dan vooral wat je allemaal kan eten want er is niet echt een kaart. Eigenlijk alleen een vitrine maar ze hebben dus meer dan dat.

Croissanterie Balance, Schaepmanstraat 1 in Amsterdam – elke dag geopend!

TIP: ga in de ochtend dan heb je de meeste kans dat ze alles nog hebben. 

 

 

 

 

 

Tags
RELATED POSTS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar en heeft onlangs haar eerste boek gelanceerd. Ontdekt culinaire verborgen pareltjes in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak.

ConvertKit Form