Eten Recepten

Pasta met okra & pistache

27 oktober 2016
Share

Voor de Foodblogger van het Jaar verkiezing ontving ik een pakket met allerlei producten waar ik tot aan de uitreiking op 10 november mee ga koken. Er zat o.a. een zak pasta bij en mijn eerste gedachte toen ik die uitpakte, was: “Wat moet een Midden-Oosters georiënteerde foodblogger als ik met een pak pasta? Laat me met rust.” Haha. Dat laatste is niet waar. Anyway, uiteindelijk heb ik me voor de saus lichtjes laten inspireren door Turkse manti. Dat zijn gevulde deegballetjes die geserveerd worden met veel kruiden e.d. en een saus van yoghurt en knoflook. Die saus heb ik als basis gebruikt en verder heb ik mijn fantasie de vrije loop gelaten met dit als resultaat:

manti_mooncake

Waarschijnlijk heb je niet echt een idee waar je nu naar zit te kijken maar dat hindert niet, ik zal het zo onthullen. Het is heel erg lekker geworden I must say…Veel verschillende lagen smaak die beetje bij beetje naar boven komen terwijl je je bord leegeet. Met lady’s fingers en andere verrassingen…

Dit heb je nodig (voor 2 personen):

Voor de saus:

  • 250 gram Turkse of Griekse yoghurt
  • 2 tenen knoflook
  • 1 handje peterselie, 1 handje koriander en iets minder dille
  • 1/2 avocado
  • 3 el olijfolie
  • 1/2 tl zout

En voor de rest:

  • 200 gram pasta (bijv. radiatori of schelpjes)
  • 100 gram feta
  • een handje pistachenootjes, grof gehakt
  • halve granaatappel, gepeld
  • 50 gram dubbelgedopte tuinbonen (vers of uit de vriezer)
  • 2 tl gedroogd muntblad
  • gemalen koriander
  • gemalen komijn
  • komijnzaad
  • snuf zout
  • 8 okra’s (lady’s fingers worden ze ook wel genoemd)
  • zonnebloemolie

Kook de pasta gaar.

Plet intussen de knoflooktenen en snijd ze fijn. Voeg deze samen met de yoghurt, de olijfolie, de halve avocado, de verse kruiden, de gedroogde munt en een 1/2 halve tl zout in een foodprocessor. Check even de dikte van de saus. De saus moet niet te dun zijn maar ook niet zo dik dat je ‘m niet meer gemakkelijk kan schenken. Het is geen hummus. Eerder tahina qua consistentie. Voeg evt. nog wat yoghurt toe als ie te dik geworden is. Als ie te dun is nog wat avocado.

Kook de dubbelgedopte tuinbonen (d.w.z. zonder dik winterjasje) gaar en zet opzij.

Rooster de pistachenootjes in een droge pan. Haal de pitjes uit de granaatappel. Altijd leuk om te pellen vind ik, net of je steeds weer opnieuw een paar rode pareltjes vindt in een verborgen kamertje. Fascinerend fruit.

Verwijder de uiteindes van de okra’s. Snijd ze in de breedte in dunne ronde plakjes. Doe ze in een kommetje met 1/4 tl gemalen koriander, 1/2 tl gemalen komijn, wat komijnzaad en een snuf zout en meng. Verhit een flinke laag zonnebloemolie in een pan en laat heet worden. Check even of de olie warm genoeg is door er 1 rondje in te gooien. Als de olie gaat bruisen, is het goed. Voeg de rondjes toe en laat ze dansen in de olie en lichtbruin en knapperig worden. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Meng de saus door de pasta heen. Als de pasta nog warm is doe je dat ’t beste beetje bij beetje zodat de yoghurt niet gaat schiften. Meng de tuinbonen erdoorheen. Decoreer deze groene basis met alle overige ingrediënten. Dus bestrooi met de granaatappel, de knapperige okra’s, de geroosterde pistache en verkruimel de feta over het gerecht heen. Hak nog wat peterselie fijn en maak daar de boel mee af. Je mag het nu opeten, het illegaal doorverkopen op straat of er iemand waar je wat van wil, mee imponeren.

manti_mooncake

Kijk hoe lekker:

manti_mooncake

En dat zo’n klein stukje lady finger voor zoveel plezier kan zorgen:

manti_mooncake

Lijkt het jullie wat? Hebben jullie vragen? Of vinden jullie het écht niet kunnen dit recept? Schrijf hieronder een reactie! x

 

Tags
RELATED POSTS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar! Ontdekt dé verborgen pareltjes op het gebied van (street)food in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak. Met een knipoog naar het Midden-Oosten.