Rotterdam Streetfood Voor bij de thee

Bij deze Hollandse bakker vind je heerlijke fiadoe, pruimencake en bojo!

By on 15 juni 2017
Share

Deze week een wat minder uitgebreide post dan jullie van mij gewend zijn. Het is nl. kapot druk in het Mooncake HQ en bovendien is het ook best warm vandaag dus gooi je scherm vooral aan de kant als je uitgelezen bent en ga in het gras rollen ofzo. Of spring in een plas. Probeer ik ook nog te doen vandaag.

Laatst las ik dit artikel. Waarin staat dat wit de nieuwe minderheid is in grote steden en dat die witte mensen eigenlijk niet zo heel goed integreren. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen als ik eerlijk ben. Ik heb geen exacte cijfers of onderzoek gedaan natuurlijk maar ik ken wel superwitte, bijna lichtgevende mensen die in buurten wonen zoals de mijne maar nog steeds hun boodschappen enkel en alleen bij AH doen en een Turkse, Marokkaanse, Surinaamse of Pakistaanse buurtsuper niet in durven. Laat staan dat ze een eettentje uitproberen waar je Adana kebab kan eten met sütlaç als dessert of dat ze vrienden hebben met een andere achtergrond dan die van hen. Allemaal prima natuurlijk, ieder zijn ding. Misschien interesseert het je gewoon niks allemaal en dat is niet erg. Maar kom niet aan met een stem op Wilders en hou op over allochtonen die slecht integreren. De kaarten zijn allang opnieuw geschud en zeker in de grote steden. Dus maak je lichtgevende borst maar vast nat en doe je best! 🙂

Tot zover mijn lichte opwinding met dit mooie weer. En over naar witte mensen die wel compleet geïntegreerd zijn in hun omgeving. Die omgeving is in dit geval de West-Kruiskade in Rotterdam. Typisch Rotterdamse vergevorderde en bovendien broodnuchtere integratie.

Al zoekende naar nieuwe plekken voor mijn blog kwam ik hier langs:

Mmmm…Surinaamse broodjes…met pom enzo dacht ik. Ik liep naar binnen en trof een ogenschijnlijk doodnormale bakkerij:

Wel één met een kroonluchter.

En verder met appelflappen en van die dingen. Croissants. En doodnormale broden. Ik begreep er niets meer van. Verwarring alom. Dus wij kletsen met die mensen daar. En toen kwam de aap uit de mouw.

Bakkerij Havenaar bestaat al tientallen jaren. Begin jaren ’70 openden ze hun deuren als een gewone Hollandse bakker. Maar de toko’s en eethuisjes in de wijk, zoals Kiem Foei, vroegen steeds naar Surinaamse broodjes. De zachte, witte bolletjes waren niet echt geschikt voor warm beleg zoals kip kerrie of pom. Meneer Havenaar kende deze broodjes nog niet maar besloot te leren hoe hij ze moest maken. Hij ging zelfs naar Suriname om dit uit te pluizen. De broodjes daar waren vaak na een dag al niet meer bruikbaar. Stopverfbroodjes noemde hij ze. En dus heeft hij ze verder aangepast. Luchtige, lichte broodjes met een dunne korst. Minder hard dan pistolets dus je hoeft je gehemelte er niet aan open te rijten :-). Ook weleens fijn. Inmiddels leveren ze ontelbaar veel puntjes per dag aan horeca in Nederland. Zaken in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag, Breda, Nijmegen, Dordrecht enz. Bijna alle Surinaamse (broodjes)zaken in de wijde omgeving hebben hun broodjes van Havenaar.

Ze produceren de hele dag door warme puntjes – soms zo’n 2.000 per uur. Totale gekte.

Zie je al voor je hoe dit broodje belegd wordt met bakkeljauw, kouseband/garnalen, kip kerrie of pom en dan afgetopt met peper en zuur….Ja, ja, jaaaa!!!! #zinin

Maar er is meer. Want behalve deze puntjes, appelflappen, donuts en broodjes ham en kaas moet je op een vrijdag of zaterdag zeker een keer langs Havenaar! Want dan verkopen ze geweldig lekkere Surinaamse baksels die je echt niet mag missen! Ik zou graag een vestiging hier in Amsterdam willen. Dan zou ik daar elk weekend langsgaan.

Kijk, dit hebben ze voor je in petto:

Cashewnotencake, hier rechts op de foto:

Pruimencake – heerlijk was ie…en een tip: als je ‘m 5 sec in de magnetron doet, wordt ie nog lekkerder en ga je ‘m never nooit meer vergeten:

Fiadoe met rum. Lijkt een beetje op Fries suikerbrood maar dan feestelijker en lekkerder:

Verukkelijke bojo (o.b.v. cassave en kokos):

Cocos muffins:

Maizena koekjes:

Dikke vette puddingbroodjes voor wie wil:

Een overview:

Oh en er liggen ook bara’s in de etalage trouwens – die wil ik ook nog proeven:      

Ze maken ook Surinaams kerstbrood. Met rum, rozijnen en allerlei specerijen.

Je moet deze baksels echt een keer geprobeerd hebben! Of doe iemand een keer een fiadoe cadeau of neem het mee naar een etentje. 1000 keer leuker dan een fles wijn. Ik eet uit de palm van je hand als je daar mee aan komt zetten.

Bakkerij Havenaar

  • Josephlaan 1 (hoek West Kruidkade) | 3014 TA Rotterdam
  • Open: elke dag van 08:00u – 17:30u, zondag gesloten
  • Telefoonnummer: 010-4366258
  • Je kan ’t beste op vrijdag en zaterdag gaan, dan hebben ze al die heerlijke baksels.

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Jonneke
Amsterdam, The Netherlands

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar! Ontdekt dé verborgen pareltjes op het gebied van (street)food in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak. Met een knipoog naar het Midden-Oosten.

Follow