Streetfood

Mama’s Egyptische tuinbonenfalafel, krokante kip & friet in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt

16 maart 2017
Share

Vrienden! Ik ben klaar om te sterven!!! De lekkerste falafel van Amsterdam is ontdekt en wel in de Staatsliedenbuurt in West. Egyptisch en dus op basis van tuinbonen en daarmee lekker smeuïg en sappig (stiekem lekkerder dan de variant met alleen kikkererwten). Crunchy aan de buitenkant en bestrooid met sesamzaadjes. En dan de sausjes die je erbij krijgt! Knoflooksaus en sambal, zelfgemaakt en…..een verschrikkelijk lekker en subtiel uiensausje met tomaat, paprika, peterselie en een geheim kruidenmengsel. En de frieten die je erbij krijgt zijn ook helemaal de BOM!!! Kijk dan toch:

En die zachte binnenkant, lekker mooshy en al:

Je weet dat dit is wat je wil.

Als het goed is heb je je laptop nu dichtgeklapt of zit je telefoon in je zak en ben je onderweg naar de Staatsliedenbuurt om als een kip zonder kop te gaan zoeken naar deze falafel. Tenzij je net een All you can eat buffetje geklapt hebt en met moeite in beweging kan komen. Alleen dan ben je nog steeds aan het lezen.

De Buurman is een friettent in de Staatsliedenbuurt die al sinds 1986 bestaat. Vandaag de dag zwaait Farouk er met de falafelscepter maar de snackbar is ooit opgezet door zijn oom en vader. Hun roots zijn Egyptisch en naast de alom bekende frikadellen, kroketten, gehaktstaven, blikjes fris, Milka-repen en snoep besloten ze dus ook hun eigen falafel maar ook halve kip te gaan maken. Gemarineerd in een Egyptisch kruidenmengsel. De recepten komen uit de koker van de moeder van Farouk.

Farouk groeide zo ongeveer op in de snackbar en is op het moment bezig de boel over te nemen. Onlangs blies hij zijn snackbar nieuw leven in. Het logo is een portret van zijn oom, die veel buurtbewoners wel kennen:

Naast zijn moeders falafel, kip en heerlijke sausjes maken ze bij de Buurman sinds jaar en dag hun frieten zelf. En dat pakt errug goed uit kan ik je vertellen. Ze gebruiken elk jaar ’t beste ras wat er beschikbaar is op frietgebied en mengen verschillende soorten olie door elkaar waardoor ze kapot krokant worden. Jeeeejjjj!!!

Aanvoer van kilo’s aardappelen:

Aan de slag:

En ze maken nog veel meer zelf. Alles wat je op dit bord ziet bijvoorbeeld:

Dus ook de köfte/kebab, hamburgers, kroketten en de Turkse pizza’s hieronder in de vitrine:

Als je even zijdelings een blik werpt op de vitrine denk je: ‘dit is gewoon een doorsnee friettent’ en heb je werkelijk geen idee wat de Buurman allemaal voor je in petto heeft. Des te immenser de verrassing.

Is dat trouwens Noord-Hollands, het woord ‘friettent’? Of noemen jullie dat anders?

Falafel in de maak:

Gekneed tot kleine, vegetarische miniburgertjes:

Die gaan de frituur in en op een wrap of broodje:

Het brood gaan ze binnenkort ook zelf maken. Like!

Dit kreeg ik gepresenteerd:

Met Egyptische thee met kardemom en alles. Je ziet me al zitten. Of niet want misschien ken je me niet. Maar als je me een beetje kent, weet je dat ik met stralende ogen dit bord leeggegeten heb. Net als sommige vrouwen die zwanger & high zijn van de hormonen en daardoor een supermooie, glanzende perzikhuid hebben, totaal ontspannen en gelukzalig uit hun ogen kijken en niet te stoppen zijn. Zo zat ik daar.

Er zijn mensen op deze aarde die ruzie maken over de ontstaansgeschiedenis van De Falafelbal. Moeilijk, als je ’t mij vraagt. Kunnen we ‘m niet beter gewoon opeten en zwijgen? Maar goed, als je dan toch ergens ruzie over gaat maken… Ik dacht altijd dat de discussie vooral tussen Joden en Moslims ging. Blijkt dat er ook beweert wordt dat de falafel bedacht is door Christelijke kopten uit Egypte die gedurende bepaalde feestdagen geen vlees mochten eten en toen met ta’amiya aankwamen zetten, ofwel tuinbonenfalafel. INGEWIKKELD!!! Ik sla ‘m ff over, die discussie, en neem nog een hap.

Nog even terug naar die kip en hoe die bereid wordt. Het vlees wordt eerst een tijdje gemarineerd in mama’s magische mengsel. Daarna wordt ie gebakken in de oven, dan nog even in de olie en daarna nog gegrild waardoor ’t vel crocky krokant wordt! Een halve kip van de snackbar krijgt bij De Buurman plots een hele andere betekenis.

Hier een leuke video waarin je ziet hoe ie gemaakt wordt:

Moeders Halve Kip: Huisgemaakte specialiteit van De Buurman

De Buurman Amsterdam presenteert: 'The making of' Moeders Halve Kip. Tijdens de opnames was er een kleine 'stoorzender' aanwezig, maar het is toch gelukt! Met dank aan Oma Hop en toch ook wel aan Harrie van Tuijl. Oh, en we hebben een raadsel bedacht. We zijn benieuwd of iemand het op weet te lossen. Let heel goed op tijdens de video en beantwoord de volgende vragen. Kraak de code en win Moeders Halve Kip! – Hoeveel moeders (M) zie je in de video? – Uit hoeveel specerijen (S) bestaat de marinade? – Op hoeveel graden (G) moet de kip in de oven? (G) M x S + G = ?

Geplaatst door De Buurman Amsterdam op maandag 6 maart 2017

Binnenkort gaan ze ook hun eigen Egyptische drankje verkopen, karkade, met hibiscus erin – ook weer volgens mama’s recept.

Dit vond ik in een hoek en vind ik ook leuk omdat het me doet denken aan de friettent van vroeger waar je dan met je zakgeld van 1 gulden kikkers voor 5ct per stuk kon kopen en zo’n witte muis was dan 10ct en dat soort dingen. Jezus ik lijk wel een oma die over vroeger vertelt.

En ten slotte: ze hebben bij mooi weer een heerlijk terras!!!

Yalla, yalla, allen naar daar!!!

De Buurman

  • Van Hallstraat 65 | 1051 GZ Amsterdam
  • Open: zo t/m do van 12:00 – 01:00u, vrij & za van 12:00 – 03:00u

Tags
RELATED POSTS
4 Reacties
  1. Beantwoorden

    lies

    17 maart 2017

    Hi Jonneke, deze ga ik zeker proberen! Ken je de Gouden Tent op de Ten Katemarkt al? Wat mij betreft serveren ze daar veruit de beste falafelwraps. Geniaal. Groet, Lies

    • Beantwoorden

      jonnekedezeeuw

      29 maart 2017

      Hey Lies! Bedoel je die kraam met die verschillende soorten hummus??? Ja, die ken ik! :-). Maar de falafel van de Buurman is tot nu toe mijn favorietje :-). Ben je al geweest inmiddels? Ben benieuwd wat jij ervan vindt! Groet!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar! Ontdekt dé verborgen pareltjes op het gebied van (street)food in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak. Met een knipoog naar het Midden-Oosten.