ONTVANG DE GRATIS NIEUWSBRIEF

Recepten

Recept | Bánh tôm chiên: Vietnamese krokante zoete-aardappelnestjes met garnalen

By Mooncake

Eind 2019 opende ik mijn eigen kookboekencollectie in de Centrale Bibliotheek van Amsterdam. De Mooncake kookboekencollectie is een afspiegeling van de culinaire diversiteit van onze hoofdstad.

Je leest hier een interview in Het Parool met mij en hier vind je meer info over de collectie.

Om de collectie samen te stellen keek ik naar alle culturen die in Amsterdam samenwonen. Ik vond een hele hoop geweldige boeken die je inmiddels dus kan raadplegen en kan lenen in mijn collectie. Maar een Vietnamees kookboek van eigen bodem vond ik niet. En toen stuurde Mai mij een berichtje. Dat zij die aan het maken was.

Vietnamees kookboek Ăn Ăn van Mai Nguyễn

Haar boek Ăn Ăn is inmiddels uit. Mai Nguyễn leerde, als oudste van het gezin, Vietnamees koken op haar zevende. Later reisde ze met haar man en kinderen de wereld over. Zo verbleef ze in Istanbul, Singapore, Hongarije en Sierra Leone waar ze een eigen moestuin aanlegde om citroengras, paksoi en kousenband te oogsten. Ook woonde ze in Libanon waar ze Armeens, Palestijns en Iraans eten proefde en waar ze een tijdje in de keuken van een Libanees restaurant in Beiroet werkte.

Al deze invloeden en inspiratie nam Mai mee naar Nederland (lucky us) en in haar eerste boek Ăn Ăn deelt ze zo’n 80 familierecepten met verhalen met ons.

Vietnamees_kookboek_Mai_Nguyen_ AN_AN_mooncake.nl

Bánh xèo, gỏi cuốn en bánh tôm chiên

Ik ben dol op de Vietnamese keuken. De overdaad aan verse kruiden gecombineerd met pittige pepers, kaneel en limoen, vissaus en garnalenpasta en dat perfect gebalanceerd maakt dat je kan blijven eten van de bánh xèo en gỏi cuốn. En dat is precies wat je terugziet in Mai’s Ăn Ăn . Ik wil alles maken en opeten.

Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

    We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

    Omdat het deze week stomend heet wordt, leek dit me een goed moment om een recept uit haar boek met jullie te delen. Ik ben dol op krokante snacks uit de olie en dus koos ik voor de bánh tôm chiên: de zoete-aardappelnestjes met garnalen.

    Zin om Vietnamees uit eten te gaan? Check dit.

    Zo maak je het:

    Mai Nguyễn over dit recept: “Deze nestjes zul je op straat in Vietnam niet zo gauw tegenkomen. Ze worden namelijk alleen thuis gegeten bij speciale gelegenheden. Ik zie nog voor me hoe mijn tante, in de keuken gehurkt op de grond, deze nestjes zat te frituren. En o wee als je eraan kwam, alleen oma mocht ze proeven en de gasten kregen daarna altijd eerst. Mijn tante vindt mij gelukkig lief, dus als mijn oma niet keek, gaf ze me snel de helft van oma’s stukje en dan moest ik meteen maken dat ik wegkwam!

    Bereiding:

    Marineer de garnalen in de knoflook, 1 theelepel zout en de zwarte peper en zet in de koelkast tot gebruik.

    Meng in een kom de bloem, het rijstmeel, de kurkuma, de suiker, 1 theelepel zout en de eiwitten; voeg beetje bij beetje water toe tot het beslag glad is; het hoort wateriger te zijn dan normaal pannenkoekenbeslag.

    Roer de lente-ui erdoor en zet het beslag opzij tot gebruik.

    Maak intussen de vissausdressing en zet de tafelsalade klaar.

    Vul een koekenpan van 20-24 cm voor twee derde met olie en verhit die tot 160 °C. Of steek een houten eetstokje in de olie; als rond het eetstokje belletjes bovenkomen heeft de olie de goede temperatuur om te frituren.

    Meng de geraspte zoete aardappel door het beslag. Haal de garnalen uit de koelkast. Schep met een vork wat zoete aardappel op, laat er wat beslag af lopen en leg de aardappel op een eetlepel. Dompel een garnaal in het beslag en leg hem op je zoete aardappel (zo blijft hij plakken). Steek nu je eetlepel in de olie en schuif de aardappel met je vork in de pan. Herhaal dit tot de koekenpan vol is. Bak eerst 2-3 minuten aan één kant, met de garnaal naar boven, en daarna 1 minuut aan de andere kant. Nestjes die aan elkaar plakken knip ik van elkaar met een schaar.

    Serveren:

    Zet de tafelsalade midden op de tafel zodat iedereen erbij kan. Geef iedereen een klein schaaltje met vissausdressing.

    Leg een nestje op een slablad, doe er wat verse kruiden en groenten bij, rol je slablad op en doop het in de vissausdressing.

    Ăn Ăn – Mai Nguyễn

    Ook zo’n zin in reizen door Azië? Check m’n video over Penang’s fenomenale ontbijtmarkt!

    Laat je e-mail achter en ik stuur je fenomenale foodupdates

      We won't send you spam. Unsubscribe at any time.

      Ingrediënten

      Voor 20 stuks:

      • 20 garnalen, gepeld en ontdaan van darmkanaal
      • 2 tenen knoflook, fijngehakt
      • 2 tl zout
      • 1 tl gemalen peper
      • 150 g patentbloem
      • 100 g rijstmeel
      • 1 dsl kurkuma
      • ½ el suiker
      • 2 eiwitten
      • 300-400 ml water
      • 2 lente-uien, in ringetjes van 2 mm
      • 500 g zoete aardappels, geraspt of julienne gesneden
      • ruime hoeveelheid zonnebloemolie om te frituren
      • vissausdressing
      • tafelsalade (zie boek)

      Bereidingstijd

      Voorbereiding: 30 min. Bereidingstijd: 20 min.

      Benodigde keukengerei

      Een pan om in te frituren

      Complexiteit

      Dit kun jij gewoon.

      Bijzonderheden

      Ăn Ăn van Mai Nguyễn is het eerste Vietnamese kookboek van Nederlandse bodem.

      Overige informatie

      Halal: Ja
      Kosjer: Nee
      Vegetarisch: Nee
      Vegan: Nee