Streetfood Utrecht

Vietnamese mini-hub in de oude binnenstad van Utrecht

By on 7 februari 2017
Share

De binnenstad van Amsterdam is soms best een verwarrende plek om te zijn voor een entiteit zoals ik. Vooral de grachtengordel dan. Als ik daar ben, voel ik me nooit thuis. Ik heb het gevoel dat ik daar niks te zoeken heb. Chinese vastgoedtycoons en mensen met blauw bloed of gewoon heel veel geld misschien wel. En toeristen natuurlijk. Maar ik? Wat moet ik daar doen? Een foto maken van een omafiets op een brug? Of mijn gebit stukbijten op een wafel met roze coating terwijl ik een rondvaart maak? Geen kracht voor.

Een tijdje terug deed ik mee aan een taartversierwedstrijd (hoezo heb ik daar dan wél kracht voor kun je je afvragen #doublestandards) en ik moest daarvoor in het centrum van Utrecht zijn. Totale hysterie was het (mede dankzij mijzelf). Een vriendin kwam kijken en nam me daarna mee naar misschien wel het kleinste eettentje waar ik ooit binnenstapte. Hoewel ik me heel even afvroeg hoe ik mezelf en vooral al mijn spullen daar kwijt kon, werd ik al gauw verleid door de gerechten op de kaart en best wel lage prijzen voor een tentje dat bijna verdwijnt tussen allerlei grote ketens die het straatbeeld van de Utrechtse binnenstad, zoals bijna elke binnenstad in Nederland, bepalen.

Later keerde ik er terug om te kletsen en te lunchen met de eigenaar Kim en dat gesprek (en ’t gesmak) kun je a.s. donderdag 9 februari beluisteren op BNR Nieuwsradio om 12:51u.

Dit tentje heeft een oppervlakte van ongeveer 20m2 in totaal. De ene helft keuken, de andere helft zitplekken, zo dicht mogelijk bij elkaar. Net echt – zoals je in Azië wel vaker ziet. Het publiek is een mix van eigenlijk iedereen die je kan bedenken. Studenten, toeristje hier en daar, Vietnamezen (die ook erg blij waren met ’t eten trouwens), enz.

kimmade_mooncake

De zaak in z’n totaal:

kimmade_mooncake

En dat was het dus. Roeien met de riemen die je hebt. En dat doen ze goed daar bij Kimmade.

Ik begon met de gỏi cuốn. Als je wil weten hoe je dat uitspreekt, klik je hier en vervolgens op het luidsprekerteken. Je kan ook gewoon vragen om rijstvelloempia’s. Het sausje erbij maakte alles af. Zoet, zuur en pittig. Dat proef je eerst en dan bijt je je een weg door dat chewy rijstvel heen om dan vervolgens terecht te komen in een overdaad aan knapperige groentes met hier en daar een stukje vlees:

kimmade_mooncake

Trouwens. Ik ben behoorlijk kapot op dit moment; ik had een lange dag en sportte 3 dagen geleden weer eens een keer en voel me sindsdien helemaal niet fit! Wat een leugen! Fit van sporten? Ik kan nauwelijks lopen. Het lijkt wel alsof ik een midweek lang een koets met Russische toeristen heb moeten voortrekken (over de grachtengordel). Maar deze post moet morgen toch echt wel live. Nu vond ik net dit filmpje en ik ontspande volledig:

En nu kan ik dus weer door.

Terug naar Utrecht. Zo doen ze dat daar met die rijstvellen, die rollen ze op speciale matjes:

kimmade_mooncake

Het leuke is dat daar vaak Vietnamese (ex-)studenten in de keuken staan die wat bijverdienen om hun studie te betalen; en die weten van wanten!

Even over de noodlesoep hieronder. De runderbouillon hiervoor heeft heeeel lang getrokken en is beïnvloed door de Franse keuken. Je proeft kaneel en steranijs, wat ‘m heel warm maakt en doet denken aan de Marokkaanse keuken. Een tegenstelling wanneer je de frisse rijstvelloempia’s proeft. Maar wel weer afgetopt met frisse spullen zoals limoen, chilipeper, rode ui en koriander. Ik vond ’t écht een ontdekking. Ik verwachtte eigenlijk ’t zoveelste noodlesoepje maar kreeg zóveel meer!

kimmade_mooncake

Deze soep wordt ook veel als ontbijt gegeten en ik kan me dat helemaal voorstellen! Weg met vruchtenhagel en croissants! Na het eten van deze soep wordt het leven zoveel makkelijker.

Bergen noodles worden geprept in de mini-keuken:

kimmade_mooncake

En ik at dit:

kimmade_mooncake

Je denkt nu misschien: een bak sla. En dan. Maarrrr….behalve dat er weer een heerlijk fris, zoet, zuur en pittig sausje bij zit, ontdek je onderin de kom een knapperige pannenkoek van rijstmeel en kurkuma (geelwortel). Hieronder wordt ie in een pannetje gebakken:

kimmade_mooncake

Dit gerecht heet Bánh Xèo. Hieronder nog een mooie traditionele foto om het gerecht kracht bij te zetten:

mooncake_kimmade

Een overview:

kimmade_mooncake

Er staat nergens ‘Kimmade’ op de gevel en dat maakt dat dit pareltje, ook al zit het in de binnenstad, voor outsiders toch nog een beetje geheim is.

Kimmade

  • Mariastraat 2 | 3511 LP Utrecht
  • Tel: 030-7370993

  • info@kimmade.nl

  • Open: ma t/m za van 12:00 – 22:00u | zo: 13:00 – 20:00u
  • Reserveren doen ze niet aan – afhalen kan wel.

p.s.: er komt binnen een paar maanden een tweede (iets grotere) vestiging bij de Rembrandt bioscoop in Utrecht.

kimmade_mooncake

 

 

TAGS
RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT

Jonneke
Amsterdam, The Netherlands

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar! Ontdekt dé verborgen pareltjes op het gebied van (street)food in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak. Met een knipoog naar het Midden-Oosten.

Follow