Eten Recepten

Albanees ontbijtje

By on 29 oktober 2016
Share

Nog niet zo lang geleden genoot ik van een geweldige vakantie in Macedonië & Albanië en daar schreef ik een uitgebreid reisverslag over waarin ik allerlei culinaire beloftes deed. O.a. over deze fantastische broodjes die ik als ontbijt kreeg bij het heerlijke Hotel Riviera dat gerund wordt door een hele lieve Albanese familie:

albanië_mooncake

Kijk hoe leuk:

albanie_mooncake

Flaneren over de boulevard is daar aan de orde van de dag:

albanië_mooncake

Ik dook de keuken in en ontfutselde het recept van de moeder des huizes. Allemaal om jullie te bekoren:

albanie_mooncake

Dit heb je nodig:

  • 300 gram tarwebloem
  • 100 gram roggemeel*
  • 300 gram volle yoghurt (10% vet, bijv. Turkse yoghurt)
  • 1 tl baking soda
  • snuf zout
  • zonnebloemolie

*  Als je geen roggemeel hebt is 4oo gram tarwebloem ook goed! Roggebloem geeft de broodjes een wat rijkere smaak.

Qua gereedschap:

  • een wok of andere bij voorkeur wat hogere pan waar je een flinke laag olie in kan verwarmen
  • deegroller o.i.d.
  • een schuimspaan

Om te vullen bijv.:

  • geitenkaas
  • honing
  • zachtgekookt of gebakken eitje
  • en alle andere dingen die jij het liefst op een broodje doet

Meng de bloem, de soda en het zout met je hand. Voeg de yoghurt toe en kneed totdat het deeg één groot geheel wordt. Voeg een klein beetje water toe en kneed weer. ‘Boks’ met het deeg, m.a.w. kneed het met je vuisten. Voeg nog wat water toe en kneed weer. Herhaal dit tot je een elastisch geheel hebt, niet te nat maar ook zeker niet te droog. Maak er kleine bapao-achtige bolletjes van. Pak een bolletje en rol er een platte cirkel van met de deegroller. Als je deeg plakt, gebruik je wat bloem of een klein beetje olie. Je kan het ook op bakpapier uitrollen. Snijd in vier driehoekjes. Doe hetzelfde met de rest van de bolletjes.

Verhit een flinke laag zonnebloemolie in de pan (zo’n 4 cm). De broodjes moeten in opgeblazen toestand in de olie kunnen drijven. Nu komt het belangrijkste deel! Laat de olie goed heet worden. Check of ie heet genoeg is door een stukje deeg in de olie te gooien. De temperatuur is goed als de olie gaat bruisen én het stukje meteen boven komt drijven. Voeg nu een paar deeg-driehoekjes toe. Ze worden vrij snel bruin dus zodra ze opgeblazen zijn, draai je ze om en laat je de andere kant ook nog kort bruin worden. Gooi niet teveel driehoekjes tegelijk in de olie want dan kan de temperatuur dalen.

Vul de broodjes met bijv. geitenkaas en honing of stop er een gebakken of zachtgekookt eitje in met wat za’atar of wat je maar wil. Jam kan ook. Of hagelslag. Of vruchtenhagel met pindakaas. Al waar jouw hart sneller van gaat kloppen.

Enjoy my dear people!

albanie_mooncake

TAGS
RELATED POSTS
2 Comments
  1. Beantwoorden

    Merle

    30 oktober 2016

    Like!

LEAVE A COMMENT

Jonneke
Amsterdam, The Netherlands

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar! Ontdekt dé verborgen pareltjes op het gebied van (street)food in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak. Met een knipoog naar het Midden-Oosten.

Follow