Amsterdam Gaan eten Streetfood Turks

Koksmuts Çinar

16 juni 2016
Share

Grillen heeft een magische uitwerking op veel soorten groenten en vlees. Een saai stukje kip krijgt plots een smaak die telt + een krokant vel. Paprika of tomaat wordt ineens reuze-interessant om te eten. Een plek waar grillen tot één van de kernkwaliteiten behoort vind je in Amsterdam Oost – echt een onontdekt ding en dat is vreemd want ze zitten pal aan de Javastraat. Het terrasje heeft tot laat zon en terwijl de hipster-olievlek zich steeds verder verspreid over de terrassen van dito barren in deze buurt, vlij ik neer bij Koksmuts Çinar. Ik heb deze tent een keer ontdekt toen ik er wat afhaalde en zag toen meteen de potentie van de tafel die om de grill heen gebouwd is. Op vrijdagavonden zitten er smeulende, rakidrinkende (Turkse) mannen en vrouwen omheen terwijl de tomaten en vleesspiezen gegrild worden. De eigenaar Mustafa, is van oorsprong slager en leerde het marineren en grillen 15 jaar terug van een Turkse topkok. Dat verklaart meteen de mate van mals- en sappigheid van het vlees dat je daar krijgt. Hij weet wat de beste stukken vlees zijn en dat proef je wanneer je zijn şiş of adana kebabi eet. Je krijgt er een verse salade bij, besprenkeld met een hemelse dressing. De linzensoep barst van de smaak en de auberginesalade is een droom. Gerookte aubergine gemengd met Turkse yoghurt, niet mis te verstane hoeveelheden knoflook en besprenkelt met een soort van chili olie. Turks theetje erbij, een glaasje raki of wijn en chillen in de zon op zijn terras, of binnen aan de grill met een groep (leuk!):

grill

of aan tafel onder een schilderij met Anatolisch tafereel:

DSCN0648

Heerlijke rode pepers van de grill:

gegrilde pepers

Ik begon met de linzensoep:

linzensoep

Het brood komt trouwens uit de beste bakkerij van de straat, die winkel is nl. ook van Mustafa.

Ook bestelde ik de auberginesalade; wat mij betreft één van de mooiste dingen die mijn culinaire vocabulaire kent op dit moment:

DSCN0668

koksmuts_javastraat

DSCN0662

Ik zou er bijna in willen baden.

De sappige salade:

DSCN0580

…met flamboyante kebab en Turkse thee:

DSCN0551

Sappig en al zoals je het wil:

DSCN0560

Tomaatje van de grill (ze hebben trouwens ook een vegetarische schotel!):

DSCN0573

Stilleven:

DSCN0579

De Javastraat in andere tijden op een foto die in het restaurant hangt:

javastraat

Koffie voor erna (je kan je trouwens ook nog te buiten gaan aan baklava als dessert):

DSCN0548

Check en like hier hun facebookpagina, daar vind je ook de menukaart. Het weekend is meestal drukker dus misschien even bellen voor een (grill)tafel. Je kan ook eten afhalen trouwens.

Koksmuts Çinar – Javastraat 111 in Amsterdam

Tags
RELATED POSTS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Mooncake is door een vakjury verkozen tot Foodblogger vh jaar! Ontdekt dé verborgen pareltjes op het gebied van (street)food in Nederland & verder weg én deelt recepten + ander eetbaar vermaak. Met een knipoog naar het Midden-Oosten.