Eten Recepten Voor bij de thee

Voor bij je Turkse tea party: mercimek köfte

By on 3 augustus 2017
Share

Babies, de maand augustus is hier en die ga ik gebruiken om me goed voor te bereiden op de rest van het jaar (en ook om even een paar dagen te verdwijnen naar een ander land)! Dat betekent dat er even geen nieuwe verborgen parels verschijnen maar wél receptjes hier en daar…

Dit is een lekkere snack voor bij de borrel of Turkse tea party in je tuin (welke tuin denken de meesten nu) onder je kersen- en olijfbomen terwijl de zon je wangbenen kust, er vlinders rondfladderen en alles even precies is zoals het zou moeten zijn in jouw belevingswereld.

Dit heb je nodig: 

  • 175 gram rode linzen, gewassen
  • 225 gram bulgur
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 1 flinke, fijngesneden ui
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 el rode paprikapasta (biber salçası)
  • 4 bosuitjes, fijngesneden
  • 1 hand peterselie, heel fijngesneden
  • 1 el gedroogde munt
  • pul biber (chilivlokken)
  • 2 tl gemalen komijn
  • sap van 1 citroen
  • paar citroenschijfjes
  • 1 el granaatappelmelasse
  • zout en peper

Zo maak je het: 

Spoel de linzen schoon onder de kraan. Doe ze in een pan met water en breng aan de kook. Laat pruttelen tot ze gaar zijn (voeg nog wat water toe als dat nodig is). Zet het vuur uit, voeg de bulgur toe, roer en zet opzij. Laat ongeveer 15 min. staan. Het is de bedoeling dat het vocht opgenomen wordt door de bulgur. Die moet zacht worden maar het liefst nog wel een bite hebben.

Bak de ui goudbruin in de olie. Voeg de tomaten- en paprikapasta toe, de munt, komijn en zout & peper en roer. Even bakken en dan toevoegen een je linzenmix. Goed roeren en laten afkoelen.

Vervolgens voeg je de bosui, peterselie, pul biber, granaatappelmelasse en citroensap toe. Goed mixen, het liefst met je handen. Proef even of je mengsel nog wat nodig heeft? Zout, zuur of nog wat meer pit?

Maak je handen vochtig en neem steeds een beetje mix ter grootte van een walnoot en vorm tot kleine dikke sigaren. Leg ze in een schaal en zet in de koelkast, dan worden ze extra stevig.

Serveer met citroenschijfjes in die tuin van je en lach er een beetje bij.

Oh en ik raspte er nog wat citroenschil overheen en bestrooide de boel met nog wat pul biber en peterselie om de chaos compleet te maken.

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Jonneke
Amsterdam, The Netherlands

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar! Ontdekt dé verborgen pareltjes op het gebied van (street)food in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak. Met een knipoog naar het Midden-Oosten.

Follow